Modificarea legislatiei privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente

exploatarea pajistilor permanenteIn sedinta Guvernului din data de 1 octombrie 2014 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente pentru a permite finalizarea controalelor pe teren in vederea efectuarii platilor pe suprafata si pentru a completa definitia „utilizatorului de pasuni si fanete” cu categoria crescatorilor de animale.

 

 

 

Astfel, prin Ordonanta de Urgenta se modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991:

    • Se corecteaza o eroare materiala, in sensul ca se modifica anul de cerere 2014 cu anul de cerere 2015 in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, fapt care va permite finalizarea controalelor pe teren in vederea efectuarii platilor pe suprafata pentru beneficiarii care au depus cereri de plata.
    • Se completeaza definitia „utilizatorului de pasuni si fanete” cu categoria crescatorilor de animale, persoane juridice de drept public sau de drept privat, constituite conform prevederilor Codului civil, avand animale, proprii sau ale fermierilor membri, inscrise in Registrul National al Exploatatiilor.

 




In conditiile prezente concesionarea/inchirierea pajistilor aflate in proprietatea unitatilor administrative teritoriale se face prin licitatie publica organizata in conditiile legii, la care pot participa crescatorii de animale, persoane fizice sau juridice, a caror exploatatie se afla pe teritoriul romaniei. Marea majoritate a crescatorilor de animale care detin exploatatii mici si foarte mici nu pot participa la licitatie in nume propriu, motiv pentru care sunt organizati in forme de asociere pentru a exploata pajistile in mod eficient si a avea posibilitatea absorbtiei fondurilor europene aferente platilor pe suprafata.

Avand in vedere faptul ca intocmirea amenajamentelor pastorale se pot executa de catre specialisti numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetatie sau productia vegetala, este necesar sa fie modificata data de implementare a amenajamentului pastoral, tinand seama de data inceperii pasunatului, respectiv data de 01 mai 2015, data pana la care trebuie finalizate procedurile de achizitii publice pentru concesiune/inchiriere a pajistilor aflate in proprietate unitatii administrativ teritoriale.

Criteriile de eligibilitate in perioada martie 2014 – 09 iunie 2014, perioada de depunere a cererilor de catre beneficiarii platilor pe suprafata in sectorul vegetal 2014 nu mai corespund obligatiilor statuate de actuala forma a prezentei ordonante, care prevede anul 2014 ca an de referinta. Urgenta reglementarii este data de necesitatea finalizarii controalelor pe teren si administrative, in scopul inceperii platilor conform Regulamentului nr. 73/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 16 octombrie 2014.

In ceea ce priveste concesionarea/inchirierea pajistilor aflate in proprietatea unitatilor administrative teritoriale prin licitatie organizata in conditiile legii, autoritatile publice sunt in situatia de a incheia contracte cu fiecare membru al asociatiei, fara a avea posibilitatea delimitarii bunului acordat, atat din cauza numarului de animale foarte mic pe solicitant, cat si imposibilitatii de a acorda prin licitatie publica pajistile tuturor membrilor colectivitatii locale.

Luand in considerare faptul ca asociatiile crescatorilor de animale, membrii ai colectivitatii locale, utilizeaza pajistile in comun, aplica acelasi amenajament pastoral, folosesc aceleasi utilitati, respecta unitar bunele conditii agricole si de mediu, este necesar ca si intocmirea contractelor de concesiune/inchiriere sa se faca cu asociatia, tinand cont de numarul de animale ale fiecarui fermier inscris in Registrul National a Exploatatilor si suprafata de teren care ii revine.

In vederea accesarii fondurilor europene este necesara o flexibilitate rezonabila de aplicare si de prevenire a riscului aparitiei unor disfunctionalitati la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura prin cresterea numarului de cereri depuse de catre fiecare membru al asociatiei.




Referitor la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2014, prezentul proiect:

    • completeaza definitia „utilizatorului de pasuni si fanete” cu categoria crescatorilor de animale, persoane juridice de drept public sau de drept privat, constituite conform prevederilor Codului civil, avand animale, proprii sau ale fermierilor membri, inscrise in RNE, avand in vedere ca, in prezent, sunt excluse formele de organizare ale crescatorilor de animale in asociatii, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial conform Ordonantei Guvernului nr.26/2000, care sunt majoritare la nivel national.
    • stabileste faptul ca in vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari/utilizatori de pajisti au obligatia sa efectueze o cosire cel putin o data pe an sau sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, incepand cu anul de cerere 2015, deoarece in Raportul comun suplimentar nr.4c-4/202/4c-27/47 din 22.04.2014 al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice si al Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, la punctul 12 din textul propus de Comisii este prevazut „… incepand cu anul de cerere 2015.”, dar dintr-o eroare materiala, in cadrul sedintei de Plen a Camerei Deputatilor, in loc de 2015 s-a redactat 2014;
    • reglementeaza faptul ca in cazul in care proprietarii de animale membri ai colectivitatii locale sunt membri ai unei asociatii si exploateaza in comun o suprafata de pasune, contractul de inchiriere/concesionare sa se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul si datele de identificare ale membrilor asociatiei, numarul de animale/membru si suprafata de pajiste cuvenita/membru din total contractata.


Sursa: MADR



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>