Europarl. Gabriela Zoana: Romania va fi, in continuare, favorizata de Politica Agricola Comuna post 2020

Gabriela Zoana - Romania va fi in continuare favorizata de Politica Agricola Comuna post 2020Europarlamentarul Gabriela Zoana: "Vesti bune de la Bruxelles - Romania va fi, in continuare, favorizata de Politica Agricola Comuna si dupa 2020! Fermierii mici si mijlocii vor fi favorizati, dar va trebui sa gasim variante pentru sustinerea in continuare a marilor fermieri" a precizat vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European - Comisia AGRI.


In data de 2 mai 2018, este planificata prezentarea de catre Comisia Europeana a variantei de buget propuse pentru perioada de dupa 2020, umbrela sub care va fi si bugetul viitoarei Politici Agricole Comune, iar in data de 30 Mai la Strasbourg vor fi prezentate propunerile de reforma.

Discutiile purtate, la nivel European, premergator acestui moment lasasera loc unor speculatii in ceea ce priveste bugetul PAC, un buget care la acest moment reprezinta aprox. 38% din bugetul total al Uniunii Europene. Nu au fost putine voci care au sustinut taierea drastica a fondurilor alocate acestui buget, iar cel mai dur scenariu prezentat initial de Comisia Europeana prevedea o scadere chiar si cu 30% a fondurilor alocate PAC 2020.

In acest context, europarlamentarul Gabriela Zoana, in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European (Comisia AGRI), a depus si depune in continuare eforturi sustinute pentru ca Romania, ca tara in care agricultura detine o pondere insemnata in ecuatia economiei nationale, sa nu aiba de suferit; in cadrul acestor demersuri, europarlamentarul roman a avut in luna martie o intalnire cu Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, caruia i-a prezentat pozitia Romaniei in cadrul negocierilor care urmau sa aiba loc si i-a solicitat ca viitoarea politica agricola comuna sa tina cont de specificitatea agriculturii romanesti. Comisarul european pentru agricultura Phil Hogan a avut mai multe discutii cu europarlamentarul Gabriela Zoana, toate vizand pozitia Romaniei pentru viitoarea politica agricola comuna.

Negocierile se indreapta in acest moment catre 3 directii principale si este extrem de probabil ca maine, 2 Mai 2018, Comisia Europeana sa prezinte urmatoarele principii pe care va fi construit bugetul PAC 2020:

 

I. Sprijinirea micilor fermieri si a tinerilor fermieri si limitarea platilor directe la 60.000 Euro/beneficiar/an.

Comisia Europeana are in vedere o limitare a platilor directe catre toti fermierii la suma de 60.000 Euro/beneficiar/an. Acesta este un scenariu care NU va afecta fermierii de marime medie si mijlocie dar va afecta marile exploatari agricole.

In plus, micii fermieri vor fi considerati prioritari si vor fi sprijiniti printr-un mecanism care este gandit ca fiind complementar actualului sistem, inclusiv prin suport european si national oferit pentru a intelege si aplica managementul riscului in agricultura, in ceea ce priveste productia si desfacerea produselor agricole.

In Romania, ponderea o detin micii fermieri, acesta fiind un motiv pentru care in acest scenariu va exista un impact mai redus in tara noastra fata de alte tari europene, cu o agricultura mai dezvoltata si mai tehnologizata.

Cu toate acestea, in viziunea eurodeputatului Gabriela Zoana trebuie projejati si cei cei care detin mari exploatari agricole, context in care trebuie gandit un mecanism prin care fondurile europene sa fie directionate si catre marii fermieri, peste acel plafon gandit de Comisia Europeana pentru platile directe. In acest fel s-ar putea proteja atat productia agricola, cat si veniturile din exporturile agricole, mentinandu-se competitivitatea Romaniei pe plan extern. In contextul in care majoritatea statelor membre vor fi in favoarea plafonarii, eurodeputatul Gabriela Zoana considera ca ceea ce ar putea sa obtina Romania este o plafonare voluntara, lasarea la latitudinea statelor membre sa decida asupra plafonarii.

 

II. Existenta a 9 principii de baza a viitoarei PAC.

    1. Sprijinirea fermelor si exploatarilor agricole viabile pentru cresterea securitatii alimentare in Uniunea Europeana.
    2. Cresterea competitivitatii si a orientarii productiei pe nevoile pietei de desfacere.
    3. Imbunatatirea pozitiei fermierilor in cadrul lantului alimentar.
    4. Cresterea contributiei agriculturii la imbunatatirea conditiilor climatice.
    5. Promovarea dezvoltarii sustenabile si managementul eficient al resurselor naturale.
    6. Conservarea naturii si conservarea peisagistica.
    7. Atragerea tinerilor catre sectorul agricol.
    8. Cresterea numarului locurilor de munca in agricultura, a incluziunii sociale si dezvoltarea economica a zonelor rurale dependente de agricultura.
    9. Satisfacerea nevoilor si asteptarilor societatii in ceea ce priveste alimentatia.

 

III. Identificarea variantei optime de ajustare a contributiilor sau reducerea fondurilor catre alte sectoare pentru a nu exista taieri semnificative ale bugetului viitoarei PAC.

In ceea ce priveste negocierea pe viitoarea propunere bugetara, la momentul acesta exista 2 directii de negociere ca urmare a Brexit-ului: diminuarea bugetului sau marirea contributiei statelor membre.

Franta, Italia si Germania au cazut de acord sa se mareasca procentual contributia statelor membre, astfel incat sa nu existe reduceri ale bugetului PAC, insa tarile nordice, mai putin interesate de acest sector, se opun deocamdata. Discutiile se poarta in contextul in care Brexit a diminuat bugetul UE cu peste 12 miliarde Euro, iar prioritatile Comisiei sunt securitatea, migratia si apararea.

In acest moment exista doua mari curente de opinii: Comisia Europeana gandeste un scenariu in care statele membre sa isi mareasca procentual contributia la bugetul Uniunii cu 0,1%, scenariu in care PAC si politica de coeziune vor suporta reduceri ale bugetului cu 5-6% (un procent oricum mult mai redus decat acel scenariu de taiere cu 30% a fondurilor).

Al doilea curent de opinie vine de la Parlamentul European — un scenariu in care contributia statelor membre sa se mareasca cu 0,3-0,4%, dar sa nu existe taieri ale fondurilor destinate agriculturii. Desigur, negocierile intre statele membre, Parlament si Comisie vor stabili cuantumul exact al acestor propuneri.

Vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, Gabriela Zoana a sustinut si sustine in continuare pozitia Romaniei la Bruxelles, mentinerea bugetului PAC la acelasi nivel si sustinerea sistemului platilor directe, fara plafonare, iar daca va fi impusa prin decizia majoritara plafonarea, aceasta sa fie lasata la dispozitia statelor membre / plafonarea voluntara.

In cadrul discutiei cu Antonio Tajani, Gabriela Zoana a punctat necesitatea mentinerii bugetului PAC: 'Dupa cum stiti, domnule presedinte, Romania detine una dintre cele mai mari suprafete agricole din Uniunea Europeana. Mentinerea PAC este extrem de importanta pentru a sustine productia la nivelul Europei, pentru a o valorifica si pentru a limita, pe cat posibil, importurile din afara Uniunii Europene. Va solicit, pe aceasta cale, sprijinul pentru mentinerea bugetului PAC si al celor 2 piloni, pentru mentinerea platilor directe fara cofinantare nationala si pentru continuarea platilor SAPS. Pentru Romania este importanta reducerea decalajelor intre fermierii din diferitele state membre'.

Romania trebuie sa isi apere punctul de vedere care a rezultat in urma Consultarilor Nationale pe tema viitoarei Politici Agricole Comune in cadrul negocierilor dure care urmeaza, iar Gabriela Zoana, in calitate de vicepresedinte AGRI, comisie care va fi in prim planul negocierilor bugetului viitoarei PAC, va juca un rol extrem de important.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>