Masurile de Dezvoltare Rurala gestionate de APIA in anul 2015

Plati APIA masuri PNDR2015Platile de agro-mediu si clima, Conservarea raselor locale in pericol de abandon, Agricultura ecologica si Platile compensatorii in zona montana sunt cateva din masurile Programului National de Dezvoltare Rurala – PNDR gestionate de APIA in anul 2015.


PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA – AXA II

(caracter informativ – poate suferi modificari)

 

 

 

 

Masura 10 – Agro-mediu si clima – fosta Masura 214

(cf. Art. 28 din Regulamentul CE nr. 1305/2013)

 

Submasura 10.1 - Plati de agro-mediu si clima

  • Pachetul 1 – pajisti cu inalta valoare naturala139 E/ha/an;
  • Pachetul 2 – practici agricole traditionale (poate fi aplicat doar aditional, in combinatie cu Pachetul 1);
      • Varianta 2.1 – lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete (varianta noua)107 E/ha/an;
      • Varianta 2.2 – lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete (varianta noua)21 E/ha/an.
  • Pachetul 3 – pajisti importante pentru pasari:
      • Varianta 3.1 – crex crex – 244 E/ha/an;
      • Varianta 3.2 – lanius minor si falco vespertinus – 171 E/ha/an.
  • Pachetul 4 – culturi verzi126 E/ha/an;
  • Pachetul 5 – adaptarea la efectele schimbarilor climaticePACHET NOU!126 E/ha/an;
  • Pachetul 6 – pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.)263 E/ha/an;
  • Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficollis)288 E/ha/an.


Listele zonelor eligibile pentru pachetele 1, 2, 3, 5, 6 si 7 sunt prezentate in anexele PNDR 2014-2020.


Prima compensatorie de agro-mediu si clima este platita anual, ca suma fixa, acordata pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de catre fermierii care incheie angajamente voluntare pe care se angajeaza ca le mentin pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestora.


Submasura 10.2 - Conservarea resurselor genetice animale locale in pericol de abandon

Beneficiarii acestor plati sunt fermierii sau alti crescatori de animale care detin animale femele adulte de reproductie din rasele locale prevazute in prezenta submasura, inscrise in registrele genealogice ale raselor – sectiunea principala si in programele de conservare a raselor.

Animalele cuprinse in anagajament trebuie sa fie inscrise si actualizate in registrele genealogice ale raselor infiintate si mentinute de asociatii autorizate si acreditate de ANARZ. De asemenea, animalele sunt inscrise in programul de conservare al rasei din care fac parte.

Valorile platilor compensatorii, calculate sub forma de costuri standard pentru acoperirea pierderii de venit datorate asumarii de angajamente voluntare privind cresterea animalelor femele adulte de reproductie din rase locale in pericol de abandon, pe specii, sunt:

    • Bovine – 200 EUR/cap;
    • Ovine – 13 EUR/cap;
    • Caprine – 6 EUR/cap;
    • Ecvidee – 200 EUR/cap;
    • Porcine – 88 EUR cap.


Rasele de animale locale eligibile pentru submasura, pe specii, sunt:

    • Bovine - Taurine: Sura de stepa;
    • Bovine - Bubaline: Bivolul romanesc;
    • Ovine: Tigaie - Varietatea ruginie, Ratca (Valaha cu coarne in tirbuson), Karakul de Botosani, Merinos de Palas, Merinos de Suseni, Merinos de Transilvania, Merinos de Cluj, Tigaie cu cap negru de Teleorman;
    • Caprine: Alba de Banat, Carpatina;
    • Ecvidee: Furioso North Star, Hutul, Gidran, Lipitan, Shagya Araba, Nonius, Semigreul romanesc;
    • Porcine: Bazna, Mangalita.




Masura 11 – Agricultura ecologica

devine masura de sine statatoare, in locul Pachetului 5 din cadrul fostei Masuri 214 (cf. Art. 29 din Regulamentul CE nr. 1305/2013)

 

Submasura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica

    • Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) – 295 E/ha/an;
    • Pachetul 2 – Legume500 E/ha/an;
    • Pachetul 3 – Livezi620 E/ha/an;
    • Pachetul 4 – Vii532 E/ha/an;
    • Pachetul 5 – Plante medicinale si aromatice460 E/ha/an.


Sprijinul prevazut in cadrul acestei submasuri se acorda per hectar fermierilor care se angajeaza in mod voluntar sa adopte practici si metode specifice agriculturii ecologice, conform Regulamentului (CE) nr. 834/2007 si care sunt fermieri activi conform Art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.


Perioada de angajament pentru conversia la metodele de agricultura ecologica este de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) sau maximum 3 ani (pentru culturi perene).


Submasura 11.2 – Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica

Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) – 220 E/ha/an;
Pachetul 2 – Legume431 E/ha/an;
Pachetul 3 – Livezi442 E/ha/an;
Pachetul 4 – Vii480 E/ha/an;
Pachetul 5 – Plante medicinale si aromatice427 E/ha/an.


Sprijinul prevazut in cadrul acestei submasuri se acorda pe ha fermierilor care se angajeaza in mod voluntar sa mentina practici si metode specifice agriculturii ecologice conform Regulamentului (CE) nr. 834/2007 si care sunt fermieri activi conform art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.


Sprijinul se acorda numai fermierilor activi inregistrati in sistemul de agricultura ecologica cu angajamente care depasesc cerintele de baza si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de catre beneficiarii care incheie angajamente voluntare.

Angajamentele pentru mentinerea agriculturii ecologice (inclusiv cele care urmeaza direct dupa perioada initiala de conversie) se incheie pentru o perioada de 5 ani. Dupa perioada de 5 ani a angajamentelor pentru mentinerea agriculturii ecologice acestea se pot prelungi anual.

Prevederi comune submasurilor 11.1 si 11.2:

  • La nivel de pachet se va aplica degresivitatea sprijinului financiar – pentru fermele cu suprafete agricole mai mari de 50 ha, 100 ha si 300 ha, valoarea platii scade pentru acele suprafete agricole care depasesc valorile respective conform PNDR.
  • Pe perioada angajamentelor este permisa pe aceeasi parcela de teren rotatia culturilor de la un an la altul intre pachetele 1, 2 si 5 in cadrul fiecarei submasuri.
  • Platile din cadrul masurii 11 se pot cumula cu celelalte tipuri de plati acordate pe suprafata: plati directe, plati acordate in cadrul Masurii 13.
  • Numai pachetele 1 si 2 ale Submasurilor 11.1 / 11.2 se pot combina cu pachetele 4, 5 ale Submasurii 10.1.




Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice

(cf. Art 31, 32 din Regulamentul CE nr. 1305/2013)

  • Submasura: 13.1 - Plati compensatorii in zona montana (fosta Masura 211)86 E/ha;
  • Submasura: 13.2 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (fosta masura 212)54 E/ha;
  • Submasura: 13.3 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice (fosta masura 212)70 E/ha.


Sprijinul acordat este de tip compensatoriu, platit anual, ca suma fixa, acordat pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de fermierii care incheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activitatilor agricole in zonele desemnate (beneficiarul se angajeaza, pe baze anuale, sa isi continue activitatea agricola pe terenurile agricole situate in zonele afectate de constrangeri naturale).


Beneficiarii acestei submasuri sunt fermierii activi.

Nu sunt eligibile pentru obtinerea sprijinului parcelele agricole situate in zone eligibile (cu exceptia pajistilor permanente) care au o suprafata mai mare de 50 ha, considerandu-se ca datorita marimii acestora, prin activitatea agricola sau prin productivitatea normala a terenurilor sunt compensate pierderile de venit sau costurile suplimentare induse de manifestarea constrangerilor naturale.

Pentru noua programare au fost redesemnate zonele afectate de constrangerile naturale: http://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/redesemnare-zone-afectate-de-constrangeri-naturale.pdf

Principiul degresivitatii se aplica intregii masuri.


LEGISLATIE
  • Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020;
  • Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Reg.(CE) nr. 1698/2005 al Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Regulamentul delegat (UE) nr. 807/2014 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de introducere a unor dispozitii tranzitorii;
  • Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 808/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Reg. UE nr. 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din FEADR.


IMPORTANT - Masurile care vor fi implementate in cadrul PNDR 2014-2020, alocarile financiare aferente, precum si valoarea primelor prezentate anterior pot suferi modificari, avand in vedere ca programul se afla in plin proces de consultare cu reprezentantii Comisiei, iar aprobarea acestuia va fi realizata in urma incheierii procesului de negociere dintre Romania si Comisia Europeana.


APIA



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>