Obligatiile micilor producatori

 

 

Obligatiile micilor producatori care obtin si expun la vanzare produse primare de origine animala.

 

 




 

Micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în anexa nr.1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE  privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, cu amendamentele ulterioare.

Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie, trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele (conform unui model), eliberata de medicul veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator si sunt crescute animalele.

Vanzarea produselor primare de origine animala obtinute de micii producatori este permisa in piete, targuri, expozitii, cu ocazia manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase, sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de catre autoritatile locale / judetene pe intreg teritoriul national.

Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor primare de origine animala in timpul obtinerii si expunerii la vanzare si trebuie sa informeze directia veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand constata ca produsele obtinute si destinate vanzarii constituie un risc pentru sanatatea publica.

Produsele primare de origine animala obtinute si expuse la vanzare de catre micii producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

·         sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase;

·         sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului / culorii, mirosului, gustului sau consistentei;

·         sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite sau improprii pentru produsele respective;

·         sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

·         pentru laptele crud, sa respecte cerintele de sanatate animala si igiena stabilite in anexa III, sectiunea IX, capitolul I, pct.I, pct. II, lit. A, lit. B, pct. 1, lit. C si pct. III din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele sa provina de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatatii care respecta conditiile de igiena a mulsului, a spatiilor de depozitare a laptelui, sa indeplineasca criteriile care se aplica laptelui crud in ceea ce priveste numarul total de germeni/ ml la 30˚C si numarul de celule somatice/ ml, si cu asigurarea trasabilitatii produsului.

In locurile publice amenajate de autoritatile locale / judetene, unde sunt expuse la vanzare produsele primare de origine animala, micii producatori trebuie sa aiba o stare de igiena corespunzatoare, sa poarte echipamente de protectie alimentară (halate, sorturi, bonete si manusi curate) si sa detina asupra lor un document din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

In cazul in care, in urma verificarii efectuate de personalul sanitar veterinar din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti la locul producerii sau vanzarii directe a produselor primare, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala referitoare la productia primara si la vanzarea directa a produselor primare de origine animala, se va intocmi o nota de constatare.

Nota de constatare este conform modelului prevazut in anexa nr.3 la Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si / sau distribuie produse de origine animala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 93/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 768/14.11.2008, in care vor fi inscrise toate deficientele constatate, masurile dispuse, precum si termenele de remediere a deficientelor, sub semnatura micului producator.

Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, monitorizeaza activitatile de vanzare directă a produselor primare de origine animala si transmite, dupa caz, lunar / trimestrial / semestrial la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor lista actualizata cuprinzand denumirea micului producator si activitatile inregistrate.

In cazul in care micii producatori care desfasoara activitati de vanzare directa a produselor primare de origine animala nu respecta conditiile sanitare veterinare stabilite de legislatia in vigoare, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va interzice desfasurarea activitatilor.

Vanzarea directa a produselor primare de origine animala catre consumatorul final, cu ocazia pietelor, targurilor, expozitiilor, manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritatiile locale / judetene, pe intreg teritoriul national, se realizeaza numai de micul producator sau de membrii familiei, rude de gradul I si II ale acestuia, in baza:

  • documentului de inregistrare sanitara veterinara eliberat de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in care se inscriu aceste activitati, conform modelului din anexa nr. 2;
  • actului de identitate al producatorului sau actelor de identitate ale membrilor familiei acestuia;
  • documentului din care sa rezulte starea de sanatate a producatorului sau a membrilor familiei acestuia;
  • fisa de sanatate a animalelor de la care au fost obtinute produsele primare de origine animala din care sa rezulte starea de sanatate a animalelor, eliberata de medicul veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator si sunt crescute animalele, conform modelului din anexa nr. 15;
  • certificatului de producator, eliberat de primarii, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 436 din 3 august 2001, cu modificarile si completarile ulterioare;

In baza analizei riscului pe care il pot prezenta produsele primare de origine animala destinate vanzarii directe, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pot impune masuri de reducere a cantitatilor de produse primare de origine animala supuse vanzarii directe fata de cele stabilite la art. 2 lit. g) si pot restrictiona aria de distributie a acestora.




Controale si masuri

Toate activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de catre directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala vor fi supuse ori de cate ori este necesar, controlului la locul de obtinere sau vanzare directa a acestora, de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

In cazul in care, in urma a doua controale consecutive efectuate de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, sau in urma sesizarii consumatorilor, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare stabilite in legislatia in vigoare de catre micii producatori, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti poate dispune urmatoarele masuri:

  • sanctionarea contraventionala in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • interzicerea desfasurarii activitatii de vanzare directa a produselor primare de origine animala pana la remedierea deficientelor.

Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile pentru corectarea deficientelor constatate si sa informeze directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand acestea au fost corectate.

In cazul in care unui mic producator i-a fost interzisa vanzarea directa a produselor primare de origine animala, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va comunica, dupa caz, aceasta decizie si altor autoritati locale.

Ori de cate ori se constata ca exista motive suficiente pentru a considera ca un produs primar de origine animala implica un risc pentru sanatatea publica, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va dispune masuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului si notificarea situatiei prin Sistemul Rapid de Alerta, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.

Pentru eliberarea documentului de inregistrare sanitara veterinara a activitatii, tarifele stabilite se vor  achita de catre micul producator la ridicarea documentului de inregistrare sanitara veterinara de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Activitatiile de vanzare directa a produselor primare de origine animala se pot derula atat timp cat sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare conform cerintelor legislatiei in vigoare. 

Micii producatori au obligatia sa informeze in timpul cel mai scurt directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ori de cate ori se constata ca un produs primar de origine animala prezinta un risc pentru sanatatea publica.

Documentele de inregistrare sanitara veterinara eliberate de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti anterior datei intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, raman valabile.

Orice modificari ulterioare, solicitate de micul producator in documentul de inregistrare sanitara veterinara se efectueaza de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti care a eliberat documentul de inregistrare sanitară veterinara.

Documentele de inregistrare sanitara veterinara, care nu au fost ridicate de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti de catre solicitanti in termen de 30 de zile de la data eliberarii, vor fi anulate.

Este interzisa vanzarea directa de produse primare de origine animala provenite de la micii producători care nu sunt inregistrati sanitar veterinar de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>