Schemele de lapte si fructe vor fi combinate, iar bugetul marit la 250 milioane de euro pe an

Programul combinat de fructe si lapteDeputatii au votat marti o propunere legislativa, ce a fost provizoriu agreata cu ministrii UE in decembrie 2015. Astfel, schemele separate in UE de lapte si fructe vor fi combinate, iar bugetul anual al noii scheme va creste cu 20 milioane de euro, ajungand la 250 milioane de euro pe an. Gratie acestui program, vor fi ajutati atat fermierii, cat si agricultura locala. Programul comporta doua componente: una dedicata masurilor educative si de promovare a unui diete sanatoase, cealalta concretizata in ajutorul acordat fermierilor.

 

Aceasta nu este o suma mare in comparatie cu bugetul UE. Bugetul PAC se ridica la circa 55 de miliarde de euro pe an, prin urmare este doar o farama din bugetul agricol, dedicata unui obiectiv mai mult decat util.

Statele membre care subscriu la aceasta schema voluntara de ajutor vor fi obligate sa promoveze obiceiuri alimentare mai sanatoase, alimentele locale, fermele organice si lupta impotriva risipei alimentare. Copiii ar trebui reconectati cu agricultura, de exemplu prin vizite la ferme.


Parlamentul a castigat 20 milioane de euro suplimentare pe an pentru a finanta distributia produselor lactate si masurile educationale. Astfel, finantarea anuala pentru lapte va fi de 100 milioane euro, iar cea pentru fructe si legume va fi de 150 milioane euro.

Deputatii s-au mai asigurat ca fondurile UE vor fi impartite mai echitabil intre statele membre, stabilind doua criterii principale pentru intreaga schema (numarul copiilor cu varste intre sase si zece ani in ansamblul populatiei si gradul de dezvoltare a regiunii in interiorul statului membru). Nivele anterioare de finantare pentru schema de lapte vor fi luate in calcul si vor fi echilibrate cu o suma noua, minima anuala de ajutor UE pentru fiecare copil.

 

Produse mai sanatoase pentru distributie 

Deputatii au modificat lista produselor eligibile pentru finantare UE pentru a se asigura ca:

    • prioritare sunt produsele mai putin consumate, proaspete si locale fata de supe, compoturi, sucuri, iaurturi si branza. Acestea din urma ar putea fi oferite doar in completare la fructele, legumele si laptele proaspete sau la laptele fara lactoza
    • indulcitorii suplimentari si gusturile artificiale vor fi exclusi, iar distributia de produse cu supliment de zahar, sare si grasimi va primi finantare UE doar ca o exceptie, in conditii stricte care includ aprobarea autoritatilor nationale de sanatate



Regulamentul agreat provizoriu, aprobat de Parlament cu 584 de voturi la 94 si 32 de abtineri trebuie sa fie aprobat de Consiliu. Noile reglementari trebuie sa se aplice de la 1 august 2017.

Schema de distributie a laptelui in scoli a fost stabilita in 1977. Schema de distributie a fructelor, care include si prevederi pentru educatie, a fost introdusa in 2009. Ambele scheme au fost prevazute pentru promovarea consumului de fructe, legume, lapte si produse lactate, dar au functionat pana acum in baza unor dispozitii legale si financiare distincte.

Toate cele 28 de state membre participa la schema de distributie de lapte si 25 la schema de distributie de fructe (statele membre UE, cu exceptia Marii Britanii, a Finlandei si a Suediei). Aproape 10 milioane de copii din EU au beneficiat de schema UE pentru fructe in scoli si aproximativ 19 milioane au beneficiat de schema de lapte, in 2013-2014.


Consumul de fructe, legume si lapte este in continuare in scadere in Europa. Peste 20 de milioane de copii sunt supraponderali, iar adolescentii consuma in medie doar 30 - 50% din portia zilnica recomandata de fructe si legume.

 

Despre proiectele privind fructele si laptele in scoli: copiii care viziteaza ferme pot interactiona cu producatorii

Proiectul UE care promoveaza introducerea fructelor si legumelor in scoli se va uni cu cel care vizeaza laptele in scoli. In procesul de reorganizare, Parlamentul European a introdus fonduri suplimentare si s-a concentrat mai mult pe partea educationala. Intr-un interviu, raportorul PE pentru acest dosar, Marc Tarabella (S&D, Belgia), a raspuns la cateva intrebari despre programul combinat de fructe si lapte in scoli.

 

Cum se va schimba programul de finantare?

Am marit fondurile pentru proiectul cu laptele cu 20 de milioane pe an. A trebuit sa reechilibram sistemul pentru a oferi mai multa finantare noilor tari, de exemplu Croatiei, si pentru a nu penaliza celelalte tari care au folosit mult timp aceste programe.

De asemenea, am asigurat o distribuire mai buna a fondurilor prin criterii obiective - numarul copiilor cu varste intre 6 si 10 ani dintr-o anumita tara.

 

Preturile la fructe si lapte au fost in scadere. Poate fi acest program o oportunitate pentru fermieri sa-si promoveze produsele la un pret bun?

Embargo-ul rusesc a creat foarte multe probleme. Acest program poate ajuta fermierii, dar trebuie sa luam in considerare faptul ca nu vorbim despre o suma mare de bani - bugetul pentru fructe si lapte reprezinta 0,5% din bugetul anual pentru politica agricola comuna.

Trebuie sa gasim alte piete, dar prioritatea este sa ridicam cererea interna pentru fructe, legume si lapte. In 24 de state membre, fructele si legumele proaspete sunt consumate foarte rar. Prin cresterea cererii, va creste si nivelul sanatatii.

 

Partea educationala a programului va fi mult mai accentuata. Ce se va intampla de fapt in scoli?

Nu putem prevedea actiuni concrete. Statele membre si autoritatile nationale isi vor stabili propriile sisteme educationale. Deciziile nu se vor lua doar in Bruxelles. De exemplu, pot fi organizate vizite catre ferme. Copiii consuma lapte, dar nu au vazut niciodata cum este produs, iar prin aceste vizite putem sa cream o legatura intre producatori si consumatori.

Parlamentul European

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>