Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRR

Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRRClubul Fermierilor Romani isi exprima sprijinul privind repartizarea alocarii financiare prognozate in propunerea transmisa de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in luna aprilie catre autoritatile de la Bruxelles pentru realizarea de imbunatatiri funciare la nivel national, ca masura obligatorie pentru redresarea economiei nationale post COVID-19.

Finantarea prin PNRR a proiectului complex de modernizare si extindere a sistemului pentru o mai buna gestiune a apei la nivel national (inclusiv irigatii, desecare) reprezinta o activitate care se incadreaza deplin in conditiile stabilite de Comisia Europeana pentru asigurarea si cresterea rezilientei in agricultura, fapt confirmat prin analiza tuturor comunicarilor si clarificarilor facute de reprezentanti din Directiile Generale ale Comisiei Europene si ai unor organizatii europene reprezentand interesele fermierilor cu care cooperam direct si conform cu scrisoarea comisarului pentru agricultura Janusz Wojciechowski privind rolul major al Romaniei in cadrul Uniunii Europene in cee ce priveste aprovizionarea cu materie prima bruta.

In contextul discutiilor recente privind neeligibilitatea finantarii irigatiilor prin PNRR, reprezentantii de la Bruxelles ai asociatiilor europene cu care suntem in contact au confirmat ca solicitarile Comisiei Europene sunt pentru transmiterea in procesul de negociere a unor prezentari tehnico-financiare clare privind proiectul de gestiune a apei, dar nu de respingere a unui astfel de proiect, cu impact atat de mare asupra rezilientei si relansarii economice. Pe baza consultarilor cu fermierii si expertii Clubului, am formulat sintetic argumente pentru a justifica necesitatea finantarii prin PNRR a programului privind sistemele de gestiune a apei de importanta strategica pentru agricultura si mediu, precum si elemente de sustinere in ceea ce priveste contributia acestui program la cresterea rezilientei fermelor din Romania si relansarea economica a activitatii in sectorul agricol si nu numai”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

In urma scrisorii transmise la inceputul lunii februarie de DG Agricultura din cadrul Comisiei Europene catre doamna Céline Gauer (Coordonator Program de Redresare si Rezilienta) si domnul Maarten Verwey (Director General al DG Afaceri Economice si Financiare), se evidentiaza clar directiile care trebuie urmarite in propunerile privind reformele vizate in agricultura: reducerea costurilor de productie pentru fermieri, imbunatatirea gestionarii solului si a calitatii apei, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si emisiilor de Gaze cu efect de sera (GES), imbunatatirea biodiversitatii si crearea unui mediu mai sanatos.

Imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii sunt actiuni care se pot maximiza printr-o reforma care sa vizeze gestionarea eficienta a apei prin sisteme de irigatii performante, adaptate nevoilor secolului XXI si prin investitii ȋn amenajari hidroameliorative cu rol important in zona de desecare si drenaj.

In acest sens, consideram ca schimbarile climatice tot mai evidente din ultima decada, lipsa infrastructurii la nivelul imbunatatirilor funciare si mai ales, criza COVID-19 conduc treptat catre o criza alimentara care poate fi combatuta prin intermediul unor investitii adecvate in agricultura romaneasca. Agricultorii se confrunta cu provocari specifice mai ales in ceea ce priveste infrastructura si dezvoltarea economica a zonelor rurale”, subliniaza Florian Ciolacu.

Spania a propus in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta o reforma la nivelul unor directii strategice, precum: (I) agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola; (II) infrastructuri si ecosisteme rezistente; etc. Printre cele mai importante ponderi ale acestor investitii enumeram infrastructura si ecosisteme rezistente – 12,2 % si agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola – 16%. Practic, Spania urmareste dezvoltarea economica a tarii pornind de la progresul infrastructurii la nivelul spatiului rural pentru a putea oferi materii prime zonei antreprenoriale, cu scopul alinierii economiei la standardele dinaintea crizei COVID-19.

In ceea ce priveste Grecia, aceasta tara sudica a Europei vizeaza in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta 5 piloni importanti, dupa cum urmeaza: (I) digitalizare, (II) practici prietenoase cu mediul si zona agricola si neagricola, (III) extroversiune, (IV) fuziuni si achizitii pentru scalarea afacerilor, (V) inovatie si cercetare. Practic, se urmareste dezvoltarea zonei agricole utilizand practici prietenoase cu mediul, care, prin intermediul digitalizarii, sa poata dezvolta si afaceri cu caracter neagricol la nivelul spatiului rural. Acest aspect va implica atat zona de cercetare si inovatie, cat si scalarea mai multor afaceri din sectorul de procesare a materiei prime si a turismului.

In cazul Germaniei, una dintre tarile cele mai dezvoltate la nivelul spatiului comunitar, situatia schimbarilor climatice, a investitiei in infrastructura si a tranzitiei verde au fost considerante de o importanta strategica la nivel national, aspect care se regaseste si in structurarea pilonilor Programului National de Redresare si Rezilienta, dupa cum urmeaza: (I) politica climatica si tranzitia energetica, (II) digitalizarea economiei si a infrastructurii, (III) digitalizarea educatiei, (IV) consolidarea incluziunii sociale, (V) consolidarea unui sistem de sanatate rezistent la pandemii, (VI) administratia publica moderna si reducerea barierelor in calea investitiilor. Practic, directia acestei tari vizeaza investitii in infrastructura mai multor domenii concomitent, astfel incat depasirea crizei COVID-19 sa nu lase urmari economice la nivelul vreunui sector de activitate.

Franta, un alt stat important la nivel european, a structurat Programul National de Redresare si Rezilienta in trei mari directii: (I) ecologie – 30 miliarde EURO, (II) competitivitate – 34 miliarde EURO si (III) coeziune – 36 miliarde EURO. In acest sens, observam ca desi detine o infrastructura dezvoltata si adaptata nevoilor secolului XXI la nivelul agriculturii, aceasta tara aloca aproximativ 2/3 din bugetul total al Romaniei aferent acestui program de finantare catre sectoare precum infrastructura si mobilitate verde, tehnologie verde, tranzitia agricola catre zona ecologica, economie circulara si biodiversitate. Toate acestea se pot realiza avand la baza o infrastructura de imbunatiri funciare adecvata, aspect important catre care Romania tinde in viitorul apropiat, prin intermediul acestor finantari europene.

Conform Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului de Instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, exista o definire clara privind recomandarile unor investitii care sa vizeze sprijinul acordat obiectivelor privind schimbarile climatice si a celor de mediu. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste prin investitia in infrastructura la nivel national a principalelor canale de irigatii oferirea catre fermier a posibilitatii extinderii in cadrul propriei exploatatii a unui sistem de alimentare cu apa, imperios necesar pentru imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii. Actiunea acestor sisteme de irigatii la nivel de fermier va fi conditionata de existenta unor senzori care sa monitorizeze nivelul de umiditate din sol, astfel incat aceasta practica agricola sa poata fi incadrata in zona de agricultura de precizie, sector intens dezvoltat in restul tarilor membre ale Uniunii Europene.

Clubul Fermierilor Romani a pus la dispozitia autoritatilor elemente de analiza a riscului si argumente privind importanta cresterii competitivitatii agriculturii romanesti prin modernizarea si extinderea amenajarilor hidroameliorative (anexa comunicat), care sustin necesitatea, oportunitatea si beneficiile asigurarii finantarii in cadrul PNRR a imbunatatirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei din Romania, pentru a sustine agricultura performanta din Romania.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

  

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>