Cumparatorii trebuie informati daca legumele si fructele din piete si magazine au fost supuse unor tratamente ce presupun iradiatii Astfel de avertismente trebuie sa fie sub forma unor etichete aplicate la vedere pe produsele expuse la vanzare.
Acestea sunt doar cateva dintre prevederile din legile romanesti ce au ca scop corecta informare a cetatenilor legata de produsele pe care le consuma. Paradoxal insa, desi aceste legi sunt in vigoare de sase ani, nimeni nu le respecta, de la marile magazine pana la taranii din pietele agroalimentare. Necesitatea acestor avertismente pentru consumatori este cu atat mai mare cu cat piata romaneasca de legume si fructe este departe de a fi una care ofera produse suta la suta naturale si sanatoase. Multe din legumele si fructele de la noi sunt supuse unor. Mai mult decat atat, exista multe pareri potrivit carora o parte din aceste "imbunatatiri" artificiale ar putea avea efecte negative asupra sanatatii consumatorilor.
Cumparatorii trebuie avertizati daca legumele si fructele din piete si magazine au fost supuse unor tratamente. Aceste avertismente trebuie sa fie sub forma unor etichete aplicate pe produsele expuse la vanzare.
Daca taranul foloseste ingrasaminte chimice pentru legume si fructe, el trebuie sa aiba un aviz semnat de un specialist in domeniu.
Reglementarile mentionate, alaturi de multe altele care au scopul de a informa populatia in legatura cu alimentele pe care le consuma, sunt prevazute in legislatia romaneasca de ani buni, dar nu sunt respectate aproape deloc.
Legislatia romaneasca prevede in mod expres faptul ca toate tratamentele la care au fost supuse alimentele trebuie facute publice.
Piata romaneasca este invadata de legume si fructe tratate chimic ori supuse ionizarii. Dupa cum a explicat seful Sectorului de Cercetare de la Statiunea Legumicola Buzau, Florica Gheorghe, legumele sunt spuse mai multor tratamente artificiale. Daca cele chimice sunt menite sa grabeasca procesul de coacere, in schimb ionizarea – cu raze X si Gama – duce la prelungirea "vietii" alimentelor, astfel incat acestea pot rezista mai mult timp pe rafturile magazinelor sau pe tarabele pietelor.
Alimentele tratate prin ionizare pot fi periculoase pentru om, a spus presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe, Aurel Tanase. "Aceasta iradiere inseamna un soc termic aplicat alimentelor, prin care se distrug bacteriile din aceste produse. Numai ca prin socul termic se produc radicali liberi, care sunt cancerigeni", a spus specialistul, care a adaugat faptul ca, din punctul de vedere al legislatiei, Romania este "blindata cu legi", dar marea problema este ca legislatia sa fie si respectata. Din acest punct de vedere, ne intrebam daca nu cumva noi ne hranim doar cu mancare curata. Pentru ca altfel nu se explica faptul ca de sase ani incoace n-am vazut undeva, la piata sau la supermarket, un produs alimentar, chiar legume si fructe, pe care sa scrie clar ca marfa respectiva a fost trecuta prin metoda ionizarii.
Comerciantii din piata pun doar un carton pe care scriu cu pixul, de exemplu, "rosii din Spania" sau "castraveti din Teleorman". La supermarketuri exista inscriptii la fel de sumare, scrise uneori doar cu creta, ca fructele sau legumele au fost aduse din nu stiu ce tara. Atat si nimic mai mult.
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) raspunde ca avem regulamente foarte clare prin care alimentele trebuie inscriptionate. Cea mai importanta eticheta pe care ar trebui s-o intalnim se refera la fructele si legumele ionizate. Fie ca sunt comercializate in piata sau in supermarket, aceste alimente trebuie sa fie insotite de o eticheta pusa la loc vizibil, pe care cumparatorul trebuie sa o remarce imediat. Pe aceasta eticheta, care insoteste fiecare lot de marfa in parte, trebuie sa scrie negru pe alb: "Aliment tratat prin ionizare" sau "Aliment tratat cu iradiatii ionizante". Acest tip de etichetare este obligatoriu in Romania inca de acum sase ani, procedura fiind reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 106 din anul 2002.
Legislatia romana are prevederi stricte si in ceea ce priveste celelalte substante chimice cu care au fost tratate legumele. Producatorii sau comerciantii acestor marfuri trebuie sa puna pe taraba din piata sau pe raftul din magazin, alaturi de produse, o eticheta pe care sa scrie clar numele producatorului, numele firmei care a ambalat produsul, daca marfa a trecut prin mai multe "maini" ale intermediarilor, soiul sau varietatea legumelor ori fructelor, cantitatea si grupa de calitate in care se inscrie marfa. Acest lucru trebuie facut in conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 1530 din 2007. Este inutil sa mai spunem ca aproape nimeni nu respecta aceste prevederi.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au explicat si care sunt reglementarile legate de folosirea pesticidelor. In cazul in care producatorul foloseste ingrasaminte chimice pentru legumele sau fructele pe care le cultiva, aceasta operatiune trebuie facuta sub supravegherea unui specialist, care trebuie sa dea, in scris, o indrumare asupra felului in care sa se foloseasca acele ingrasaminte, care e cantitatea de chimicale ce poate fi administrata plantelor, in raport cu suprafata de teren cultivata si soiul legumelor. Specialistul isi asuma astfel responsabilitatea, sub propria semnatura, fata de calitatea viitoarei recolte. O cantitate mai mare de pesticide, peste limita normala, poate sa duca la transformarea legumelor in adevarate "bombe" pentru sanatatea oamenilor. Plantele acumuleaza in acest fel azotati care sunt cancerigeni.
Numai ca la noi e cale lunga de la vorbe la fapte, dupa cum ne spune presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe, Aurel Tanase. Serviciile de consultanta agricola sau cele fitosanitare nu exista in fiecare comuna, ci doar in anumite centre judetene, si daca exista nu sunt autorizate sa o faca.
Micii producatori ajung astfel sa foloseasca pesticidele in mod haotic. Pe de alta parte, normele Uniunii Europene prevad ca producatorii agricoli ar trebui sa-si duca marfa la control, sa fie verificata calitatea produselor, iar abia dupa aceea, daca totul e in regula, fructele si legumele sa fie scoase la vanzare. Asa se procedeaza in tarile cu adevarat civilizate din Europa.
"La noi, numai marile ferme fac un asemenea control, la recolte de peste 100 de tone. Sistemul acesta de control e greoi intr-o agricultura faramitata", spune Tanase.
Vanzatorii de legume si fructe trebuie sa aiba la loc vizibil urmatoarele
inscriptii:
Aceste etichetari sunt valabile pentru marfa vanduta cu amanuntul, dar si pentru cea comercializata vrac.
Sursa: Romania Libera
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>