Comisia Europeana a stabilit modul in care se produce mancare - Europa se pregateste sa-si hraneasca doar elitele

Comisia Europeana a stabilit modul in care se produce mancare - Europa se pregateste sa-si hraneasca doar eliteleComisia Europeana a lansat miercuri, 20 mai, primele doua strategii din Pactul Ecologic European, care vizeaza sectorul agroalimentar: Strategia „De la ferma la furculita” si Strategia pentru Biodiversitate. Ambele isi propun sa transforme agricultura in asa fel incat, pana in 2050, Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic.

„In opinia mea, incepand de azi, 20 mai, ne lansam intr-o calatorie spre necunoscut. In agricultura provocarile vor fi, fara indoiala mari, cred ca si oportunitatile, la fel. De aceea, va depinde doar de noi cum vom alege sa ne protejam fermierii, interesele nationale si securitatea alimentara”, a declarat europarlamentarul Carmen Avram, gazda unui webinar privind adaptarea agriculturii romanesti la cele doua strategii europene.

In ceea ce priveste Strategia „De la ferma la furculita”, Comisia Europeana isi propune, printre altele:

    • reducerea la jumatate a pesticidelor si a riscurilor asociate folosirii pesticidelor, pana in anul 2030;
    • reducerea fertilizatorilor cu cel putin 20%, pana in 2030;
    • reducerea la jumatate a medicamentelor antimicrobiene pentru animalele de ferma si acvacultura, pana in 2030;
    • cresterea cu pana la 25% a suprafetelor arabile ocupate de agricultura organica, pana in anul 2030.

 

De asemenea, si obiectivele Strategiei pentru Biodiversitate sunt ambitioase, Comisia Europeana dorind:

    • sa introduca 30% din suprafata terestra si cea marina sub protectie, pana in 2023;
    • sa sporeasca ponderea agrosilviculturii;
    • sa reduca poluarea din aer, apa si sol;
    • sa mareasca suprafetele acoperite de paduri prin plantarea a 3 miliarde de copaci, pana in 2030.


Cu toate acestea, Comisia Europeana nu a efectuat, nici pana la aceasta ora, un studiu de impact al celor doua strategii asupra sectorului agricol.

„Aceste doua strategii, in conditiile in care avem un buget mai mic pentru agricultura, avem mai putini bani, cu conditii mai multe pentru fermieri, inseamna pentru sistemul alimentar o dez-intensificare a agriculturii. Se schimba modul in care Uniunea Europeana priveste agricultura. Dar, atentie, fara sa existe o analiza de baza a economiei si a efectelor de piata a acestor strategii”, a declarat Florian Ciolacu, directorul Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

Prezent la evenimentul online organizat de europarlamentarul Carmen Avram, Florian Ciolacu s-a aratat ingrijorat de o posibila criza alimentara: „Grabirea inutila catre masuri si tinte foarte specifice de productie agricola, inainte sa existe un acord privind strategiile generale pentru alimente, agricultura, utilizarea terenurilor rurale, va conduce la o situatie impredictibila privind siguranta alimentara.”

Mai grav, au apreciat specialistii prezenti la eveniment, anuntul Comisiei Europene vine intr-o perioada in care sectorul agricol romanesc se confrunta deja cu probleme cauzate de criza generata de pandemia COVID-19. Potrivit studiului „Impactul crizei COVID-19 si al secetei asupra fermelor de cultura mare din Romania”, realizat de compania AMAZAG, 42% dintre fermele mari incluse in cercetare au fost afectate de COVID-19 si aproape 60% vor suferi din cauza efectelor pandemiei in viitor.

„Un lucru care e important de notat e faptul ca agricultura e o industrie, industria asta trebuie sa mearga mai departe, trebuie sa fim competitivi si trebuie sa ne asiguram ca ne tragem cenusa la focul nostru, ca fermierii au tot ceea ce le este necesar”, a explicat Laurentiu Asimionesei, reprezentantul companiei AMAZAG.

Ingrijorarile au fost exprimate si de reprezentantii industriei produselor pentru protectia plantelor din Romania, vizati direct de obiectivele strategiei europene „De la ferma la furculita”. Potrivit acestora, pentru gasirea alternativelor la pesticidele sintetice e nevoie de ani de cercetare, asta in conditiile in care acest domeniu este al doilea cel mai restrictionat domeniu la nivel european, dupa cel farmaceutic.

„O companie, pentru a dezvolta un produs sintetic, are nevoie, azi, de 12 ani de cercetare, din momentul in care incepe cercetarea, pana in momentul in care pune in piata o molecula sintetica si de o investitie de peste 280 de milioane de dolari”, a precizat Vasile Iosif, presedintele Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM).

Vasile Iosif a atras, totodata, atentia asupra faptului ca Romania se confrunta cu daunatori care nu exista in alte state membre ale Uniunii Europene si ca este nevoie de o derogare pentru tratamentul la samanta in 2021, altfel tara risca sa piarda productia de porumb si floarea-soarelui aferenta unei suprafete de 1 milion de hectare.

„Romania consuma aproximativ 700 de grame de substanta activa de produs fitosanitar pe hectar, vecinii nostri din Ungaria consuma 1,2 kg de substanta activa pe hectar, iar media UE e peste 2 kg de substanta activa pe hectar. Cred ca deciziile trebuie adoptate numai in urma unei intelegeri a specificului fiecarei tari. AIPROM isi doreste ca UE sa tina cont de progresele stiintifice in domeniu si sa nu solicite industriei de protectia plantelor produsele si tehnologiile care vor fi disponibile abia peste 20-30 de ani. Asa cum oamenii au nevoie de medicamente si plantele au nevoie de «medicamentele» lor, de pesticide”, a concluzionat Vasile Iosif.

De departe, insa, cei mai afectati de prevederile Strategiei pentru Biodiversitate si cele ale Strategiei „De la ferma la furculita” sunt fermierii romani. Pe langa ingrijorarile in ceea ce priveste viitorul afacerii lor, isi pun problema modului in care vor reusi sa asigure o cantitate si mai mare de hrana, pentru o populatie aflata in crestere, la standarde mult mai dure, dar la preturile din prezent.

„Cred ca Europa se pregateste sa-si hraneasca doar elitele si uita de poporul european, care va fi lipsit de o hrana ieftina si de calitate, care exista azi in magazinele din Europa”, este de parere Nicolae Sitaru, fermier si presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

Riscul ca hrana europeana sa devina din ce in ce mai scumpa, ca urmare a implementarii Strategiei „De la ferma la furculita”, este semnalat si de COPA-COGECA, cea mai mare organizatie europeana de fermieri si cooperative agricole. Specialistii lor avertizeaza ca, aceasta revolutie „verde”, propusa de Pactul Ecologic European, risca sa mareasca procentul celor care traiesc la limita saraciei. In 2017, potrivit datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene peste 110 milioane de oameni, adica 22,4% din cetatenii europeni, traiau in conditii grele.

Exista, totusi, si vesti bune. Acestea vin dinspre micul producator local si lantul scurt de aprovizionare. Criza provocata de pandemia de Coronavirus a demonstrat rezilienta acestui sector, incurajat la nivel european prin Strategia „De la ferma la furculita”. Acest lucru ar putea reprezenta o oportunitate pentru Romania, o dovedesc rezultatele studiului „Achizitia de legume proaspete direct de la producatori locali in perioada crizei COVID-19 in Romania”, realizat de Asociatia Rural Development Research Platform, Iasi (RDRP).

„In ceea ce priveste comportamentul consumatorilor romani, cu achizitii de legume proaspete direct de la producatori locali, daca inainte de 16 martie, 25% apelau la acest tip de achizitie, dupa 16 martie, procentul acestora a crescut la 39%”, e explicat Sebastian Bruma, cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane, Filiala Iasi si presedintele Asociatiei Rural Development Research Platform, Iasi (RDRP).

O alta oportunitate este prevazuta de propunerea Comisiei Europene privind Strategia pentru Biodiversitate, potrivit careia, pana in 2030, suprafata cultivata in regim organic trebuie sa atinga 25% din suprafata arabila a uniunii. Expertii considera insa ca, daca Romania doreste sa fie performanta in agricultura organica, e nevoie de o mai buna informare la nivel national asupra prevederilor conversiei, precum si de o simplificare a legislatiei nationale.

„Pentru ca un produs sa fie certificat ecologic sunt necesari intre 2 si 3 ani de conversie, sau, cum spunem noi, de „detoxifiere” a terenului, pana cand acesta ar putea produce produse conform regulamentului european. Problema de la noi e cea a informarii, desi predau de cativa ani legislatie si fac si inspectii pe teren, fermierii nostri au probleme cu accesarea informatiilor. Chiar si pentru cei care aplica si pornesc aceasta certificare, conditiile sunt greoaie. Birocratia de la noi, din pacate, trebuie sa recunosc, e greoaie, de asemenea”, atentioneaza Aurelia Grecu, expert ecolog autorizat in domeniul protectiei mediului si padurilor, lector in cadrul unuia dintre putinele cursuri de conversie spre agricultura organica in Romania.

Totodata, fermierii care realizeaza produse ecologice in Romania nu au o platforma asigurata de Ministerul Agriculturii, unde sa poata fi gasiti de consumatori, a adaugat Aurelia Grecu.

Webinarul, organizat si gazduit de europarlamentarul Carmen Avram, membra in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, poate fi urmarit integral aici:

  

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>