Conferinta de presa sustinuta de ministrul Daniel Constantin la Sibiu

Foto1-Sibiu-24.08.2012Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a efectuat, vineri, 24 august 2012, o deplasare in Municipiul Sibiu. Va prezentam mai jos transcriptul conferintei de presa sustinuta de ministrul Daniel Constantin la sediul Consiliului Judetean Sibiu.

 

 

Transcriptul conferintei de presa sustinute de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la Sibiu – 24 august 2012

Daniel Constantin: Va multumesc foarte mult! Ne-am mai intalnit si azi de dimineata la discutia pe care am avut-o cu sefii deconcentratelor din subordinea Ministerului Agriculturii. Am avut mai multe intalniri de lucru, vis-a-vis de masurile pe care MADR le-a luat in aceasta perioada pentru a combate, in special, efectele secetei care au resimtite in toata tara. E adevarat ca acestea s-au simtit si in judetul dumneavoastra, dar nu intr-o proportie asa de mare cat s-a resimtit in celelalte judete din tara. Am avut o discutie constructiva si cu sefii deconcentratelor, dar si cu reprezentantii agricultorilor, cu reprezentantii autoritatilor locale, vis-a-vis de ce ar trebui sa faca Ministerul Agriculturii in continuare. Pe mine ma interesa foarte tare ca masurile pe care le-a luat Ministerul Agriculturii sa fie cunoscute foarte bine de catre agricultori. Sunt masuri cu efect pe termen scurt, pe care daca nu le cunosc acum, nu pot beneficia de ele; masuri cu efect pe termen mediu si lung pentru a eficientiza, asa cum spuneam, activitatea fiecaruia dintre cei care spera ca din agricultura vor trai si vor castiga traiul de zi cu zi. V-as ruga sa incepeti cu intrebarile care se refera la chestiunile tehnice pe agricultura, daca se poate.

Reporter: Cum raspundeti solicitarii oierilor de a li se permite pasunatul in paduri?

Daniel Constantin: Am analizat nu numai aceasta solicitare, dar mai multe solicitari pe care le-au avut toti agricultorii, inclusiv oierii, pentru ca si ei sunt afectati, si in judetul dumneavoastra, de seceta. Pretul cerealelor a crescut foarte mult in ultima perioada si indirect au fost afectati si crescatorii de ovine. Ei cunosc foarte bine sprijinul pe care il au in acest an. Acesta se refera la 79 de milioane de euro, plus 15, deci plata cuplata si decuplata pe cap de animal pe care o vor primi. Am primit si aceasta solicitare si vom analiza in perioada urmatoare.

Reporter: Este posibil?

Daniel Constantin: Este posibil, da.

Reporter: Nu e cam tarziu?

Daniel Constantin: Sigur, daca ne uitam la anul acesta, poate fi cam tarziu, dar este o masura pe care nu o aplicam pentru un an, o aplicam pentru un termen ceva mai extins. Vom analiza, repet.

Reporter: Asta e acum, este vorba de seceta…

Daniel Constantin: Am inteles. Este posibil sa avem seceta, iar eu sper sa nu avem, si ianul 2013 si atunci poate ca efectele benefice ale acestei masuri se vor vedea in anul 2013.

Reporter: De ce este atat de dificil de luat o astfel de decizie? Mor animalele pana una – alta, domnule ministru…

Daniel Constantin: Suntem in discutii si in masura in care se poate sa luam o masura o vom lua imediat, dar trebuie sa o analizam. Eu nu pot sa iau o astfel de masura astazi pentru ca trebuie sa o trecem prin Guvern, asa cum bine stiti.

Reporter: Nu ati primit pana acum solicitari? Am inteles ca au fost…

Daniel Constantin: Au fost si sunt discutii la nivelul Ministerului Agriculturii, dar nu de foarte mult timp pe aceasta solicitare.

Reporter: Domnule ministru, ce pierde si ce castiga agricultura din rectificarea bugetara?

Daniel Constantin: Eu cred ca agricultura, nu neaparat din aceasta rectificare bugetara, dar din concluziile care s-au tras dupa aceasta rectificare, castiga foarte mult si cred ca, pana la urma, cel mai important este faptul ca vor castiga agricultorii. Pentru prima data, in anul 2012 – 2013, se va acorda un sprijin pe suprafata extrem de important. Daca anul trecut se primeau, asa cum stiti, 132 de euro/ha, sprijinul pentru cei 1.100.000 de beneficiari, anul acesta speram ca sprijinul sa se apropie de 170 euro/ha. Diferenta asa cum remarcati, este consistenta, pentru ca vorbim nu de cateva hectare, vorbim de 9 milioane de hectare care vor beneficia de acest sprijin suplimentar de la bugetul de stat si din fonduri europene, pe de-o parte. Pe de alta parte, există promisiuni asa cum ati vazut, sa acordam acel sprijin de minimis pentru cei care au suprafete intre 1 si 10 hectare si care vor primi pe baza unei cereri pe care o vor depune in luna septembrie 100 de lei la hectar, probabil incepand cu luna noiembrie. Eu cred ca, in urma discutiilor pe care le-am avut in aceste zile pe rectificare si pe promisiunile care s-au facut pentru lunile octombrie-noiembrie, ca agricultura castiga foarte mult. Cred ca este primul Guvern, care intr-adevar a pus agricultura in centrul programului de guvernare, prin faptul ca ii acorda o alocare bugetara importanta.

Reporter:  Cand vor primi prima transa din acesti 100 de lei pe hectar?

Daniel Constantin: Anul acesta din cauza secetei am venit cu mai multe facilitati. Daca acest sprijin s-ar acorda conform Regulamentului European, in mod normal, intre 1 decembrie si 30 iunie anul viitor. Fermierii pot primi inca din 25 iulie, si de aceea am si venit astazi in teritoriu, ca sa transmitem aceasta informatie, pentru ca am avut impresia ca multi sefi de deconcentrate nu au comunicat eficient cu fermierii acest lucru. Repet, inca din 25 iulie pot primi o adeverinta de la APIA, pe baza careia pot sa mearga la banca si inca de acum sa-si primeasca 95 de euro la hectar. Sper ca acesti bani sa-i ajute in infiintarea culturilor de toamna. Va spuneam de sefii de deconcentrate pentru ca la inceputul saptamanii am fost in judetul Arges, iar acolo din 30 000 de beneficiari  aproximativ, doar 8- solicitasera aceasta adeverinta, iar in judetul Sibiu, din aproximativ 15 000 de beneficiari, doar 37 au facut o solicitare pentru obtinerea adeverintei. Eu in toate deplasarile pe care le-am avut in tara am interactionat cu fermierii si majoritatea imi spuneau ca nu au fonduri suficiente sa infiinteze cultura. De aceea am venit cu aceasta facilitate sa le acordam adeverinte. Este prima data, este primul an cand se acorda asa devreme, in data de 25 iulie. Si acum constat ca fermierii nu au solicitat-o. Acest fapt m-a condus la idea ca fermierii nu au fost bine informati de catre sefii de deconcentrate. De aceea am trasat cateva sarcini astazi directe, pentru a ma asigura ca reprezentantii institutiilor subordonate au o comunicare cat mai apropiata de fermieri de acum incolo.

Reporter: Domnule ministru va fi nevoie sa importam grau, porumb anul acesta?

Daniel Constantin: Depinde ce inseamna importam, pentru ca asa cum stiti, de cand suntem stat membru suntem pe piata unica, piata Uniunii Europene. Daca ne referim la comertul dintre cele 27 de state, vorbim de comert intracomunitar. Eu cred ca schimburile acestea s-au intensificat puternic in ultimii ani. Daca ne referim la aceste schimburi, numai la grau, pot sa va spun ca anul trecut Romania din aproape 6 milioane de tone insemnand productia totala pe care  a exportat-o, a inregistrat aproape 2 milioane de tone. In acelasi timp, in acest an din 4,7 milioane de tone, estimarile pana acum sunt ca vom exporta in jur de 1,2-1,3 milioane de tone, ca sa va dau un exemplu concret.

Reporter: Asta inseamna supraproductie?

Daniel Constantin: In acest an, nu. In acest an am spus foarte clar sunt 4,7 milioane de tone productie totala, ca sa aveti termen de comparatie media ultimilor ani a fost undeva in jur de 5,3 milioane de tone. Exporturile in acest an sunt mai mici decat anul trecut.

Reporter: Aveti o evidenta si la schimburile intracomunitare? Adica graul a ajuns si din celelalte tari ale Uniunii Europene?

Daniel Constantin: Nu, acesta este situatia pe care o am, acum. Putem sa va punem aceste date la dispozitie.

Reporter: Spuneati ca ati avut o discutie cu liderii institutiilor deconcentrate. Absolut toti directorii pe care i-am vazut in sala sunt numiti politic de catre Guvernul Boc, din randurile PDL. Credeti ca veti putea face reforma in agricultura cu directori din guvernarea Boc?

Daniel Constantin: Pe mine ca si Ministrul al Agriculturii ma intereseaza foarte mult ca activitatea sa nu fie niciodata in vreun fel impiedicata. Am constatat insa, si nu vreau sa dau un exemplu concret, ca la nivel national  sa spunem, in multe deconcentrate, sefii acestor deconcentrate sunt numiti pe alte criterii decat pe cele profesionale si atunci trebuie sa trecem imediat la schimbarea acestora. Pe de alta parte, sunt anumiti sefi de deconcentrate si va dadeam exemple concrete, care pun piedica desfasurarii activitatii guvernamentale. Trebuie sa facem o analiza foarte clara in perioada urmatoare, eu si colegii mei, la nivelul ministerului, astfel incat activitatea ministerului sa nu fie impiedicata in niciun fel. Eu cred ca in foarte scurt timp vom face si analizele si schimbarile pe care acest lucru il impune. Vreau sa mentionez foarte clar ca nu avem intentia de a schimba anumiti omeni numai pentru ca sunt pusi de PDL. Daca si-au facut treaba foarte bine, colaborarea cu ei poarte merge in continuare foarte bine.

Reporter: Premierul Victor Ponta a spus la Sibiu referindu-se la directorii care au facut campanie electorala ca vor fi schimbati si nu s-a intamplat acest lucru.

Daniel Constantin: Eu raspund pentru ceea ce spun eu, dar sunt convins ca si premierul a luat masurile necesare sau le va lua in perioada urmatoare, daca dansul a constatat sau i-au fost aduse la cunostinta lucruri de genul acesta. Eu va garantez ca acolo unde sunt cazuri de directori care au facut campanie electorala, vor fi schimbati neintarziat si pot sa va dau si un termen – in cursul lunii septembrie.

Reporter: Au ajuns si la dumneavoastra semnale cum ca, din cauza secetei, producatorii vand produsele cu un pret si ele ajung pe tarabe cu preturi care cateodata nu se justifica?

Daniel Constantin: Eu pot sa va spun ca seceta a fost un factor care a avut un impact in ceea ce priveste pretul  produselor de baza. In ce masura aceasta crestere de pret se va reflecta si pretul pe care consumatorul il gaseste pe raft, vom vedea. Niciodata insa, in ceea ce arata practica de zi cu zi, cresterea de pret, care la cereale a fost de 30%, nu s-a regasit si in pretul final. Daca am avut o crestere de 30% in unele cazuri, cresterea din cauza secetei a fost de 3-4%. Este evident insa ca atat la grau, cat si la celelalte produse, intr-un mod mai puternic la porumb si floarea soarelui, cresterile de pret au fost destul de importante.



Sursa: www.mapam.ro



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>