Actorii din amontele si din avalul lantului alimentar sunt de acord cu principiile principale care se regasesc in strategia europeana „De la ferma la consumator” si sunt pe deplin constienti ca este necesara o imbunatatire constanta si substantiala pentru o abordare mai durabila a sistemelor noastre alimentare. Cu toate acestea, studiile publicate recent privind strategia „De la ferma la consumator” indica faptul ca obiectivele actuale, daca vor fi implementate conform propunerii, vor determina un cost semnificativ pentru fermierii din UE si vor avea un impact puternic asupra viabilitatii activitatilor agricole si agroindustriale europene.
A trecut timpul pentru mesaje politice in jurul strategiei „De la ferma la consumator”. Este timpul sa analizam datele disponibile in prezent. In ultimele luni, mai multe rapoarte si studii cheie au incercat sa evalueze si sa masoare impactul obiectivelor stabilite de Comisia Europeana prin strategiile De la ferma la consumator si Biodiversitate.
Studiile efectuate de USDA¹, HFFA Research², Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC)³, Universitatea Kiel, precum si Universitatea Wageningen (WUR) toate au concluzionat asupra faptului ca va exista un impact semnificativ in urma implementarii acestor strategii, care trebuie sa fie luat in considerare de catre factorii de decizie din UE (si nu numai). De exemplu:
Fiecare dintre aceste studii au utilizat metodologii diferite care se completeaza reciproc. Toate studiile derulate pana in prezent au ajuns la aceleasi concluzii. Productia agricola din UE va scadea - in unele zone si pentru unele produse destul de drastic. Conform ultimului studiu WUR, impactul cumulativ al implementarii obiectivelor va genera o scadere medie a productiei cuprinsa intre 10 - 20%¹, ajungand pana la 30% pentru anumite culturi.
In ceea ce priveste sectorul zootehnic, studiul realizat de catre Universitatea din Kiel indica o scadere cu 20% a productiei de carne de vita din UE si o reducere medie de 17% pentru productia de carne de porc. Un alt studiu realizat de aceasta data de catre Universitatea Wageningen (care urmeaza sa fie publicat in curand) confirma o scadere generala a productiei de carne de vita, porc si produse lactate, ducand la o crestere a preturilor pentru consumatorii din U.E si afectand veniturilor fermierilor.
Datele indica in mod clar impactul asupra comertului, asupra veniturilor fermierilor si, in cele din urma, asupra preturilor de consum. Modificarea sistemului alimentar in aceste conditii va fi mai dificila si impunerea unor taxe de consum, asa cum a propus Parlamentul European, ar putea face acest lucru incorect din punct de vedere social.
Toti actorii implicati in lantul agroalimentar sunt constienti de provocarile de mediu si clima cu care ne confruntam astazi. Cu totii ne-am angajat sa ne jucam rolul in lupta pentru a atenua efectele negative ale schimbarilor climatice. Productia agricola europeana este sigura si aplica principii prietenoase cu mediul inconjurator. Cu toate acestea, producatorii europeni considera ca, ajutati de inovare si cu sprijinul suplimentar al politicilor agricole ale UE, fermierii vor continua sa produca intr-un mod si mai durabil. Recunoastem asteptarile societatii si ale factorilor de decizie politica in domeniul productiei de alimente, dar „obiectivele politice care nu sunt bazate pe date” vor genera efecte negative asupra agriculturii europene. Trebuie sa construim politici orientate spre solutii, care au la baza datele pe care le avem la dispozitie, iar inovatia trebuie sa ramana piatra de temelie a acestora.
Pentru a deschide discutia despre solutii, trebuie sa avem o intelegere comuna a provocarilor cu care ne confruntam in urmarirea obiectivelor incluse in strategia „De la ferma la consumator”. Aceasta intelegere comuna ar trebui sa se bazeze pe o evaluare de impact cuprinzatoare si cumulativa efectuata de catre Comisia Europeana. Cel mai recent studiu al Universitatii din Wageningen, care ia in calcul mai multe scenarii, arata in mod clar ca evaluarea impactului obiectivelor strategiei „De la ferma la consumator” in mod izolat, asa cum pare sa actioneze Comisia Europeana de acum inainte, ofera doar o imagine partiala a realitatii cumulative cu care se confrunta fermierii si sectorul agroalimentar.
Ne dorim sa punem capat acestei dezbateri cu privire la necesitatea efectuarii unei evaluari cumulative de impact. Solicitam o evaluare cuprinzatoare, deoarece ne dorim sa intelegem si sa identificam unde pot aparea probleme, astfel incat sa putem discuta despre solutiile potentiale.
Modelul european de productie alimentara, condus de PAC, a fost unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene. Nu intelegem incercarea aparenta de a contracara progresele noastre si de a ne desconsidera succesele intr-un moment in care partenerii nostri comerciali vorbesc deja despre umplerea lacunelor de productie lasate libere de Europa.
In plus, daca productia UE scade, asa cum este clar estimata de catre toti cercetatorii care au evaluat impactul propunerilor actuale ale Comisiei Europene, atunci importurile UE de materii prime si produse finite vor creste semnificativ, facand astfel UE dependenta de importuri, generand mai multe riscuri politice si de siguranta alimentara pentru consumatorii europeni.
Este timpul pentru o evaluare holistica a impactului, Comisia Europeana trebuie sa actioneze in aceasta directie. Intervalul de implementare al strategiei Farm to Fork se apropie. Opt ani pentru sectorul agricol nu sunt atat de lungi. Trebuie sa vedem urgent propuneri concrete si o discutie mai ampla cu privire la alegerile pe care le facem - dar aceasta discutie trebuie sa se bazeze pe date concrete.
1. Agriculture and Progress – European Platform for Sustainable Agricultural Production
2. Agri-food Chain Coalition – European agri-food chain joint initiative
3. AnimalhealthEurope - European Animal Medicines Industry
4. AVEC – European Association of Poultry Processors and Poultry Trade
5. CEFS - European Association of Sugar Manufacturers
6. CEJA – European Council of Young Farmers
7. CEMA - European Agricultural Machinery Industry
8. CEPM – European Confederation of Maize Production
9. CEVI - European Confederation of Independent Winegrowers
10. CIBE - International Confederation of European Beet Growers
11. Clitravi - Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union
12. COCERAL - European association of trade in cereals, oilseeds, pulses, olive oil, oils and fats, animal feed and agrosupply
13. Copa-Cogeca - European Farmers and Agri-Cooperatives
14. CropLife Europe- Europe's Crop Protection Industry
15. EBB - European Biodiesel Board
16. EFFAB - European Forum of Farm Animal Breeders
17. ELO - European Landowners’ Organization
18. European Livestock Voice – European Platform of the Livestock Food Chain
19. Euro Foie Gras - European Federation of foie gras
20. Euroseeds - European Seed Sector
21. ePURE - European Renewable Ethanol Industry
22. UECBV - European Livestock and Meat Trades Union
23. FEFAC - European Feed Manufacturers' Federation
24. FEFANA - European Association of Specialty Feed Ingredients and their Mixtures
25. Fertilizers Europe – European Fertilizer Producers
26. IBC – International Butchers’ Confederation
____________________________________________
1 https://www.fas.usda.gov/newsroom/economic-and-food-security-impacts-eu-farm-fork-strategy
2 https://hffa-research.com/wp-content/uploads/2021/05/HFFA-Research-The-socio-economic-and-environmental-values-of-plant-breeding-in-the-EU.pdf
3 https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC121368
4 https://grain-club.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/Farm_to_fork_Studie_Executive_Summary_EN.pdf
Articol preluat si tradus de pe CropLife Europe.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>