Romania sustine lanturile scurte de aprovizionare pentru asigurarea securitatii alimentare in UE

Interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022Ministrul Petre Daea a participat in perioada 14-16 septembrie la reuniunea informala a Ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana, de la Praga, Republica Ceha. Discutiile din cadrul sesiunii plenare s-au axat pe tema: „Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii si alimentelor UE in productia globala durabila de alimente”.

Dezbaterile ministrilor agriculturii in cadrul reuniunii informale a Consiliului UE s-au concentrat pe problemele actuale din domeniul securitatii alimentare, pe tendintele si solutiile viitoare care sa contribuie la reducerea foametei in lume.

Romania a militat pentru lanturile scurte de aprovizionare, ca elemente de baza pentru a facilita tranzitia catre sisteme alimentare mai durabile, ce pot contribui in mod semnificativ la consolidarea rezistentei tuturor actorilor sistemelor alimentare regionale si locale.

S-a evidentiat, de asemenea, importanta cercetarii si a inovarii in sprijinirea agriculturii in procesul de atenuare a efectelor schimbarilor climatice in vederea asigurarii unei dezvoltari agricole durabile. Totodata, a fost subliniata ideea care vizeaza elaborarea strategiilor privind schimbarile climatice in directia mentinerii unei agriculturi competitive si a utilizarii eficiente a apei, astfel incat comunitatile rurale sa poata cunoaste o modernizare corespunzatoare.

In acest context, tara noastra a semnalat necesitatea realizarii unei analize care sa asigure coerenta intre toate cerintele strategiilor lansate, care impun exigente de mediu si clima diferite.

S-a accentuat necesitatea ca fermierii sa beneficieze de stimulente financiare corespunzatoare, servicii de consiliere si informare specifica pentru fi atrasi sa aplice solutii eficiente pentru sechestrarea durabila a carbonului si reducerea emisiilor de carbon.

Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022

 

In continuare va prezentam interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor Agriculturii:


„Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii
si industriei alimentare UE in productia durabila globala de hrana ”
Praga, Republica Ceha, 16 septembrie 2022

 

Domnule Presedinte,
Domnule Comisar,
Stimati colegi,

Vreau sa te felicit, Zdeněk, de trei ori: pentru tema pe care ai supus-o dezbaterii, o tema consistenta si de perspectiva, pentru buna primire si pentru modul in care ai organizat aceasta reuniune a ministrilor dintr-un domeniu atat de important pentru Europa si nu numai.

Vreau sa il felicit in acelasi timp pe presedintele Comisiei AGRI, pe Norbert, pentru modul in care priveste starea agriculturii in acest moment. Imi exprim speranta ca in Parlamentul Europei, intr-un context al realitatii si al nevoilor zilnice, se vor plamadi deciziile politice din domeniul agriculturii.

Totodata, vreau sa il felicit pe Comisarul Janusz pentru modul in care a prezentat conduita in abordarea temelor de perspectiva in cadrul Comisiei Europene, o perspectiva care imi da speranta ca suntem pe un drum bun in contextul acesta extrem de dificil pe care il traversam cu totii.

Am ascultat cu mare atentie interventia celor care sunt acum in fata fermierilor, reprezentantilor COPA COGECA, CEJA. De asemenea, am ascultat si interventiile celor doi cercetatori de renume, ale caror prezentari ne-au dat posibilitatea sa ne gandim atent si sa luam masurile care se impun, in asa fel incat sa putem raspunde comandamentelor generale ale societatii si in mod deosebit asteptarilor pe care le au fermierii in perspectiva realizarii productiilor agricole.

Cu salutul cuvenit pentru cei trei ministri, care sunt acum in acest fagure politic si economic in cadrul intalnirii noastre, ingaduiti-mi sa dau raspuns intrebarilor pe care dumneavoastra le-ati formulat si pentru care v-am felicitat, avand in vedere consistenta lor.

Intrebarea 1: In ceea ce priveste provocarile actuale si viitoare (schimbari climatice, razboi, inflatie, etc.), cum sa ne coordonam mai bine in UE si la nivel mondial pentru a obtine mai multe sinergii si eficienta a tuturor actiunilor pentru a asigura securitatea alimentara globala?

Provocarile actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranzitia catre sisteme alimentare durabile si necesita eforturi sporite la nivelul UE, dar si la nivel mondial. Eforturile trebuie sa vizeze implicarea activa si responsabilizarea tuturor actorilor in toate etapele sistemului alimentar.

Obiectivele ambitioase stabilite de Pactul Verde european ar putea ajuta la transformarea agriculturii intr-un model mai durabil, dar trebuie sa avem mare grija sa nu punem in pericol securitatea alimentara si competitivitatea agriculturii din UE.

Din cauza cresterii preturilor la inputuri fermierii nostri sunt tot mai mult in imposibilitatea de a obtine profit. Daca nu luam la timp masuri serioase de sustinere la nivel european, ii putem pierde, iar fara ei nu exista hrana. Presiunea produselor din tari terte reprezinta o provocare enorma pentru competitivitatea produselor europene si trebuie ca aceste produse sa respecte aceleasi standarde inalte aplicate de fermierii nostri. In plus, delocalizarea productiei agricole europene va conduce la schimbari profunde privind mediul cu amprenta deosebita privind despaduririle.

Lanturile scurte de aprovizionare reprezinta o solutie pentru reducerea impactului de mediu si facilitarea tranzitiei catre sisteme alimentare durabile.

O alta mare provocare care necesita atentie o reprezinta cresterile de preturi la consumator, cu riscul ca anumite categorii sa nu-si mai poata asigura necesarul de hrana.

Desigur, solutii general valabile nu sunt usor de gasit, dar o abordare rationala ar fi sa tinem seama de diferentele dintre sectoarele agricole ale statelor membre si de solutiile diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sanatoase la preturi accesibile.

Intrebarea 2: Actiunile discutate pentru dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile sunt adesea axate pe dez-intensificare. Care ar putea fi contributia noilor tehnologii si a noilor tehnici de ameliorare pentru a ajunge la sisteme alimentare mai durabile?

Agricultorii europeni fac eforturi pentru a produce durabil indiferent de tipul de agricultura, iar dez-intensificarea trebuie abordata cu prudenta pentru a nu periclita securitatea alimentara prin masuri care sa duca la reducerea productiei si la cresterea exagerata a preturilor.

Cercetarea aplicata si inovarea sunt cu certitudine in masura sa sprijine tranzitia agriculturii catre un model de agricultura mai durabila, care sa permita atenuarea efectelor schimbarilor climatice.

Noile tehnici genomice pot permite gasirea unor raspunsuri adecvate la provocarile schimbarilor climatice globale si la atingerea obiectivelor Pactului verde european, prin obtinerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apa, la boli si daunatori si trecerea la un model durabil de agricultura intr-un timp mai scurt.

Tehnologiile genomice promovate si materializate in obtinerea de soiuri si hibrizi cu rezistenta la boli si daunatori ne pot scuti de masuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectand randamentele de productie cu implicatii majore in securitatea alimentara.

Trebuie sa fim atenti si productivi in acest domeniu, reducerea pesticidelor prin interpretari statistice nefiind o solutie viabila. Solutia consta in alternative biologice care sa le devanseze pe cele administrative, de aceea, cadrul de reglementare a pesticidelor trebuie sa asigure libertatea fermierilor de a alege. Din acest punct de vedere, Romania se afla alaturi de toti cei care trebuie sa actioneze in echipaje comune, astfel incat sa dam raspuns problemelor cu care ne confruntam.

Cresterea gradului de constientizare a publicului si a consumatorilor cu privire la produsele obtinute prin noile tehnici de editare a genomului este importanta pentru introducerea pe piata a acestora.

Ar fi oportun ca tehnologiile genomice sa fie aprobate cat mai rapid la nivelul UE si sa beneficieze de alocare de fonduri pentru cercetarea in domeniu.

Va multumesc pentru atentie!

Ne dorim succes, sa luptam si sa muncim pentru a-l infaptui!

Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022 - foto grup

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>