Discursul Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin la Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.

DC china 580x435 scaled cropp resize

Distinsi oaspeti,

Friendship is like wine-the older the better.” Acest vechi proverb chinezesc descrie foarte bine relatiile dintre tarile noastre, care desi aflate la mii de kilometri distanta au reusit sa stabileasca legaturi de prietenie, profunde si durabile.

Este o deosebita onoare pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment si sa ma adresez dumneavoastra, in deschiderea lucrarilor, urandu-va un calduros bun venit.

Organizarea Forumului din această dimineata, urmat de mai multe Seminarii ce se desfasoara in paralel referitor la agricultura, infrastructura, energie, turism, informatica si comunicatii raspunde unui deziderat major si actual, acela al realizarii unui fructuos schimb de informatii intre specialisti, furnizori de echipamente si tehnologii, experti din cercetare si dezvoltare, reprezentanti ai autoritatilor si posibili investitori in domeniu.

In calitate de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale imi face o deosebita placere sa fiu alaturi de partenerii din Republica Populara Chineza si din tarile central si est europene, avand in vedere rolul pe care il putem juca de decidenti in dinamizarea relatiilor, pentru a oferi sprijin si solutii in crearea unui mediu favorabil proiectelor si programelor pe care cu totii le dorim realizate cat mai curand.

Imi exprim convingerea ca impreuna, astazi, vom reusi sa consolidam relatiile noastre printr-o mai buna cunoastere care sa conduca la cresterea nivelul investitiilor si a volumului schimburilor comerciale in domeniul agro-alimentar.

Acest eveniment il consider o consolidare a unei temelii de mult incepute. Parteneriatele existente pot fi imbunatatite si prin organizarea Seminarului am mizat pe implicarea directa a tuturor celor prezenti, astfel incat proiectele pe care le vom lua in calcul sa aiba o mai mare greutate si vizibilitate pentru toate tarile reprezentate aici.

Formatul de cooperare China – Europa Centrala si de Est, in paralel cu cadrul de cooperare strategica Uniunea Europeana – China si Dialogul la Nivel Inalt UE-China pentru Inovare reprezinta instrumente importante de valorificare a oportunitatilor de promovare a intereselor economice reciproce.

Agricultura pentru noi toti cei prezenti reprezinta o prioritate si este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astazi si pe care trebuie sa o dezvoltam. Va felicit, pe aceasta cale, distinsi oaspeti, pentru ceea ce ati produs, pentru ceea ce produceti si ma bucur pentru succesele pe care le inregistrati pe plan intern si pe piata internationala.

Desi contextul economic mondial este deosebit de complex, relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est sunt bune, dar nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica.

Prin dezbaterile de astazi vizam intensificarea investitiilor si facilitarea accesului companiilor europene pe piata chineza, in scopul reducerii deficitului comercial si, implicit, stimularea dezvoltarii economiilor noastre.

Mi-ar face o deosebita placere ca reuniunea gazduita la Bucuresti sa ofere solutii dorintelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atat pe verticala dar si pe orizontala a multor altor activitati conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de munca si construirea unui mediu rural modern.

Imi face o deosebita placere in acest context sa remarc indelungata traditie a relatiilor dintre Romania si China, primele contacte oficiale romano-chineze inregistrandu-se in anul 1880, la Paris, intre Mihail Kogalniceanu si reprezentantul Chinei in capitala Frantei.

De aceea am tinut sa particip, in primul meu mandat de ministru al agriculturii, in anul 2012, la cea de a saptea editie a Forumului pentru Comert cu Produse agricole si cooperare economica dintre China si statele din Europa Centrala si de Est.

Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza. Am incurajat participarea agentilor economici din Romania la targurile organizate in China, iar in anul 2013, la Expozitia Agroalimentara de la Hefei, pentru prima oara companii din tara noastra au expus produse si au sustinut prezentari.

Asa cum am remarcat si in vizita mea oficiala in China, schimburile noastre comerciale sunt inca departe de a fructifica potentialul de cooperare. Interesul comun de a creste exporturile noastre de produse agricole si animaliere s-a concretizat recent.

Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea in cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina si cerintele de sanatate pentru carnea de porc congelata destinata exportului din Romania in China si a Protocolului privind cerintele pentru bovine de reproductie destinate exportului din Romania in Republica Populara Chineza, ce constituie suportul pentru comertul cu produse de origine animala. Practic, prin activitatile realizate in 2012 si 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse intre Romania si China, anterior anului 1989 neexistand conditii favorabile, iar dupa acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale.

Aşs cum a remarcat in interventia de ieri, Excelenta Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piata chineza este de asemenea interesata de cresterea investitiilor in agricultura romaneasca si de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matca apreciind ca potential pentru export un numar de 4-5 milioane capete.

Doresc sa remarc programele de promovare a vinului romanesc în China care au fost incununate de succes. Romania produce vinuri de calitate superioara, recunoscute prin distinctiile primite la nivel mondial, o incununare a acestor merite fiind găaduirea in acest an al Congresului Organizatiei Mondiale a Vinului.

In acest nou climat, doresc sa va confirm sustinerea noastra in continuare a actiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vita si de porc. Trebuie remarcata productia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grau, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaica 1 milion tone care reprezinta o buna oportunitate pentru disponibilitati la export avand in vedere consumul nostru intern de circa jumatate din productia obtinuta.

In ultima perioada, Romania a inregistrat o crestere a vizibilităţii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, atat datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri dar si de statutul de membru al UE. Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare.

R.P. Chineză ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import).

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.

Reusita evenimentului de azi depinde de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte. Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la realizarea de parteneriate concrete.

Salut prezenta a peste 250 de participanti, oaspeti de inalt rang si companii cu renume in domeniul lor de activitate, actori necesari in concretizarea cresterii schimburilor comerciale si accesarii proiectelor de investitii.

Reprezentantii R.P Chineze in numar de 40, confirma importanta acordata intalnirii noastre si determinarea acestora in identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrala si de Est.

Am convingerea ca oaspetii nostri vor avea multe lucruri de impartasit, din experienta si abordarea fiecaruia putand fi puse in valoare proiecte care sa fie reciproc avantajoase si sa sustina dezvoltarea economica din tarile noastre.

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>