Acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.
Unii participanti la piata sperau totusi la o prelungire temporara, asa cum s-a intamplat si in mai.
Cu toate acestea, bursa a reactionat vizibil, contractele pe grau tranzactionate in SUA avansand cu 17 centi pe busel, 2,5%, in prima ora de la anunt.
In Europa, bursa de la Paris a inregistrat luni pentru graul cu livrare in septembrie o apreciere de 6,25 euro/tona la varf fata de vineri, si doar 1 euro/tona, pana la pretul de 232,75 euro/tona, la inchidere. Pentru porumbul cu livrare in august, avansul de 5,75 euro/tona la varful sedintei a fost aproape injumatatit la 2,75 euro/tona peste inchiderea de vineri. Cotatia de inchidere de luni a dus porumbul la 236 euro/tona.
„Reactia poate fi explicata si printr-o pregatire pentru un asemenea scenariu. Vineri, deja, piata devenise mai atenta la riscuri, iar in Europa preturile au inregistrat aprecieri si pentru grau si pentru porumb. La sosirea stirii, luni, traderii s-au lansat emotional, dar au fost, de asemenea, atenti la noi vesti si deschisi la schimbari rapide de perspectiva”, arata Claudiu Cazacu.
Presedintele turc a declarat, luni, ca Rusia si-ar dori de fapt continuarea acordului, iar presiunea s-a diminuat pe burse. In SUA graul a inchis in scadere de 1,13%, la 6,54 dolari/busel. In acelasi timp, din partea presedintiei Ucrainei comentariile aratau incredere ca anumite companii de shipping vor continua livrarile, chiar in lipsa acordului.
Acordul a permis, intr-un an, exportul a aproape 33 milioane de tone de cereale dinspre Ucraina, din care: 51% porumb, 27% grau si 11% ulei si srot de floarea soarelui. Africa si Asia au fost beneficiare importante ale intelegerii. China a importat 8 milioane de tone de cereale, Turcia 3,2 milioane de tone, Egiptul 1,6 milioane de tone. In Europa, Spania cu 6 milioane de tone si Italia cu 2,1 milioane de tone au fost destinatiile principale, fiind posibil re-exportul partial al unora dintre aceste cantitati.
In ultimii 3 ani, Rusia a castigat cota de piata globala a granelor, in timp ce Ucraina a pierdut teren masiv. In 2023, cota de piata globala a exporturilor de grau, estimata de The United States Department of Agriculture (USDA), este de 7,4% pentru Ucraina si 20.6% pentru Rusia, anul viitor procentele urmand sa ajunga la 4,9% si 21,9%. Acum 3 ani, datele erau mai echilibrate, 10,8% si 17,7%, iar exporturile Rusiei erau cu doar 65% mai mari decat cele ale Ucrainei. Pe estimarile din 2023, Rusia ar urma sa aiba exporturi cu 178% mai mari decat Ucraina.
Rutele ocolitoare, pe Dunare si alte directii feroviare spre Europa, sunt mai costisitoare decat cele maritime, insa aceasta veste proasta pentru consumatorul final genereaza venituri si oportunitati in plan logistic.Potrivit analistului XTB Romania, pe bursa de la Bucuresti, asteptata redirectionare a fluxurilor pe Dunare si prin portul Constanta a aprins entuziasmul participantilor. „Actiunile mai multor operatori portuari si de transport naval au inregistrat luni cresteri importante. Transport Trade Services (TTS) a avansat cu 4,4%, Socep (SOCP) cu 14,6%, iar actiunile Comvex (CMVX) au crescut cu 22.6%”, precizeaza Claudiu Cazacu.
Efectul pe termen scurt ar putea fi limitat, productia si nivelul actual al rezervelor fiind, la nivel mondial, satisfacator. In perspectiva, insa, lucrurile se pot schimba.
USDA intrevede, potrivit estimarilor recente, o productie europeana de grau cu 2,5 milioane de tone sub estimarea anterioara, ajungand la 138 milioane de tone, din cauza secetei in timp ce in Argentina revizuirea productiei e cu minus 2 milioane detone. Consumul global e vazut in crestere cu 3,3 milioane de tone, iar stocurile finale ale sezonului estimate in scadere de 4,2 milioane de tone, la 266,5 milioane de tone, al patrulea an de scadere consecutiva. Astfel, in lunile urmatoare, mai putine cereale, sau care ajung mai tarziu, pot afecta in special tarile cu venituri reduse. Pentru fermierii europeni - si din Romania - ar putea fi o veste buna. Preturile eventual mai ridicate ar putea acoperi costurile mai inalte, insa totul depinde de permeabilitatea intra-europeana a culoarelor de transport de grane ucrainene avand destinatii in afara UE.
Pe de alta parte, China, importator major si aflat intr-o perioada in care economia are nevoie de sprijin suplimentar, datele aratand o crestere sub asteptari, ar putea pune presiune pe Rusia pentru reluarea acordului.
Deocamdata, este probabil ca cel putin o parte din transportatori sa nu doreasca sa isi asume riscul utilizarii porturlor ucrainene de la Marea Neagra, iar acesta ar putea fi factorul care inclina din nou balanta in piata cerealelor. Un trend moderat ascendent ar pute fi unul dintre efecte, in special pentru grau, si daca conditiile meteo nefavorabile persista.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>