Romania sustine lanturile scurte de aprovizionare pentru asigurarea securitatii alimentare in UE

Interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022Ministrul Petre Daea a participat in perioada 14-16 septembrie la reuniunea informala a Ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana, de la Praga, Republica Ceha. Discutiile din cadrul sesiunii plenare s-au axat pe tema: „Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii si alimentelor UE in productia globala durabila de alimente”.

Dezbaterile ministrilor agriculturii in cadrul reuniunii informale a Consiliului UE s-au concentrat pe problemele actuale din domeniul securitatii alimentare, pe tendintele si solutiile viitoare care sa contribuie la reducerea foametei in lume.

Romania a militat pentru lanturile scurte de aprovizionare, ca elemente de baza pentru a facilita tranzitia catre sisteme alimentare mai durabile, ce pot contribui in mod semnificativ la consolidarea rezistentei tuturor actorilor sistemelor alimentare regionale si locale.

S-a evidentiat, de asemenea, importanta cercetarii si a inovarii in sprijinirea agriculturii in procesul de atenuare a efectelor schimbarilor climatice in vederea asigurarii unei dezvoltari agricole durabile. Totodata, a fost subliniata ideea care vizeaza elaborarea strategiilor privind schimbarile climatice in directia mentinerii unei agriculturi competitive si a utilizarii eficiente a apei, astfel incat comunitatile rurale sa poata cunoaste o modernizare corespunzatoare.

In acest context, tara noastra a semnalat necesitatea realizarii unei analize care sa asigure coerenta intre toate cerintele strategiilor lansate, care impun exigente de mediu si clima diferite.

S-a accentuat necesitatea ca fermierii sa beneficieze de stimulente financiare corespunzatoare, servicii de consiliere si informare specifica pentru fi atrasi sa aplice solutii eficiente pentru sechestrarea durabila a carbonului si reducerea emisiilor de carbon.

Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022

 

In continuare va prezentam interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor Agriculturii:


„Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii
si industriei alimentare UE in productia durabila globala de hrana ”
Praga, Republica Ceha, 16 septembrie 2022

 

Domnule Presedinte,
Domnule Comisar,
Stimati colegi,

Vreau sa te felicit, Zdeněk, de trei ori: pentru tema pe care ai supus-o dezbaterii, o tema consistenta si de perspectiva, pentru buna primire si pentru modul in care ai organizat aceasta reuniune a ministrilor dintr-un domeniu atat de important pentru Europa si nu numai.

Vreau sa il felicit in acelasi timp pe presedintele Comisiei AGRI, pe Norbert, pentru modul in care priveste starea agriculturii in acest moment. Imi exprim speranta ca in Parlamentul Europei, intr-un context al realitatii si al nevoilor zilnice, se vor plamadi deciziile politice din domeniul agriculturii.

Totodata, vreau sa il felicit pe Comisarul Janusz pentru modul in care a prezentat conduita in abordarea temelor de perspectiva in cadrul Comisiei Europene, o perspectiva care imi da speranta ca suntem pe un drum bun in contextul acesta extrem de dificil pe care il traversam cu totii.

Am ascultat cu mare atentie interventia celor care sunt acum in fata fermierilor, reprezentantilor COPA COGECA, CEJA. De asemenea, am ascultat si interventiile celor doi cercetatori de renume, ale caror prezentari ne-au dat posibilitatea sa ne gandim atent si sa luam masurile care se impun, in asa fel incat sa putem raspunde comandamentelor generale ale societatii si in mod deosebit asteptarilor pe care le au fermierii in perspectiva realizarii productiilor agricole.

Cu salutul cuvenit pentru cei trei ministri, care sunt acum in acest fagure politic si economic in cadrul intalnirii noastre, ingaduiti-mi sa dau raspuns intrebarilor pe care dumneavoastra le-ati formulat si pentru care v-am felicitat, avand in vedere consistenta lor.

Intrebarea 1: In ceea ce priveste provocarile actuale si viitoare (schimbari climatice, razboi, inflatie, etc.), cum sa ne coordonam mai bine in UE si la nivel mondial pentru a obtine mai multe sinergii si eficienta a tuturor actiunilor pentru a asigura securitatea alimentara globala?

Provocarile actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranzitia catre sisteme alimentare durabile si necesita eforturi sporite la nivelul UE, dar si la nivel mondial. Eforturile trebuie sa vizeze implicarea activa si responsabilizarea tuturor actorilor in toate etapele sistemului alimentar.

Obiectivele ambitioase stabilite de Pactul Verde european ar putea ajuta la transformarea agriculturii intr-un model mai durabil, dar trebuie sa avem mare grija sa nu punem in pericol securitatea alimentara si competitivitatea agriculturii din UE.

Din cauza cresterii preturilor la inputuri fermierii nostri sunt tot mai mult in imposibilitatea de a obtine profit. Daca nu luam la timp masuri serioase de sustinere la nivel european, ii putem pierde, iar fara ei nu exista hrana. Presiunea produselor din tari terte reprezinta o provocare enorma pentru competitivitatea produselor europene si trebuie ca aceste produse sa respecte aceleasi standarde inalte aplicate de fermierii nostri. In plus, delocalizarea productiei agricole europene va conduce la schimbari profunde privind mediul cu amprenta deosebita privind despaduririle.

Lanturile scurte de aprovizionare reprezinta o solutie pentru reducerea impactului de mediu si facilitarea tranzitiei catre sisteme alimentare durabile.

O alta mare provocare care necesita atentie o reprezinta cresterile de preturi la consumator, cu riscul ca anumite categorii sa nu-si mai poata asigura necesarul de hrana.

Desigur, solutii general valabile nu sunt usor de gasit, dar o abordare rationala ar fi sa tinem seama de diferentele dintre sectoarele agricole ale statelor membre si de solutiile diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sanatoase la preturi accesibile.

Intrebarea 2: Actiunile discutate pentru dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile sunt adesea axate pe dez-intensificare. Care ar putea fi contributia noilor tehnologii si a noilor tehnici de ameliorare pentru a ajunge la sisteme alimentare mai durabile?

Agricultorii europeni fac eforturi pentru a produce durabil indiferent de tipul de agricultura, iar dez-intensificarea trebuie abordata cu prudenta pentru a nu periclita securitatea alimentara prin masuri care sa duca la reducerea productiei si la cresterea exagerata a preturilor.

Cercetarea aplicata si inovarea sunt cu certitudine in masura sa sprijine tranzitia agriculturii catre un model de agricultura mai durabila, care sa permita atenuarea efectelor schimbarilor climatice.

Noile tehnici genomice pot permite gasirea unor raspunsuri adecvate la provocarile schimbarilor climatice globale si la atingerea obiectivelor Pactului verde european, prin obtinerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apa, la boli si daunatori si trecerea la un model durabil de agricultura intr-un timp mai scurt.

Tehnologiile genomice promovate si materializate in obtinerea de soiuri si hibrizi cu rezistenta la boli si daunatori ne pot scuti de masuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectand randamentele de productie cu implicatii majore in securitatea alimentara.

Trebuie sa fim atenti si productivi in acest domeniu, reducerea pesticidelor prin interpretari statistice nefiind o solutie viabila. Solutia consta in alternative biologice care sa le devanseze pe cele administrative, de aceea, cadrul de reglementare a pesticidelor trebuie sa asigure libertatea fermierilor de a alege. Din acest punct de vedere, Romania se afla alaturi de toti cei care trebuie sa actioneze in echipaje comune, astfel incat sa dam raspuns problemelor cu care ne confruntam.

Cresterea gradului de constientizare a publicului si a consumatorilor cu privire la produsele obtinute prin noile tehnici de editare a genomului este importanta pentru introducerea pe piata a acestora.

Ar fi oportun ca tehnologiile genomice sa fie aprobate cat mai rapid la nivelul UE si sa beneficieze de alocare de fonduri pentru cercetarea in domeniu.

Va multumesc pentru atentie!

Ne dorim succes, sa luptam si sa muncim pentru a-l infaptui!

Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022 - foto grup

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>