Simplificarea suplimentara a normelor din sectorul agricol al UE prin regulamentul Omnibus

Simplificarea suplimentara a normelor din sectorul agricol al UE prin regulamentul OmnibusLa 16 octombrie 2017, statele membre reprezentate in cadrul Comitetului special pentru agricultura au aprobat acordul privind asa-numitul regulament Omnibus. Regulamentul Omnibus modifica regulamentul financiar care reglementeaza executia bugetului UE, precum si 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii.

Presedintia ajunsese la un acord provizoriu cu Parlamentul European privind regulamentul Omnibus la 12 octombrie.

Normele convenite vor simplifica politica agricola comuna (PAC) printr-o serie de imbunatatiri tehnice la cele patru regulamente PAC: platile directe, dezvoltarea rurala, organizarea comuna a pietelor si reglementarea orizontala:

 

Plati directe

    • fermier activ: distinctia dintre fermierii activi si cei inactivi devine optionala, permitand astfel statelor membre in care aceasta a dus la o sarcina administrativa excesiva sa renunte la utilizarea ei.
    • pasuni permanente: se modifica normele actuale in asa fel incat sa li se ofere statelor membre mai multa flexibilitate in punerea in aplicare a cerintei.
    • reducerea platilor: acordul confirma posibilitatea ca statele membre sa isi reexamineze anual deciziile privind reducerea platilor directe.
    • ecologizare: suprafetele cultivate cu soiuri de plante precum iarba elefantului (miscanthus) si planta cupa (silphium perfoliatum), precum si terenurile lasate parloaga pentru plante melifere vor fi, de asemenea, considerate zone de interes ecologic.
    • tinerii fermieri: platile pentru tinerii fermieri vor fi acordate pentru o perioada de cinci ani incepand de la data depunerii cererii, cu conditia ca cererea sa fie depusa in termen de cinci ani de la infiintarea fermei. In plus, statele membre pot majora platile pentru tinerii fermieri in cadrul primului pilon pana la 50 % in limitele plafoanelor existente.
    • sprijinul cuplat facultativ: statele membre vor putea sa isi revizuiasca decizia anual.

 

Organizarea comuna a pietelor

    • repartizarea valorii: posibilitatea de a negocia in mod colectiv clauzele din contracte privind repartizarea valorii va fi extinsa si la alte sectoare decat zaharul si va avea un caracter facultativ.
    • organizatie de producatori (OP): institutiile au decis sa mentina situatia actuala in ceea ce priveste recunoasterea voluntara a OP-urilor, cerinta ca activitatea economica a acestora sa fie reala, precum si derogarea prevazuta pentru sectorul laptelui. Propunerea de a adauga o noua categorie de organizatii („organizatii de negociere”) nu a fost retinuta.
    • OP-uri si norme privind concurenta: unele prerogative ale OP-urilor, cum ar fi planificarea productiei, optimizarea costurilor de productie, introducerea pe piata si negocierea contractelor pentru furnizarea de produse agricole in numele membrilor, deja existente in sectoare precum uleiul de masline, carnea de vita si culturile arabile, vor fi extinse la toate sectoarele in vederea imbunatatirii pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare. Avand in vedere aceasta extindere, s-a decis, de asemenea, ca la articolul privind organizatiile de producatori sa se adauge unele garantii pentru a asigura faptul ca nu este exclusa concurenta.
    • programe operationale pentru fructe si legume, vinuri si contingente de import: normele convenite prevad o simplificare, precum si imbunatatiri tehnice in aceste domenii.
    • gestionarea crizelor: propunerea privind un sistem facultativ de reducere a productiei in perioade de criza nu a fost retinuta, dezbaterea pe aceasta tema fiind astfel amanata pana la viitoarea revizuire a PAC de dupa 2020.

 

Dezvoltare rurala

    • instrumentul de stabilizare a veniturilor: in timp ce sprijinul legat de instrumentul general de stabilizare a veniturilor va continua sa poata fi accesat atunci cand venitul unui fermier scade cu mai mult de 30 % din venitul sau anual mediu, pragul pentru noul instrument sectorial va fi de 20 %. In mod similar, sprijinul pentru contracte de asigurare care acopera, printre altele, pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile va deveni disponibil daca este distrusa peste 20 % din productia medie anuala a fermierului.
    • instrumente financiare: au fost facute mai multe modificari la normele care trebuie respectate de instrumentele financiare, in scopul de a promova utilizarea acestora si de a le armoniza cu alte fonduri structurale si de investitii ale UE.

 

 

Reglementarea orizontala

    • rezerva pentru situatii de criza: desi nu a fost facuta nicio modificare la normele actuale, Comisia s-a angajat printr-o declaratie sa revizuiasca modul de functionare a rezervei in contextul pregatirilor pentru urmatorul cadru financiar multianual, cu scopul de a permite o interventie eficienta si in timp util in momentele de criza pe piata.
    • regula 50/50: propunerea de a elimina asa-numita „regula 50/50” nu a fost retinuta. Statele membre si bugetul UE vor continua sa suporte in mod egal consecintele financiare ale sumelor pierdute ca urmare a unor nereguli si nerecuperate intr-un termen rezonabil.
    • disciplina financiara: procedura existenta, prin care se asigura faptul ca cheltuielile efectuate in temeiul dispozitiilor PAC nu depasesc limitele stabilite in bugetul UE, a fost simplificata si va fi gestionata exclusiv de catre Comisie.

Consiliul Uniunii Europene

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>