Demersurile efectuate de Romania in privinta standardelor duble la produsele alimentare

Demersurile efectuate de Romania in privinta standardelor duble la produsele alimentareAutoritatile din Romania s-au implicat in clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiti.


In perioada 02.03.2017-29.03.2017, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in Romania in ceea ce priveste calitatea alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Intr-o prima etapa, grupul a realizat analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.

In 07.04.2016, raportul a fost transmis de catre MADR si Premierului Romaniei.

In 10.04.2017, dupa finalizarea acestei prime etape a fost intocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei institutii implicate din Romania, respectiv MADR, ANSVSA si ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din Romania in conferinta de presa organizata la MADR.

In data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franta si Austria, solicitand ca echipe de specialisti din Romania sa se poata deplasa in aceste tari pentru a identifica si preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite raspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania si Belgia in 08.06.2017, 12.06.2017 si13.06.2017.

In perioada 19–26.06.2017, o echipa mixta formata din specialisti in domeniul alimentar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, al protectiei consumatorilor si al afacerilor europene a participat la identificarea si recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).

 

Intalnirea cu reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia

Ca urmare a acestor actiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peste, ciocolata. Probele prelevate din Belgia, Olanda si Germania au fost transportate in Romania catre laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti in conditii de deplina siguranta, respectiv temperatura si umiditate controlata.

In 26.06.2017, probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA, in vederea efectuarii urmatoarelor determinari:

    • fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peste, ciocolata;
    • prezenta grasimilor de origine vegetala in lapte si produse din lapte.


In 28-30.06.2017, imediat dupa finalizarea actiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda si Germania, echipele au organizat si desfasurat actiunea de identificare si prelevare a celor 29 de produse identice existente in retelele comerciale din tara noastra, conform procedurilor in vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti-ANSVSA.

Concluziile studiului efectuate pe cele 29 de produse sunt urmatoarele: la 9 dintre probele analizate s-au constatat diferente la urmatorii parametrii: procent de grasime, procent proteina, valoare energetica.

In luna octombrie 2017 reprezentantii MADR participa la reuniunea tehnica V4 + 7 de la Bratislava privind calitatea duala (dublu standard) a produselor alimentare. Se concluzioneaza de catre participanti ca este necesara intreprinderea de masuri suplimentare pentru eliminarea acestui fenomen la nivelul UE, respectiv identificarea etapelor necesare pentru eliminarea fenomenului dublei calitati, modalitatii de consolidare a cooperarii intre statele membre si asigurarea unui schimb eficient de informatii. Calitatea duala a produselor este o problema transfrontaliera, statele membre intampinand dificultati in a strange date din alte state membre. Concluziile studiilor nationale din fiecare stat membru pot fi contestate, deoarece utilizeaza metode stiintifice diferite si nu pot fi totdeauna comparate.

19.10.2017 are loc vizita Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis in Romania, printre temele abordate fiind si cea privind dublul standard al alimentelor.

 

Participarea ministrului Petre Daea la Forumul la Nivel Inalt de la Sofia

In perioada 29-30 aprilie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Forumul la nivel inalt “Este timpul sa prezentam standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, desfasurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria. Alaturi de ministrul Petre Daea, Romania a fost reprezentata de subsecretarul de Stat Tiberius-Marius Bradatan din Ministerul Sanatatii, precum si de Vicepresedintele, Liliana Minca si Secretarul General, Mihaela Irina Ionescu din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Forumul la nivel inalt, a carui tematica a fost dublul standard de calitate al produselor alimentare, s-a desfasurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria - domnul Bojko Borisov. Printre participanti s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul presedintiei bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, precum si alti oficiali din statele membre ale Uniunii Europene, intre care ii amintim pe Vera Jourova, Comisar pentru justitie, consumatori si egalitatea intre sexe si Maria Gabriel, Comisar pentru economia si societatea digitala.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a aratat ca problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementari unice la nivel european care sa cuprinda definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia si instrumentele legale de gestionare a abaterilor. ”Nu este usor acest demers, dar el trebuie inceput, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a subliniat ministrul Petre Daea in cadrul Forumului.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a atras atentia asupra faptului ca dublul standard este o realitate. ”Constatarile pe care le-am facut atent si cu mijloace legale au confirmat existenta lui. Forumul se inscrie in aceasta logica de a gasi solutii. In acest context, doresc sa afirm ca Romania a urmarit cu atentie aceasta problema, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au facut analize la produse identice aflate in reteaua comerciala din Romania si aceste tari. Rezultatele au fost trimise la Comisie, raspunzand astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a afirmat ministrul Daea.

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>