Asociatiile europene solicita CE sa realizeze un amplu studiu de impact privind strategia europeana „De la ferma la consumator”

Asociatiile europene solicita sa realizeze un amplu studiu de impact privind strategia europeana De la ferma la consumatorActorii din amontele si din avalul lantului alimentar sunt de acord cu principiile principale care se regasesc in strategia europeana „De la ferma la consumator” si sunt pe deplin constienti ca este necesara o imbunatatire constanta si substantiala pentru o abordare mai durabila a sistemelor noastre alimentare. Cu toate acestea, studiile publicate recent privind strategia „De la ferma la consumator” indica faptul ca obiectivele actuale, daca vor fi implementate conform propunerii, vor determina un cost semnificativ pentru fermierii din UE si vor avea un impact puternic asupra viabilitatii activitatilor agricole si agroindustriale europene.


A trecut timpul pentru mesaje politice in jurul strategiei „De la ferma la consumator”. Este timpul sa analizam datele disponibile in prezent. In ultimele luni, mai multe rapoarte si studii cheie au incercat sa evalueze si sa masoare impactul obiectivelor stabilite de Comisia Europeana prin strategiile De la ferma la consumator si Biodiversitate.

Studiile efectuate de USDA¹, HFFA Research², Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC)³, Universitatea Kiel, precum si Universitatea Wageningen (WUR) toate au concluzionat asupra faptului ca va exista un impact semnificativ in urma implementarii acestor strategii, care trebuie sa fie luat in considerare de catre factorii de decizie din UE (si nu numai). De exemplu:

    • Studiul CCR estimeaza ca scaderea preconizata de 40% si pana 60% a emisiilor de GES provenite din agricultura europeana care ar rezulta in urma implementarii obiectivelor Farm to Fork va duce la externalizarea productiei agricole europene, inclusiv a emisiilor sale in tarile terte.
    • Studiul Universitatii Kiel estimeaza ca Europa poate deveni un importator net de alimente, in contradictie directa cu autonomia strategica promovata de Comisia Europeana in timpul pandemiei de COVID-19.
    • Potrivit studiului USDA obiectivele stabilite in strategia Farm to Fork ar putea genera nesiguranta alimentara pentru 22 de milioane de oameni.

 

De ce nu se uita Europa la date?

Fiecare dintre aceste studii au utilizat metodologii diferite care se completeaza reciproc. Toate studiile derulate pana in prezent au ajuns la aceleasi concluzii. Productia agricola din UE va scadea - in unele zone si pentru unele produse destul de drastic. Conform ultimului studiu WUR, impactul cumulativ al implementarii obiectivelor va genera o scadere medie a productiei cuprinsa intre 10 - 20%¹, ajungand pana la 30% pentru anumite culturi.

In ceea ce priveste sectorul zootehnic, studiul realizat de catre Universitatea din Kiel indica o scadere cu 20% a productiei de carne de vita din UE si o reducere medie de 17% pentru productia de carne de porc. Un alt studiu realizat de aceasta data de catre Universitatea Wageningen (care urmeaza sa fie publicat in curand) confirma o scadere generala a productiei de carne de vita, porc si produse lactate, ducand la o crestere a preturilor pentru consumatorii din U.E si afectand veniturilor fermierilor.

Datele indica in mod clar impactul asupra comertului, asupra veniturilor fermierilor si, in cele din urma, asupra preturilor de consum. Modificarea sistemului alimentar in aceste conditii va fi mai dificila si impunerea unor taxe de consum, asa cum a propus Parlamentul European, ar putea face acest lucru incorect din punct de vedere social.

Toti actorii implicati in lantul agroalimentar sunt constienti de provocarile de mediu si clima cu care ne confruntam astazi. Cu totii ne-am angajat sa ne jucam rolul in lupta pentru a atenua efectele negative ale schimbarilor climatice. Productia agricola europeana este sigura si aplica principii prietenoase cu mediul inconjurator. Cu toate acestea, producatorii europeni considera ca, ajutati de inovare si cu sprijinul suplimentar al politicilor agricole ale UE, fermierii vor continua sa produca intr-un mod si mai durabil. Recunoastem asteptarile societatii si ale factorilor de decizie politica in domeniul productiei de alimente, dar „obiectivele politice care nu sunt bazate pe date” vor genera efecte negative asupra agriculturii europene. Trebuie sa construim politici orientate spre solutii, care au la baza datele pe care le avem la dispozitie, iar inovatia trebuie sa ramana piatra de temelie a acestora.

Pentru a deschide discutia despre solutii, trebuie sa avem o intelegere comuna a provocarilor cu care ne confruntam in urmarirea obiectivelor incluse in strategia „De la ferma la consumator”. Aceasta intelegere comuna ar trebui sa se bazeze pe o evaluare de impact cuprinzatoare si cumulativa efectuata de catre Comisia Europeana. Cel mai recent studiu al Universitatii din Wageningen, care ia in calcul mai multe scenarii, arata in mod clar ca evaluarea impactului obiectivelor strategiei „De la ferma la consumator” in mod izolat, asa cum pare sa actioneze Comisia Europeana de acum inainte, ofera doar o imagine partiala a realitatii cumulative cu care se confrunta fermierii si sectorul agroalimentar.

Ne dorim sa punem capat acestei dezbateri cu privire la necesitatea efectuarii unei evaluari cumulative de impact. Solicitam o evaluare cuprinzatoare, deoarece ne dorim sa intelegem si sa identificam unde pot aparea probleme, astfel incat sa putem discuta despre solutiile potentiale.

Modelul european de productie alimentara, condus de PAC, a fost unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene. Nu intelegem incercarea aparenta de a contracara progresele noastre si de a ne desconsidera succesele intr-un moment in care partenerii nostri comerciali vorbesc deja despre umplerea lacunelor de productie lasate libere de Europa.

In plus, daca productia UE scade, asa cum este clar estimata de catre toti cercetatorii care au evaluat impactul propunerilor actuale ale Comisiei Europene, atunci importurile UE de materii prime si produse finite vor creste semnificativ, facand astfel UE dependenta de importuri, generand mai multe riscuri politice si de siguranta alimentara pentru consumatorii europeni.

Este timpul pentru o evaluare holistica a impactului, Comisia Europeana trebuie sa actioneze in aceasta directie. Intervalul de implementare al strategiei Farm to Fork se apropie. Opt ani pentru sectorul agricol nu sunt atat de lungi. Trebuie sa vedem urgent propuneri concrete si o discutie mai ampla cu privire la alegerile pe care le facem - dar aceasta discutie trebuie sa se bazeze pe date concrete.

 

Asociatiile europene care solicita realizarea unui studiul de impact:

1. Agriculture and Progress – European Platform for Sustainable Agricultural Production

2. Agri-food Chain Coalition – European agri-food chain joint initiative

3. AnimalhealthEurope - European Animal Medicines Industry

4. AVEC – European Association of Poultry Processors and Poultry Trade

5. CEFS - European Association of Sugar Manufacturers

6. CEJA – European Council of Young Farmers

7. CEMA - European Agricultural Machinery Industry

8. CEPM – European Confederation of Maize Production

9. CEVI - European Confederation of Independent Winegrowers

10. CIBE - International Confederation of European Beet Growers

11. Clitravi - Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union

12. COCERAL - European association of trade in cereals, oilseeds, pulses, olive oil, oils and fats, animal feed and agrosupply

13. Copa-Cogeca - European Farmers and Agri-Cooperatives

14. CropLife Europe- Europe's Crop Protection Industry

15. EBB - European Biodiesel Board

16. EFFAB - European Forum of Farm Animal Breeders

17. ELO - European Landowners’ Organization

18. European Livestock Voice – European Platform of the Livestock Food Chain

19. Euro Foie Gras - European Federation of foie gras

20. Euroseeds - European Seed Sector

21. ePURE - European Renewable Ethanol Industry

22. UECBV - European Livestock and Meat Trades Union

23. FEFAC - European Feed Manufacturers' Federation

24. FEFANA - European Association of Specialty Feed Ingredients and their Mixtures

25. Fertilizers Europe – European Fertilizer Producers

26. IBC – International Butchers’ Confederation

____________________________________________


1 https://www.fas.usda.gov/newsroom/economic-and-food-security-impacts-eu-farm-fork-strategy

2 https://hffa-research.com/wp-content/uploads/2021/05/HFFA-Research-The-socio-economic-and-environmental-values-of-plant-breeding-in-the-EU.pdf

3 https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC121368

4 https://grain-club.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/Farm_to_fork_Studie_Executive_Summary_EN.pdf

Articol preluat si tradus de pe CropLife Europe

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>