De ce fructele de padure sunt o afacere profitabila?

Fructele de padure  - O afacere profitabilaCoacazele, murele si zmeura sunt fructe solicitate atat pentru consum in stare proaspata, cat si in industria alimentara si chiar farmaceutica. Este o idee de afaceri rentabila, usor de pus in practica, cu investitii mici si amortizare rapida. De ce este profitabila o astfel de afacere? Pentru ca exista o cerere mai mare decat oferta in Romania in ceea ce priveste fructele de padure! Cererea este crescuta si pe piata externa.


Bazele acestei afaceri pot fi puse oriunde in tara, fie ca vorbim despre zonele de munte, fie despre cele joase. Fructele de padure nu sunt fructe pretentioase si au avantajul ca se preteaza bine oricaror zone climatice. Au necesitati minime iar productivitatea lor este crescuta. In plus, fructele de padure asigura perspective deosebite pentru extinderea fermei.

Fructele de padure presupun o intretinere minima, necesita doar cateva taieri pe sezon, cresc viguros, sunt rezistente la boli, prezinta o rezistenta crescuta la inghet, suporta bine temperaturile ridicate si, cel mai important, fructele de padure sunt o sursa excelenta de sanatate. Nu intamplator, pretul lor la raft este unul ridicat. Toate aceste caracteristici fac din fructele de padure o idee excelenta de afaceri pentru micii si marii fermieri.

 

Zmeura, murul si coacazul - Perspective de viitor sau cum sa obtii venituri dintr-o pasiune

Arbustii fructiferi sunt vedetele oricarei plantatii. Motivele, usor de intuit: sunt cautate in tara si in strainatate, sunt apreciate si asigura beneficii imediate intr-o afacere de profil. Arbustii fructiferi sunt specii rustice cu valoare nutritiva importanta prin continutul de zaharuri, vitamine si prezinta o buna adaptabilitate la conditii variate ale mediului. Mai mult decat atat, fructele de padure au o intrare rapida pe rod si asigura o fructificare constanta, ceea ce se traduce printr-un singur cuvant: VENITURI.

Comparativ cu alte culturi de fructe si legume, ferma cu arbusti fructiferi prinde mai repede contur iar amortizarea investitiei se face mai rapid. Daca sunt intrunite conditiile favorabile pentru crestere si fructificare, ferma poate aduce profit imediat. Un alt mare avantaj: arbustii fructiferi pot fi crescuti atat de amatori, cat si de cunoscatori in domeniu (plantatii comerciale). 

 

Cerintele fata de factorii de mediu

    • Zmeura, murul si coacazul au pretentii minime, iar acestea se refera, in special, la amplasarea terenului. Arbustii fructiferi se dezvolta bine pe un teren usor in panta, ferit de vant si ferit de tot ceea ce inseamna zgomot, agitatie, trafic intens, poluare. Nu intamplator, ii intalnesti langa gardurile caselor sau in zone ferite, acolo unde cresc...de la natura. 
    • Fructele de padure necesita soluri usoare, aerate, bine drenate, cu o capacitate buna de retinere a apei, bogate in humus, cu reactie slab acida. Sunt recomandate solurile nisipoase.
    • Marele avantaj al fructelor de padure este adaptabilitatea la temperaturi variate si oscilatii bruste de temperatura. Arbustii fructiferi nu intampina probleme la inghet si la fel de bine suporta caldura din sezonul cald. Temperaturile optime se situeaza intre 17 si 23 de grade C, iar cele absolut minime sunt de 5 grade C si maxime de 28 grade C.
    • Fructele de padure au nevoie de lumina pentru a se dezvolta bine. Nu intamplator, s-a constatat ca plantele bine expuse la lumina au fructele mai colorate, mai aromate si mai ferme.
    • Apa este abosolut necesara in dezvoltarea arbustilor fructiferi, insa excesul de apa dauneaza. De evitat apa stagnanta in sol. Fructele de padure necesita cantitati mari de apa in sol, in special, in perioada de crestere intensa a noilor tulpini (iunie-iulie).

 

Industria pomicola cu accente de...fructe de padure. O idee care da roade!

Arbustii fructiferi pot fi exploatati la maximum, fapt neglijat de majoritatea celor care se gandesc la o astfel de afacere sau de cei care deja culeg roadele afacerii cu fructe de padure. Comparativ cu restul fructelor, care necesita un spatiu doar al lor si o ingrijire speciala, minutioasa, arbustii fructiferi pot fi plantati in vecinatatea altor culturi, fara a le fi afectata cresterea si calitatea. Cel mai bine se preteaza la pomii fructiferi cu care fac echipa buna.

Livezile cu pomi fructiferi pot fi flancate de ... fructe de padure. Este o alternativa pe cat de practica, pe atat de productiva si deloc valorificata in zilele noastre. Cu alte cuvinte, arbustii fructiferi pot fi plantati la marginea/in zone de imprejmuire a unei livezi. In acest mod se extinde activitatea pomicola si se obtine un venit suplimentar, deloc de neglijat. Practic, fructele de padure vor creste independent de restul plantatiei si se vor bucura de un ”climat” perfect lor: suficienta lumina, zona racoroasa, cantitate optima de apa in sol.

Este o idee de afaceri ce merita incercata, tinand cont de pretentiile minime ale arbustilor fructiferi. Toate soiurile de fructe de padure pot fi crescute in zona pomilor fructiferi, investitia este minima iar efortul este aproape zero. In plus, arbustii fructiferi sunt specii salbatice, care stiu sa se adapteze la conditiile de mediu iar acolo unde prind radacina, se dezvolta fara probleme si interventii ulterioare. 

 

Care sunt cele mai cautate/profitabile soiuri de fructe de padure?

Majoritatea soiurilor de fructe de padure sunt aducatoare de profit si se preteaza excelent la resursele unei ferme de profil. Cu toate acestea, unele specii sunt mai cautate decat altele datorita fructelor mai mari, mai estetice, gustului mai intens sau fructificarii abundente. Printre acestea se numara:

    • Mur Thornfree
    • Zmeura Cayuga
    • Zmeura The Latham
    • Zmeura Heritage
    • Zmeura Opal
    • Coacaz Junkheer van Tets
    • Coacaz Deea
    • Afin Canadian
    • Mur Navaho
    • Zmeur-mur Tayberry
    • Zmeura Polka


Calitatea materialului saditor este decisiva in ceea ce priveste viitorul si productivitatea unei ferme cu arbusti fructiferi. Butasii/drajonii trebuie achizitionati direct de la furnizori autorizati care sa poata asigura documente de certificare a materialului saditor.

SC STRONGBERRY SRL ii sprijina pe toti cei care vor sa puna bazele unei afaceri cu fructe de padure. Firma comercializeaza material saditor pentru arbusti fructiferi in gama completa, din pepiniera proprie. Gasesti in oferta StrongBerry cele mai cautate soiuri de zmeura, mure, afine, coacaze si capsuni pentru care sunt asigurate, inclusiv, documente de certificare si pasaport fito-sanitar. Mai multe detalii gasiti pe strongberry.ro

 

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>