Aceasta este concluzia la care a ajuns Curtea Europeana de Justitie. Prin adoptarea acestei masuri menite sa previna mai eficient epizootiile, legiuitorul nu a incalcat nici libertatea crescatorilor de animale de a desfasura o activitate comerciala, nici principiul egalitatii de tratament.
Pana la importanta epizootie de febra aftoasa produsa in cursul anului 2001, crescatorii de ovine si de caprine trebuiau sa isi marcheze animalele numai cu ajutorul unei crotalii sau al unui tatuaj care sa permita asocierea acestora exploatatiei lor. In plus, acesti crescatori trebuiau sa tina un registru in care era inscris numarul total de ovine si de caprine prezente in fiecare an. Or, in timpul acestei epizootii, a fost necesara sacrificarea sistematica a mai multor milioane de animale, din cauza unor ovine neidentificate si a lipsei trasabilitatii, pentru a descoperi ulterior ca un mare numar dintre acestea nu erau infectate. In plus, a fost nevoie sa se recurga la diverse restrictii in cadrul Uniunii si la o interdictie la scara mondiala a tuturor exporturilor de vite, de carne si de produse de origine animala provenind din Marea Britanie.
Pentru a preveni mai eficient astfel de epidemii si pentru a ameliora functionarea comertului cu ovine si cu caprine intre statele membre, legiuitorul Uniunii a introdus un nou sistem, potrivit caruia fiecare animal trebuie identificat individual cu ajutorul a doua mijloace de identificare, si anume printr-o crotalie traditionala, precum si printr-un aparat electronic. Acesta din urma poate lua forma unei crotalii electronice, a unui transponder tip bolus, a unui transponder electronic sau a unei marci electronice pe copita. Identitatea fiecarui animal trebuie inregistrata intr-un registru de exploatatie. In plus, in cazul in care animalele parasesc exploatatia, circulatia acestora trebuie inregistrata intr-un document insotitor. Mai mult decat atat, fiecare stat membru este obligat sa infiinteze un registru central sau o baza de date electronica in care se inregistreaza toate exploatatiile situate pe teritoriul sau, precum si sa intreprinda cu regularitate recensamantul animalelor detinute in exploatatiile respective.
Domnul Schaible, un crescator de ovine german care detine 450 de oi, a introdus o actiune la Verwaltungsgericht Stuttgart (Tribunalul Administrativ Stuttgart, Germania) caruia i-a solicitat sa constate faptul ca nu face obiectul obligatiilor de identificare individuala a animalelor sale si de identificare electronica individuala a acestora si nici al obligatiei de a tine un registru al exploatatiei. In acest context, Tribunalul Administrativ a solicitat Curtii de Justitie sa verifice daca aceste obligatii sunt valide sau daca incalca libertatea de a desfasura o activitate comerciala si principiul egalitatii de tratament.
Prin hotararea pronuntata joi, 17 octombrie, Curtea constata ca obligatiile crescatorilor de ovine si de caprine de a-si identifica animalele individual si electronic, precum si de a tine la zi un registru de exploatatie nu incalca nici libertatea de a desfasura o activitate comerciala, nici principiul egalitatii de tratament.
Desi aceste obligatii pot limita exercitarea libertatii de a desfasura o activitate comerciala, acestea sunt totusi justificate de obiective de interes general legitime, si anume protectia sanitara, combaterea epizootiilor si bunastarea animalelor, precum si finalizarea pietei interne in sectorul acestor animale.
Intr-adevar, facilitand trasabilitatea fiecarui animal si permitand astfel, in caz de epizootie, autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru evitarea propagarii unor boli contagioase la ovine si caprine, aceste obligatii sunt corespunzatoare si necesare pentru atingerea obiectivelor mentionate.
In plus aceste obligatii nu sunt disproportionate. In ceea ce priveste sarcinile financiare care rezulta pentru crescatorii de animale, Curtea evidentiaza mai multe elemente de care trebuie sa se tina seama, in special (i) ca aceste sarcini pot fi mai reduse decat costurile unor masuri neselective precum interdictia exporturilor sau sacrificarea preventiva a septelului in cazul aparitiei unei boli, (ii) ca noul sistem prevede mai multe exceptii, (iii) ca obligatia de identificare electronica nu a fost introdusa decat progresiv si (iv) ca exista posibilitatea pentru crescatorii de animale de a obtine un ajutor financiar destinat compensarii unei parti a costurilor suplimentare legate de instituirea sistemului.
In ceea ce priveste bunastarea animalelor, Curtea observa ca faptul ca trebuie aplicate animalelor doua mijloace de identificare in loc de unul si imprejurarea potrivit careia noile mijloace de identificare provoaca in mod statistic mai multe leziuni si complicatii decat dispozitivele traditionale nu sunt de natura sa demonstreze ca evaluarea legiuitorului Uniunii cu privire la avantajele introducerii obligatiei de identificare electronica era eronata. In plus, Curtea arata ca, facilitand combaterea epizootiilor si permitand astfel sa se evite inregistrarea de animale infectate, noul sistem contribuie in mod pozitiv la protejarea bunastarii animalelor.
Noul sistem respecta de asemenea principiul egalitatii de tratament.
Astfel, derogarea care autorizeaza statele membre cu un septel ovin sau caprin redus sa faca facultativ sistemul de identificare electronica nu discrimineaza crescatorii de animale stabiliti intr-un stat membru in care aceasta identificare este obligatorie. In aceasta privinta, Curtea arata in special ca pragurile prevazute sunt rezonabile si proportionale cu obiectivele urmarite de noul sistem si ca aceasta derogare nu se aplica decat animalelor care nu fac obiectul unor schimburi intracomunitare.
In sfarsit, acest sistem nu discrimineaza nici crescatorii de ovine si de caprine in raport cu crescatorii de bovine si de porcine, care nu sunt supusi acelorasi obligatii. Astfel, in pofida anumitor similitudini intre aceste diverse tipuri de mamifere, exista diferente care justifica un cadru de reglementare propriu pentru fiecare specie animala. Tinand seama de contextul istoric al crizei de febra aftoasa din anul 2001, legiuitorul Uniunii putea introduce in mod legitim o legislatie specifica prevazand identificarea electronica a ovinelor si a caprinelor care erau deosebit de afectate de aceasta criza. Cu toate acestea, Curtea arata ca, desi legiuitorul putea sa se bazeze in mod legitim pe o abordare progresiva pentru introducerea identificarii electronice, acesta trebuie, in lumina obiectivelor reglementarii contestate, sa ia in considerare necesitatea de a proceda la o reexaminare a masurilor instituite, in special in ceea ce priveste caracterul facultativ sau obligatoriu al identificarii electronice.
Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtii intrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Instanta nationala are obligatia de a solutiona cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.
Curtea Europeana de Justitie
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>