Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre UcrainaAcordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.


Unii participanti la piata sperau totusi la o prelungire temporara, asa cum s-a intamplat si in mai.

Cu toate acestea, bursa a reactionat vizibil, contractele pe grau tranzactionate in SUA avansand cu 17 centi pe busel, 2,5%, in prima ora de la anunt.

In Europa, bursa de la Paris a inregistrat luni pentru graul cu livrare in septembrie o apreciere de 6,25 euro/tona la varf fata de vineri, si doar 1 euro/tona, pana la pretul de 232,75 euro/tona, la inchidere. Pentru porumbul cu livrare in august, avansul de 5,75 euro/tona la varful sedintei a fost aproape injumatatit la 2,75 euro/tona peste inchiderea de vineri. Cotatia de inchidere de luni a dus porumbul la 236 euro/tona.

„Reactia poate fi explicata si printr-o pregatire pentru un asemenea scenariu. Vineri, deja, piata devenise mai atenta la riscuri, iar in Europa preturile au inregistrat aprecieri si pentru grau si pentru porumb. La sosirea stirii, luni, traderii s-au lansat emotional, dar au fost, de asemenea, atenti la noi vesti si deschisi la schimbari rapide de perspectiva”, arata Claudiu Cazacu.

Presedintele turc a declarat, luni, ca Rusia si-ar dori de fapt continuarea acordului, iar presiunea s-a diminuat pe burse. In SUA graul a inchis in scadere de 1,13%, la 6,54 dolari/busel. In acelasi timp, din partea presedintiei Ucrainei comentariile aratau incredere ca anumite companii de shipping vor continua livrarile, chiar in lipsa acordului.

 

Rusia se extinde in piata globala a granelor, in timp ce Ucraina inregistreaza pierderi semnificative

Acordul a permis, intr-un an, exportul a aproape 33 milioane de tone de cereale dinspre Ucraina, din care: 51% porumb, 27% grau si 11% ulei si srot de floarea soarelui. Africa si Asia au fost beneficiare importante ale intelegerii. China a importat 8 milioane de tone de cereale, Turcia 3,2 milioane de tone, Egiptul 1,6 milioane de tone. In Europa, Spania cu 6 milioane de tone si Italia cu 2,1 milioane de tone au fost destinatiile principale, fiind posibil re-exportul partial al unora dintre aceste cantitati.

In ultimii 3 ani, Rusia a castigat cota de piata globala a granelor, in timp ce Ucraina a pierdut teren masiv. In 2023, cota de piata globala a exporturilor de grau, estimata de The United States Department of Agriculture (USDA), este de 7,4% pentru Ucraina si 20.6% pentru Rusia, anul viitor procentele urmand sa ajunga la 4,9% si 21,9%. Acum 3 ani, datele erau mai echilibrate, 10,8% si 17,7%, iar exporturile Rusiei erau cu doar 65% mai mari decat cele ale Ucrainei. Pe estimarile din 2023, Rusia ar urma sa aiba exporturi cu 178% mai mari decat Ucraina.

 

Redirectionarea fluxurilor comerciale stimuleaza entuziasmul pe piata financiara

Rutele ocolitoare, pe Dunare si alte directii feroviare spre Europa, sunt mai costisitoare decat cele maritime, insa aceasta veste proasta pentru consumatorul final genereaza venituri si oportunitati in plan logistic.

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie - Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB RomaniaPotrivit analistului XTB Romania, pe bursa de la Bucuresti, asteptata redirectionare a fluxurilor pe Dunare si prin portul Constanta a aprins entuziasmul participantilor. „Actiunile mai multor operatori portuari si de transport naval au inregistrat luni cresteri importante. Transport Trade Services (TTS) a avansat cu 4,4%, Socep (SOCP) cu 14,6%, iar actiunile Comvex (CMVX) au crescut cu 22.6%”, precizeaza Claudiu Cazacu.

Efectul pe termen scurt ar putea fi limitat, productia si nivelul actual al rezervelor fiind, la nivel mondial, satisfacator. In perspectiva, insa, lucrurile se pot schimba.

USDA intrevede, potrivit estimarilor recente, o productie europeana de grau cu 2,5 milioane de tone sub estimarea anterioara, ajungand la 138 milioane de tone, din cauza secetei in timp ce in Argentina revizuirea productiei e cu minus 2 milioane detone. Consumul global e vazut in crestere cu 3,3 milioane de tone, iar stocurile finale ale sezonului estimate in scadere de 4,2 milioane de tone, la 266,5 milioane de tone, al patrulea an de scadere consecutiva. Astfel, in lunile urmatoare, mai putine cereale, sau care ajung mai tarziu, pot afecta in special tarile cu venituri reduse. Pentru fermierii europeni - si din Romania - ar putea fi o veste buna. Preturile eventual mai ridicate ar putea acoperi costurile mai inalte, insa totul depinde de permeabilitatea intra-europeana a culoarelor de transport de grane ucrainene avand destinatii in afara UE.

Pe de alta parte, China, importator major si aflat intr-o perioada in care economia are nevoie de sprijin suplimentar, datele aratand o crestere sub asteptari, ar putea pune presiune pe Rusia pentru reluarea acordului.

Deocamdata, este probabil ca cel putin o parte din transportatori sa nu doreasca sa isi asume riscul utilizarii porturlor ucrainene de la Marea Neagra, iar acesta ar putea fi factorul care inclina din nou balanta in piata cerealelor. Un trend moderat ascendent ar pute fi unul dintre efecte, in special pentru grau, si daca conditiile meteo nefavorabile persista.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

22-08-2024 Plati APIA

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

08-08-2024 Intalniri si conferinte

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

07-08-2024 Plati APIA

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

01-08-2024 Intalniri si conferinte

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>