Autoritatile din Romania s-au implicat in clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiti.
In perioada 02.03.2017-29.03.2017, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in Romania in ceea ce priveste calitatea alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Intr-o prima etapa, grupul a realizat analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.
In 07.04.2016, raportul a fost transmis de catre MADR si Premierului Romaniei.
In 10.04.2017, dupa finalizarea acestei prime etape a fost intocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei institutii implicate din Romania, respectiv MADR, ANSVSA si ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din Romania in conferinta de presa organizata la MADR.
In data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franta si Austria, solicitand ca echipe de specialisti din Romania sa se poata deplasa in aceste tari pentru a identifica si preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.
Urmare acestor scrisori, au fost primite raspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania si Belgia in 08.06.2017, 12.06.2017 si13.06.2017.
In perioada 19–26.06.2017, o echipa mixta formata din specialisti in domeniul alimentar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, al protectiei consumatorilor si al afacerilor europene a participat la identificarea si recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).
Ca urmare a acestor actiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peste, ciocolata. Probele prelevate din Belgia, Olanda si Germania au fost transportate in Romania catre laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti in conditii de deplina siguranta, respectiv temperatura si umiditate controlata.
In 26.06.2017, probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA, in vederea efectuarii urmatoarelor determinari:
In 28-30.06.2017, imediat dupa finalizarea actiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda si Germania, echipele au organizat si desfasurat actiunea de identificare si prelevare a celor 29 de produse identice existente in retelele comerciale din tara noastra, conform procedurilor in vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti-ANSVSA.
Concluziile studiului efectuate pe cele 29 de produse sunt urmatoarele: la 9 dintre probele analizate s-au constatat diferente la urmatorii parametrii: procent de grasime, procent proteina, valoare energetica.
In luna octombrie 2017 reprezentantii MADR participa la reuniunea tehnica V4 + 7 de la Bratislava privind calitatea duala (dublu standard) a produselor alimentare. Se concluzioneaza de catre participanti ca este necesara intreprinderea de masuri suplimentare pentru eliminarea acestui fenomen la nivelul UE, respectiv identificarea etapelor necesare pentru eliminarea fenomenului dublei calitati, modalitatii de consolidare a cooperarii intre statele membre si asigurarea unui schimb eficient de informatii. Calitatea duala a produselor este o problema transfrontaliera, statele membre intampinand dificultati in a strange date din alte state membre. Concluziile studiilor nationale din fiecare stat membru pot fi contestate, deoarece utilizeaza metode stiintifice diferite si nu pot fi totdeauna comparate.
19.10.2017 are loc vizita Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis in Romania, printre temele abordate fiind si cea privind dublul standard al alimentelor.
In perioada 29-30 aprilie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Forumul la nivel inalt “Este timpul sa prezentam standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, desfasurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria. Alaturi de ministrul Petre Daea, Romania a fost reprezentata de subsecretarul de Stat Tiberius-Marius Bradatan din Ministerul Sanatatii, precum si de Vicepresedintele, Liliana Minca si Secretarul General, Mihaela Irina Ionescu din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.
Forumul la nivel inalt, a carui tematica a fost dublul standard de calitate al produselor alimentare, s-a desfasurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria - domnul Bojko Borisov. Printre participanti s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul presedintiei bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, precum si alti oficiali din statele membre ale Uniunii Europene, intre care ii amintim pe Vera Jourova, Comisar pentru justitie, consumatori si egalitatea intre sexe si Maria Gabriel, Comisar pentru economia si societatea digitala.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a aratat ca problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementari unice la nivel european care sa cuprinda definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia si instrumentele legale de gestionare a abaterilor. ”Nu este usor acest demers, dar el trebuie inceput, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a subliniat ministrul Petre Daea in cadrul Forumului.
In interventia sa, ministrul Petre Daea a atras atentia asupra faptului ca dublul standard este o realitate. ”Constatarile pe care le-am facut atent si cu mijloace legale au confirmat existenta lui. Forumul se inscrie in aceasta logica de a gasi solutii. In acest context, doresc sa afirm ca Romania a urmarit cu atentie aceasta problema, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au facut analize la produse identice aflate in reteaua comerciala din Romania si aceste tari. Rezultatele au fost trimise la Comisie, raspunzand astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a afirmat ministrul Daea.
M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>