Discursul Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin la Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.

DC china 580x435 scaled cropp resize

Distinsi oaspeti,

Friendship is like wine-the older the better.” Acest vechi proverb chinezesc descrie foarte bine relatiile dintre tarile noastre, care desi aflate la mii de kilometri distanta au reusit sa stabileasca legaturi de prietenie, profunde si durabile.

Este o deosebita onoare pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment si sa ma adresez dumneavoastra, in deschiderea lucrarilor, urandu-va un calduros bun venit.

Organizarea Forumului din această dimineata, urmat de mai multe Seminarii ce se desfasoara in paralel referitor la agricultura, infrastructura, energie, turism, informatica si comunicatii raspunde unui deziderat major si actual, acela al realizarii unui fructuos schimb de informatii intre specialisti, furnizori de echipamente si tehnologii, experti din cercetare si dezvoltare, reprezentanti ai autoritatilor si posibili investitori in domeniu.

In calitate de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale imi face o deosebita placere sa fiu alaturi de partenerii din Republica Populara Chineza si din tarile central si est europene, avand in vedere rolul pe care il putem juca de decidenti in dinamizarea relatiilor, pentru a oferi sprijin si solutii in crearea unui mediu favorabil proiectelor si programelor pe care cu totii le dorim realizate cat mai curand.

Imi exprim convingerea ca impreuna, astazi, vom reusi sa consolidam relatiile noastre printr-o mai buna cunoastere care sa conduca la cresterea nivelul investitiilor si a volumului schimburilor comerciale in domeniul agro-alimentar.

Acest eveniment il consider o consolidare a unei temelii de mult incepute. Parteneriatele existente pot fi imbunatatite si prin organizarea Seminarului am mizat pe implicarea directa a tuturor celor prezenti, astfel incat proiectele pe care le vom lua in calcul sa aiba o mai mare greutate si vizibilitate pentru toate tarile reprezentate aici.

Formatul de cooperare China – Europa Centrala si de Est, in paralel cu cadrul de cooperare strategica Uniunea Europeana – China si Dialogul la Nivel Inalt UE-China pentru Inovare reprezinta instrumente importante de valorificare a oportunitatilor de promovare a intereselor economice reciproce.

Agricultura pentru noi toti cei prezenti reprezinta o prioritate si este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astazi si pe care trebuie sa o dezvoltam. Va felicit, pe aceasta cale, distinsi oaspeti, pentru ceea ce ati produs, pentru ceea ce produceti si ma bucur pentru succesele pe care le inregistrati pe plan intern si pe piata internationala.

Desi contextul economic mondial este deosebit de complex, relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est sunt bune, dar nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica.

Prin dezbaterile de astazi vizam intensificarea investitiilor si facilitarea accesului companiilor europene pe piata chineza, in scopul reducerii deficitului comercial si, implicit, stimularea dezvoltarii economiilor noastre.

Mi-ar face o deosebita placere ca reuniunea gazduita la Bucuresti sa ofere solutii dorintelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atat pe verticala dar si pe orizontala a multor altor activitati conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de munca si construirea unui mediu rural modern.

Imi face o deosebita placere in acest context sa remarc indelungata traditie a relatiilor dintre Romania si China, primele contacte oficiale romano-chineze inregistrandu-se in anul 1880, la Paris, intre Mihail Kogalniceanu si reprezentantul Chinei in capitala Frantei.

De aceea am tinut sa particip, in primul meu mandat de ministru al agriculturii, in anul 2012, la cea de a saptea editie a Forumului pentru Comert cu Produse agricole si cooperare economica dintre China si statele din Europa Centrala si de Est.

Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza. Am incurajat participarea agentilor economici din Romania la targurile organizate in China, iar in anul 2013, la Expozitia Agroalimentara de la Hefei, pentru prima oara companii din tara noastra au expus produse si au sustinut prezentari.

Asa cum am remarcat si in vizita mea oficiala in China, schimburile noastre comerciale sunt inca departe de a fructifica potentialul de cooperare. Interesul comun de a creste exporturile noastre de produse agricole si animaliere s-a concretizat recent.

Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea in cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina si cerintele de sanatate pentru carnea de porc congelata destinata exportului din Romania in China si a Protocolului privind cerintele pentru bovine de reproductie destinate exportului din Romania in Republica Populara Chineza, ce constituie suportul pentru comertul cu produse de origine animala. Practic, prin activitatile realizate in 2012 si 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse intre Romania si China, anterior anului 1989 neexistand conditii favorabile, iar dupa acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale.

Aşs cum a remarcat in interventia de ieri, Excelenta Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piata chineza este de asemenea interesata de cresterea investitiilor in agricultura romaneasca si de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matca apreciind ca potential pentru export un numar de 4-5 milioane capete.

Doresc sa remarc programele de promovare a vinului romanesc în China care au fost incununate de succes. Romania produce vinuri de calitate superioara, recunoscute prin distinctiile primite la nivel mondial, o incununare a acestor merite fiind găaduirea in acest an al Congresului Organizatiei Mondiale a Vinului.

In acest nou climat, doresc sa va confirm sustinerea noastra in continuare a actiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vita si de porc. Trebuie remarcata productia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grau, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaica 1 milion tone care reprezinta o buna oportunitate pentru disponibilitati la export avand in vedere consumul nostru intern de circa jumatate din productia obtinuta.

In ultima perioada, Romania a inregistrat o crestere a vizibilităţii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, atat datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri dar si de statutul de membru al UE. Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare.

R.P. Chineză ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import).

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.

Reusita evenimentului de azi depinde de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte. Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la realizarea de parteneriate concrete.

Salut prezenta a peste 250 de participanti, oaspeti de inalt rang si companii cu renume in domeniul lor de activitate, actori necesari in concretizarea cresterii schimburilor comerciale si accesarii proiectelor de investitii.

Reprezentantii R.P Chineze in numar de 40, confirma importanta acordata intalnirii noastre si determinarea acestora in identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrala si de Est.

Am convingerea ca oaspetii nostri vor avea multe lucruri de impartasit, din experienta si abordarea fiecaruia putand fi puse in valoare proiecte care sa fie reciproc avantajoase si sa sustina dezvoltarea economica din tarile noastre.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>