Autoritatile romane vor cumpara produse ecologice, incepand cu 2015

Legea Achizitiilor Publice VerziLegea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor publice sa achizitioneze produse si servicii ecologice. Aceasta va contribui la dezvoltarea unei piete de produse si servicii verzi, cu un potential de 20 de miliarde de lei, daca doar 20% dintre achizitiile publice ar fi ecologice.


In cadrul proiectului „5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si desfasurat in perioada August 2013-Octombrie 2014, organizatiile partenere au desfasurat activitati pentru elaborarea si promovarea Legii Achizitiilor Verzi.


Proiectul de lege, initiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si ANRMAP are ca obiective generale:

    1. asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor, prin promovarea produselor, serviciilor si lucrarilor cu impact minim asupra mediului.
    2. imbunatatirea calitatii prestatiilor si optimizarea costurilor pentru achizitiile publice pe termen scurt, mediu si lung.
    3. dezvoltarea pietei interne a produselor, serviciilor, lucrarilor si tehnologiilor verzi.
    4. promovarea protectiei mediului si a dezvoltarii durabile.
    5. promovarea consumului si productiei durabile, precum si a eficientei utilizarii resurselor.
    6. incurajarea dezvoltarii si aplicarii tehnologiilor curate si prietenoase cu mediul.
    7. promovarea progresului social care favorizeaza dezvoltarea economica.


In urma celor opt dezbateri publice organizate in cele opt regiuni de dezvoltare au fost consultate peste 120 de autoritati publice, companii si organizatii neguvernamentale si s-au incheiat protocoale de colaborare cu 10 autoritati de la nivel local si central. Coaguland rezultatele dezbaterilor, grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului a elaborat proiectul de lege, iar incepand cu luna iulie a fost defasurata o campanie de sustinere si promovare a Proiectului, care se va incheia odata cu depunerea Legii in Parlament.

„Aplicand aceasta lege, sectorul public isi face datoria de a utiliza eficient banul public, in folosul comunitatii pe care o reprezinta dar si al societatii in general prin incurajarea economiei prietenoase cu mediul. In acelasi timp, sectorul privat care a vazut in dezvoltarea unei economii verzi o oportunitate pentru viitor si care dincolo de toate barierele, a investit in solutii inovatoare si cu consum redus de energie si resurse, poate fi incurajat sa continue sa investeasca in mediu. In vederea promovarii produselor si serviciilor ecologice am creat portalul achizitiiverzi.ro, care vine in intampinarea nevoilor celor doua sectoare”, arata Lavinia Andrei, Presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.

Site-ul www.achizitiiverzi.ro, a devenit prima platforma de informare si resurse cu privire la achizitiile verzi, incluzand atat o sectiune cu documente tehnice necesare procesului de achizitii publice ecologice, cat si o sectiune de producatori si furnizori verzi din Romania.


STUDIU: Achizitiile publice ecologice in Romania

Legea Achizitiilor Produselor ecologicePentru crearea unei piete de produse ecologice in Romania si pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesara o Lege a Achizitiilor Publice Verzi si un Plan Multianual pentru Achizitii Verzi in Romania. Un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice ar insemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 miliarde lei. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis: „Achizitii Publice Ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile”.

Comisia Europeana a stabilit ca pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. Tinta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante cum ar fi de exemplu Finlanda, care pana in 2010 a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului. Romania nu a adoptat pana in prezent un Plan National de Actiune privind achizitiile publice ecologice, aflandu-se printre ultimele state fara o strategie in acest sens.

Astfel, studiul Ecopolis arata ca Legea achizitiilor publice ecologice va promova:

    • Dezvoltarea unei piete de produse, servicii si lucrari ecologice care sa conduca la imbunatatirea performantei de mediu a acestora
    • Reducerea emisiilor cu efect de sera prin diminuarea cantitatii de CO2 emisa in atmosfera


Pe langa legea cadru, studiul mai recomanda Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) adoptarea unui Plan National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi, care va stabili tinte pentru diverse grupe de lucrari, produse si servicii, precum si alte masuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse si a mentinerii pragului minimal de achizitii publice ecologice la nivel national:

    • Stabilirea de criterii ecologice pentru grupe de produse, servicii si lucrari care nu sunt reglementate de CE
    • Realizarea ghidului pentru Achizitii publice Ecologice
    • Diseminarea conceptului de achizitii publice ecologice
    • Dezvoltarea de instrumente publice de suport (website, serviciu de suport, etc)


Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a Achizitiilor Publice Ecologice. Astfel, pana in prezent, in cadrul MMSC a fost redactata Legea Achizitiilor Publice Verzi in urma Protocolului de colaborare semnat intre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice in 2013.


Legea se afla in dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III si partenerii din tara organizand 8 dezbateri publice in toate regiunile tarii pentru a discuta cu autoritatile locale si centrale, precum si politicieni, organizatii nonguvernamentale si alte persoane interesate prevederile legii si necesitatea planului multianual pentru Achizitii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timisoara.

Descarca aici studiul "Achizitii publice ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile".

Mai multe detalii despre proiectul "5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde" aici: http://www.ecopolis.org.ro/proiecte/5-in-5-ani-achizitii-verzi-pentru-o-economie-verde



Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis



Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>