Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre UcrainaAcordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.


Unii participanti la piata sperau totusi la o prelungire temporara, asa cum s-a intamplat si in mai.

Cu toate acestea, bursa a reactionat vizibil, contractele pe grau tranzactionate in SUA avansand cu 17 centi pe busel, 2,5%, in prima ora de la anunt.

In Europa, bursa de la Paris a inregistrat luni pentru graul cu livrare in septembrie o apreciere de 6,25 euro/tona la varf fata de vineri, si doar 1 euro/tona, pana la pretul de 232,75 euro/tona, la inchidere. Pentru porumbul cu livrare in august, avansul de 5,75 euro/tona la varful sedintei a fost aproape injumatatit la 2,75 euro/tona peste inchiderea de vineri. Cotatia de inchidere de luni a dus porumbul la 236 euro/tona.

„Reactia poate fi explicata si printr-o pregatire pentru un asemenea scenariu. Vineri, deja, piata devenise mai atenta la riscuri, iar in Europa preturile au inregistrat aprecieri si pentru grau si pentru porumb. La sosirea stirii, luni, traderii s-au lansat emotional, dar au fost, de asemenea, atenti la noi vesti si deschisi la schimbari rapide de perspectiva”, arata Claudiu Cazacu.

Presedintele turc a declarat, luni, ca Rusia si-ar dori de fapt continuarea acordului, iar presiunea s-a diminuat pe burse. In SUA graul a inchis in scadere de 1,13%, la 6,54 dolari/busel. In acelasi timp, din partea presedintiei Ucrainei comentariile aratau incredere ca anumite companii de shipping vor continua livrarile, chiar in lipsa acordului.

 

Rusia se extinde in piata globala a granelor, in timp ce Ucraina inregistreaza pierderi semnificative

Acordul a permis, intr-un an, exportul a aproape 33 milioane de tone de cereale dinspre Ucraina, din care: 51% porumb, 27% grau si 11% ulei si srot de floarea soarelui. Africa si Asia au fost beneficiare importante ale intelegerii. China a importat 8 milioane de tone de cereale, Turcia 3,2 milioane de tone, Egiptul 1,6 milioane de tone. In Europa, Spania cu 6 milioane de tone si Italia cu 2,1 milioane de tone au fost destinatiile principale, fiind posibil re-exportul partial al unora dintre aceste cantitati.

In ultimii 3 ani, Rusia a castigat cota de piata globala a granelor, in timp ce Ucraina a pierdut teren masiv. In 2023, cota de piata globala a exporturilor de grau, estimata de The United States Department of Agriculture (USDA), este de 7,4% pentru Ucraina si 20.6% pentru Rusia, anul viitor procentele urmand sa ajunga la 4,9% si 21,9%. Acum 3 ani, datele erau mai echilibrate, 10,8% si 17,7%, iar exporturile Rusiei erau cu doar 65% mai mari decat cele ale Ucrainei. Pe estimarile din 2023, Rusia ar urma sa aiba exporturi cu 178% mai mari decat Ucraina.

 

Redirectionarea fluxurilor comerciale stimuleaza entuziasmul pe piata financiara

Rutele ocolitoare, pe Dunare si alte directii feroviare spre Europa, sunt mai costisitoare decat cele maritime, insa aceasta veste proasta pentru consumatorul final genereaza venituri si oportunitati in plan logistic.

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie - Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB RomaniaPotrivit analistului XTB Romania, pe bursa de la Bucuresti, asteptata redirectionare a fluxurilor pe Dunare si prin portul Constanta a aprins entuziasmul participantilor. „Actiunile mai multor operatori portuari si de transport naval au inregistrat luni cresteri importante. Transport Trade Services (TTS) a avansat cu 4,4%, Socep (SOCP) cu 14,6%, iar actiunile Comvex (CMVX) au crescut cu 22.6%”, precizeaza Claudiu Cazacu.

Efectul pe termen scurt ar putea fi limitat, productia si nivelul actual al rezervelor fiind, la nivel mondial, satisfacator. In perspectiva, insa, lucrurile se pot schimba.

USDA intrevede, potrivit estimarilor recente, o productie europeana de grau cu 2,5 milioane de tone sub estimarea anterioara, ajungand la 138 milioane de tone, din cauza secetei in timp ce in Argentina revizuirea productiei e cu minus 2 milioane detone. Consumul global e vazut in crestere cu 3,3 milioane de tone, iar stocurile finale ale sezonului estimate in scadere de 4,2 milioane de tone, la 266,5 milioane de tone, al patrulea an de scadere consecutiva. Astfel, in lunile urmatoare, mai putine cereale, sau care ajung mai tarziu, pot afecta in special tarile cu venituri reduse. Pentru fermierii europeni - si din Romania - ar putea fi o veste buna. Preturile eventual mai ridicate ar putea acoperi costurile mai inalte, insa totul depinde de permeabilitatea intra-europeana a culoarelor de transport de grane ucrainene avand destinatii in afara UE.

Pe de alta parte, China, importator major si aflat intr-o perioada in care economia are nevoie de sprijin suplimentar, datele aratand o crestere sub asteptari, ar putea pune presiune pe Rusia pentru reluarea acordului.

Deocamdata, este probabil ca cel putin o parte din transportatori sa nu doreasca sa isi asume riscul utilizarii porturlor ucrainene de la Marea Neagra, iar acesta ar putea fi factorul care inclina din nou balanta in piata cerealelor. Un trend moderat ascendent ar pute fi unul dintre efecte, in special pentru grau, si daca conditiile meteo nefavorabile persista.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>