Modificarile legislative aduse de OMADR 234/2016 in depunerea cererii unice de plata 2016

Modificari legislative - cererea unica de plata 2016Prin OMADR 234/2016 au fost aduse o serie de modificari si completari OMADR 619/2015, noutati legislative cu impact asupra conditiilor de eligibilitate pentru accesarea schemelor de plati in perioada 2016-2020.

 

 

 

 

    • Sunt redefiniti anumiti termeni, de exemplu :
          • Culturile secundare se redefinesc ca si amestecuri de specii de culturi;
          • Se modifica definitia livezii traditionale utilizata extensiv, pentru acoperirea zonei de eligibilitate de la 100 pomi/ha (maxim pentru Pilonul 1) si 240 pomi/ha (maximum pentru agro-mediu).
    • Se simplifica documentele prin care fermierii fac dovada utilizarii terenului. Se solicita doar adeverinta emisa de primarie conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere si, dupa caz, contractele de inchiriere/concesiune/arenda incheiate intre fermier si Unitarea Administrativ Teritoriala (UAT)/Agentia Domeniilor Statului (ADS).
    • Se elimina prevederea privind conformarea contractelor de arendare cu prevederile Codului Civil, deoarece acestea trebuie oricum respectate, in contextul in care acestea nu se mai depun la APIA, ca urmare a simplificarii documentatiei pe care o depun fermierii.
    • In contextul simplificarii, functionarul APIA verifica corespondenta suprafetelor utilizate inscrise in adeverinta emisa de primarie, cu suprafetele declarate in cerea unica de plata, iar anexa 1¹ se abroga.
    • A fost completata procedura pentru situatiile in care APIA constata ca terenul declarat face obiectul cererilor unice de plata a doi sau mai multi solicitanti, caz in care APIA, in termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitantii, care au obligatia sa rezolve litigiul. Daca litigiul nu se rezolva in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificarii, suprafata de teren supradeclarata nu este eligibila la plata in anul curent de cerere, cu exceptia cazurilor in care litigiul este solutionat in instanta judecatoreasca.
    • Pentru abordarea in articole diferite a fiecarei categorii de utilizatori de pajisti, art. 7 s-a defalcat in doua articole, respectiv art. 7 si art.7¹. De asemenea, a fost stabilit termenul de depunere a documentelor specifice de catre utilizatorii de pajisti apartinand formelor asociative de proprietari—15 octombrie.
    • Se declara neeligibile doar suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz si animalele.
    • In cazul in care asociatiile crescatorilor de animale infiintate in temeiul OUG 26/2000 care au concesionat teren de la UAT sau ADS raman organizate astfel, deci nu si-au schimbat forma de organizare conform OUG 34/2015, beneficiarii platilor vor fi membrii acestora.
    • Utilizatorii de pajisti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat prezinta in contextul simplificarii doar adeverinta emisa de primarie, conform inscrisurilor din registrul agricol, precum si contractele dintre fermieri si UAT/ADS.
    • Cooperativele agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola in calitate de fermier activ pe pajistile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le detin, pot depune cererea de plata prin reprezentantul legal, in conformitate cu actul constitutiv si/sau statutul formei asociative.
    • Membrii cooperativelor agricole, nu pot depune in mod individual cereri unice de plata in cadrul schemelor de plati pentru suprafetele sau animalele solicitate la plata de catre forma asociativa.
    • Se completeaza lista suprafetelor neeligibile la plata, cu suprafetele cu amenajari piscicole, deoarece acestea sunt in teren neagricol.
    • Art. 11 a fost reformulat, pentru clarificarea modului de aplicare a tolerantei de masurare a parcelelor agricole controlate.
    • In sensul art. 8 alin. (1) lit. s) din ordonanta 3/2015, la depunerea cererii unice de plata, fermierul localizeaza parcela agricola prin identificarea corecta a amplasamentului si a conturului parcelei agricole in blocul fizic, pentru care se solicita plati.
    • In cursul controalelor efectuate de APIA, se aplica o toleranta tehnica de amplasare a parcelei agricole aferenta unei zone-tampon calculata in aplicatia electronica GIS.
    • In cazul in care in urma tuturor controalelor se constata identificarea eronata, in afara tolerantei tehnice de amplasare a parcelelor agricole declarate de fermieri sau a unor parti din aceste parcele, nu se acorda plati pentru suprafetele identificate eronat.
    • Pentru simplificare, li se da posibilitatea fermierilor care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, sa nu le declare cu conditia ca respectivele parcele sa nu depaseasca un hectar.
    • Dupa efectuarea controalelor incrucisate preliminare, fermierii au dreptul sa modifice cererea unica de plata, fara penalizari, ducand astfel la cresterea calitatii cererilor depuse.
    • Rezultatele verificarilor preliminare incrucisate se notifica fermierului de catre APIA in termen de 26 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • In termen de maxim 35 de zile calendaristice dupa data limita a depunerii cererii unice de plata fermierul notificat de APIA, poate modifica cererea unica de plata in aplicatia IPA online, fara penalitati.
    • Se elimina obligativitatea ca incepand cu anul 2018, identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole sa se faca obligatoriu pe baza datelor cadastrale,
    • A fost formulata mai clar obligativitatea ca la culturile infiintate, incepand cu anul de cerere 2016 fermierii sa utilizeze samanta certificata in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru a beneficia de sprijin cuplat,
    • In cazul sprijinului cuplat la cultura de canepa pentru ulei si fibra, pentru a beneficia de sprijin cuplat, se elimina obligativitatea incheierii de contracte cu unitati de procesare autorizate,
    • In cazul sprijinului cuplat pentru orez, s-a reglementat si situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, pentru care trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii prin documente contabile interne, si de asemenea s-a modificat cantitatea minima de samanta necesara la hectar, din anexa 4, avand in vedere ca exista soiuri la care norma de samanta la hectar este de 120 kg.
    • Ca urmare a eliminarii autorizarii unitatilor de procesare, in locul copiei dupa autorizatia procesatorului, se introduce ca dovada copia de pe certificatul de inregistrare si/sau certificatul constatator eliberat/e de Oficiul National al Registrului Comertului sau de o institutie similara din statele membre UE, din care sa rezulte activitatea de procesare a unitatii cu care a incheiat contractul.
    • In cazul ANTZ, la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, a fost eliminata conditia inregistrarii beneficiarilor in sistemul de administrare a cotelor de lapte la data solicitarii ajutorului, avand in vedere excluderea cotelor de lapte in noua politica agricola.
    • In cazul ANTZ, la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, pentru beneficiarii noi a fost introdusa conditia de a fi livrat si/sau vandut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte in perioada cuprinsa intre data inceperii depunerii cererii unice a anului anterior si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul in curs, conditie dovedita prin depunerea unor documente justificative.
    • Registrul individual al exploatatiei, este un document obligatoriu conform legislatiei sanitare veterinare, dar se elimina din Ordinul nr. 619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere ca Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 si OUG nr. 3/2015, prevad ca ANTZ sa se acorde in aceleasi conditii ale CNDP 2013.
    • In cazul ANTZ la schemele decuplate de productie la specia bovine in sectoarele lapte si carne, s-a eliminat conditia detinerii registrului individual al exploatatiei, avand in vedere ca indeplinirea acestei conditii nu poate fi verificata prin control administrativ, ceea ce conduce la simplificarea accesarii acestor scheme.
    • A fost definita perioada in care pot fi infiintate noile exploatatii, astfel incat sa fie eligibile pentru schemele decuplate de productie, specia bovine in sectoarele lapte si carne din cadrul ANTZ, in vederea evitarii modificarii anuale a ordinului si a informarii corecte a beneficiarilor.
    • Pentru anul de cerere 2016, exploatatiile noi sunt cele infiintate in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2015 si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul 2016 .
    • A fost simplificata procedura de completare a cererii de plata pentru solicitantii care au obtinut dreptul la prima in anii anteriori in cazul schemei decuplata de productie la specia bovine in sectorul carne.
    • A fost eliminata din adeverinta emisa de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit mentiunea „actiunile prevazute sunt efectuate la zi”, avand in vedere, atat termenul de depunere a cererii unice de plata, cat si faptul ca aceste actiuni se desfasoara pe tot parcursul anului.
    • Au fost stabilite documentele specifice care insotesc cererea unica de plata pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, in cazul beneficiarilor noi.
    • Se inscriu in Registrul Genealogic al Rasei, vacile de carne si/sau vacile metise cu rase de carne si/sau taurii de reproductie din rase de carne, iar tineretul mascul si/sau femel nu este obligatoriu sa fie inscris in Registrul genealogic al rasei, avand in vedere ca acesta este destinat sacrificarii in abatoare autorizate.
    • In cazul SCZ pentru viermii de matase, s-a reglementat situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, pentru care trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii de gogosi crude de matase in unitatea proprie, prin documente contabile interne.
    • S-a reglementat posibilitatea transferului exploatatiei cu cod ANSVSA.
    • Pentru schema decuplata de productie, specia bovine, sector carne, s-a reglementat cedarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori, pe baza unei declaratii notariale, cu conditia ca cesionarul sa detina o exploatatie cu cod ANSVSA, la data solicitarii.
    • S-a reglementat ca APIA sa efectueze control administrativ in Baza Nationala de Date a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si la fata locului, conform manualelor/ghidurilor de procedura elaborate si aprobate prin decizie a directorului general al APIA si avizate de catre directia de specialitate din MADR.
    • S-a completat categoria celor care elibereaza adeverinta care confirma inscrierea animalelor in Registrul genealogic al rasei, cu asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrul genealogic al rasei, respectiv vizarea de catre ANRZ.
    • Pentru simplificarea documentatiei care insoteste cererea unica de plata, s-a eliminat adeverinta prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, eliberata de catre o organizatie/asociatie a crescatorilor de bovine/ovine/caprine, in cazul ANTZ, schemele decuplate de productie, specia bovine, in sectoarele lapte si carne, precum si schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine. Se considera ca daca solicitantul este inregistrat cu animale in baza nationala de date, RNE, si indeplineste conditiile de eligibilitate corespunzatoare schemei accesate, acesta este crescator de animale. Prin eliminarea adeverintei prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, s-a impus si eliminarea conditiilor care trebuiau indeplinite de organizatiile/asociatiile care eliberau adeverinta mentionata.
    • Animalele solicitate in cererea unica de plata pentru SCZ pot fi inlocuite cu alte animale, in cazul circumstantelor naturale, fara pierderea dreptului la plata sprijinului, in urmatoarele conditii:
          • animalele sa indeplineasca conditiile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului;
          • beneficiarul sa nu fi fost informat de APIA in privinta unei neconformitati din cererea unica de plata;
          • beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului ”
    • La articolul 86, alineatul (6) se modifica si completeaza in sensul introducerii amestecurilor de specii de culturi, urmare modificarii definitiei culturilor secundare si se reformuleaza textul pentru claritate.
    • Se introduc alte noi prevederi prin care se reglementeaza modul de desfiintare a culturilor secundare, incorporarea in sol fiind inlocuita cu distrugerea mecanica (prevazuta la punctul 56 din preambulul Regulamentului Delegat (UE) nr. 639/2014) pana la data limita de 31 martie. Pentru situatiile in care conditiile meteorologice nu permit desfiintarea culturii pana la data 31 martie, se prevede faptul ca aceasta se poate face pana la data de 30 aprilie, cu conditia notificarii prealabile a Centrului local/Centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Totodata, se introduce o prevedere noua prin care proportia dintre cele doua specii din cadrul unui amestec de specii de culturi sa fie stabilita de fermier, astfel incat ambele specii sa fie identificate la controlul pe teren care se efectueaza de APIA.
    • In vederea flexibilizarii conditiilor de accesare a platii pentru inverzire, se da posibilitatea fermierilor sa modifice utilizarea parcelelor agricole in ceea ce priveste zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal, fara sa modifice procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, cu obligativitatea notificarii APIA pana la data de 15 octombrie. Daca APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformitati din cererea unica de plata sau intentia de a efectua un control pe teren, sau daca in cadrul controlului pe teren se constata neconformitati, modificarile solicitate de fermier nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se refera neconformitatea.
    • La articolul 96 alineatul (1) litera a) se precizeaza ca pentru angajamentele in desfasure pe masura 214 din PNDR 2007-2013 alocarea financiara este din programarea PNDR 2014-2020 conform regulilor de tranzitie la noul Program, deoarece doar pana la 31 decembrie 2015 s-au putut efectua plati pentru M 214 din programarea anterioara, 2007-2013. De aemenea, in urma aprobarii celei de-a II-a versiuni a PNDR 2014-2020 se completeaza lista pachetelor si variantelor aplicabile incepand cu anul 2016.
    • La articolul 96 alineatul (4) se modifica, cu precizarea ca pachetul nu poate fi accesat la nivel de parcela.
    • La articolul 98 alineatul (2) se elimina deoarece in 2016 nu mai sunt necesare detalierile referitoare la demarcarea celor doua tipuri de plati, asa cum se impunea in 2015, cand era primul an in care nu se mai acorda ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, acordat in baza art. 68 alin. 1 litera a) punctul (ii) din Regulamentul CE nr. 73/2009, din FEGA.
    • La articolul 98 alineatul (3) se abroga intrucat s-a exclus particularizarea prevederii pentru campania 2015.
    • Articolul 105 se modifica, prin introducerea unor referiri suplimentare la documentul justificativ privind detinerea competentelor necesare implementarii angajamentelor aferente masurilor 10 si 11, stabilindu-se termenul de 10 octombrie pentru depunerea acestuia la APIA si conditiile in care se prezinta, in corelare cu prevederile din PNDR 2014-2020.
    • Sintagmele “prima plata”, a doua plata” si a treia plata”, din fisele masurilor M10 si M11 s-au definit ca prima plata dintr-unul din anii de angajament (primul an, al II-lea an, al III-lea an), efectuata catre beneficiar in anul de cerere respectiv (plata in avans sau plata regulara)”.
    • Se introduce un nou articol, prin care se prevede faptul ca fermierii care nu au fost in masura sa respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligatii din cauza unui caz de forta majora sau a unor circumstante exceptionale, pentru a beneficia de platile prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) din ordonanta, notifica in scris APIA in termenul stabilit la art. 31, alineatul (1) din ordonanta, printr-o instiintare al carui model este prevazut in anexa 12 la ordin.
    • Se introduce un nou articol, in care se prevede faptul ca datele din documentele contabile interne pe care fermierul/unitatea de procesare le depune la APIA, trebuie sa fie inregistrate in contabilitatea proprie conform prevederilor legale in vigoare.
    • Se modifica Anexa nr.1 (adeverinta emisa de UAT) prin
          • punerea in concordanta cu inscrisurile din Registrul agricol 2015-2019, aferente anului de cerere.
          • eliminarea Cap XV, pentru simplificare. Ca urmare, s-a introdus mentiunea ca la suprafata in arenda sa se inscrie suprafata rezultata din insumarea suprafetelor prevazute in contractele de arenda incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata, care sunt valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.
          • introducerea mentiunii ca eliberarea adeverintei sa nu fie conditionata de plata impozitelor si taxelor locale.
    • Anexele, 2, 4, 7 si 9 se modifica si se inlocuiesc cu Anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentul Ordin 234/2015
    • Se introduce o noua anexa, Anexa nr. 6, privind instiintarea cu privire la cazurile de forta majora.
    • In tot cuprinsul actului normativ, se elimina sintagmele: «si salcam (Robinia pseudoacacia)» , «Salcam (Robinia pseudoacacia) », «Salcamul (Robinia pseudoacacia) - 8 ani», si « si salcam».
    • Prevederile de la punctele 1, 3-15 si 17-60 din proiectul de Ordin se aplica pentru cererile unice de plata care se depun incepand cu anul 2016.
    • OMADR 234/2016 abroga OMADR nr. 246/2008;
    • Masurile de sprijin prevazute in Ordinul 246/2008 aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se finalizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data initierii acestora.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>