Controalele cheltuielilor agricole din statele UE nu sunt fiabile

Cheltuieli agricoleUn raport publicat in 17 martie a.c. de Curtea de Conturi Europeana arata ca rezultatele care sunt obtinute in urma controalelor statelor membre cu privire la cheltuielile agricole si care sunt raportate Comisiei nu sunt fiabile.

 

 

 

 

Comisia utilizeaza aceste informatii pentru a estima ratele de eroare reziduala care sunt prezentate Parlamentului European si Consiliului in contextul procedurii de descarcare de gestiune.

„Statele membre joaca un rol esential in asigurarea faptului ca sprijinul acordat de UE pentru agricultura este distribuit catre beneficiari in conformitate cu legislatia Uniunii”, a declarat doamna Rasa Budbergytė, membrul Curtii responsabil de raport. „Astfel, statele membre trebuie sa transmita Comisiei informatii fiabile privind rezultatele controalelor lor, pentru a-i permite acesteia sa estimeze mai bine impactul neregularitatilor prezente la nivelul platilor efectuate”.

Raspunderea pentru punerea in aplicare a politicii agricole comune (PAC) este partajata intre Comisia Europeana si statele membre. Sprijinul acordat fermierilor din UE este gestionat si platit de catre agentiile de plati de la nivel national sau regional, care informeaza apoi Comisia. Organismele independente de certificare desemnate de statele membre prezinta Comisiei o certificare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale agentiilor de plati si la calitatea sistemelor de control instituite de acestea.

Agentiile de plati efectueaza controale cu privire la cererile de ajutor depuse de fermieri pentru a verifica eligibilitatea acestora. De asemenea, ele desfasoara controale la fata locului pentru un esantion de solicitanti. Erorile detectate in cadrul acestor controale determina aplicarea unor reduceri la cuantumul ajutorului platibil solicitantilor. Prin intermediul rapoartelor statistice, statele membre informeaza anual Comisia cu privire la rezultatele acestor controale. Rapoartele statistice sunt elementele fundamentale utilizate de Comisie pentru estimarea ratei de eroare reziduala, care este considerata a reprezenta impactul financiar (exprimat ca procent din valoarea platilor) al neregularitatilor care continua sa afecteze platile efectuate dupa ce au fost desfasurate toate controalele.

Curtea a concluzionat ca rapoartele statistice ale statelor membre nu sunt fiabile, atat din cauza erorilor de compilare, cat si din cauza faptului ca sistemele de control administrativ si de control la fata locului erau doar partial eficace in detectarea cheltuielilor neconforme. Mai mult, activitatea organismelor de certificare nu ofera o asigurare suficienta nici cu privire la caracterul adecvat al controalelor la fata locului, nici cu privire la fiabilitatea rapoartelor statistice. In fine, auditorul extern al UE considera ca ajustarile pe care le aplica Comisia asupra ratelor de eroare rezultate din rapoarte nu sunt valide din punct de vedere statistic.

Rapoartele speciale ale Curtii de Conturi Europene se publica pe tot parcursul anului si prezinta rezultatele unor audituri selectate care au ca obiect domenii specifice ale bugetului UE sau aspecte specifice legate de gestiune.

In cadrul acestui raport special (RS nr. 18/2013), intitulat „Fiabilitatea rezultatelor controalelor efectuate de statele membre cu privire la cheltuielile agricole”, Curtea de Conturi Europeana a evaluat fiabilitatea rapoartelor statistice prezentate de statele membre cu privire la rezultatele controalelor lor administrative si ale controalelor la fata locului, precum si validitatea statistica a ratei de eroare reziduala calculate de Comisie pe baza acestor rapoarte.

Acest audit, auditurile anterioare ale Curtii, precum si auditurile desfasurate de Comisie arata ca sistemele de control administrativ si de control la fata locului sunt doar partial eficace, ceea ce submineaza in mod grav fiabilitatea informatiilor transmise Comisiei de catre statele membre.
Comisia emite orientari referitoare la compilarea rapoartelor statistice. Auditul a aratat insa ca aceste orientari nu sunt intotdeauna aplicate corect. Majoritatea agentiilor de plati nu garanteaza exactitudinea rapoartelor inainte de a le transmite Comisiei.

De asemenea, Curtea a conchis ca activitatea desfasurata in prezent de organismele de certificare nu ofera o asigurare suficienta nici cu privire la caracterul adecvat al controalelor la fata locului, nici cu privire la fiabilitatea rapoartelor statistice. Analiza limitata efectuata de Comisie cu privire la statisticile statelor membre nu asigura nici ea fiabilitatea acestora.

Avand in vedere deficientele descrise in raport, informatiile aflate la dispozitia Comisiei nu reprezinta pentru aceasta o baza fiabila pentru estimarea ratei de eroare reziduala. In plus, ajustarile pe care le aplica Comisia asupra ratelor de eroare rezultate din rapoartele statistice nu sunt valide din punct de vedere statistic. In consecinta, rata de eroare reziduala rezultata nu este nici ea valida din acest punct de vedere.

Pe baza constatarilor sale, Curtea formuleaza urmatoarele recomandari:

    • agentiile de plati ar trebui sa dea dovada de mai multa rigurozitate in desfasurarea controalelor administrative si a controalelor la fata locului, iar calitatea bazelor de date aferente sistemului de identificare a parcelelor agricole (LPIS) ar trebui sa fie imbunatatita;
    • orientarile emise de Comisie cu privire la implementarea unor sisteme adecvate de control si la compilarea rapoartelor statistice ar trebui sa fie clarificate, iar punerea in aplicare a acestor orientari ar trebui sa fie monitorizata mai strict;
    • orientarile emise de Comisie la adresa organismelor de certificare ar trebui sa fie modificate pentru a se mari esantioanele utilizate pentru testarea controalelor la fata locului, pentru a se solicita reefectuarea controalelor si pentru a se verifica mai indeaproape modul de compilare a rapoartelor statistice;
    • Comisia ar trebui sa reexamineze actualul sistem de raportare impus agentiilor de plati pentru a se asigura ca primeste, la momentul cel mai oportun, informatii complete si relevante, pe care sa le poata utiliza in procedura de descarcare de gestiune. In plus, Comisia ar trebui sa imbunatateasca de asemenea eficacitatea verificarilor sale documentare si a verificarilor sale la fata locului realizate cu privire la rapoartele statistice ale statelor membre;
    • Comisia ar trebui sa ia masurile necesare pentru a obtine o estimare valida din punct de vedere statistic a neregularitatilor care afecteaza platile, bazata pe activitatile desfasurate de agentiile de plati si pe rolul extins al organismelor de certificare, cu conditia ca activitatea acestora sa fie imbunatatita in mod suficient.

Curtea de Conturi Europeana

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>