APIA a demarat controlul suprafetelor de teren pentru fermierii selectati din campania 2016

Control APIA suprafete de teren - subventii 2016APIA desfasoara in aceasta perioada controlul la fata locului in vederea verificarii suprafetelor agricole declarate de fermieri in cererile unice de plata pentru campania 2016. Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control, incluzand toate parcelele declarate de fermier si presupune urmatoarele actiuni:

  

 

Se controleaza la fata locului:

    • eligibilitatea pentru SAPS a suprafetei declarate a parcelelor agricole in conformitate cu R.1307/2013, in particular art. 32 (2)-(6); aceasta include si verificarea mentinerii/activitatii minime conform art. 4 (1)(c)(ii) al Regulamentului (UE) nr. 1307/2013; 
    • verificarea activitatii minime mentionata la art. 4(1)(c)(iii) este de asemenea valabila, unde este cazul, pentru verificarea clauzei “fermierului activ”;
    • conformitatea cu suprafata minima a parcelei agricole;
    • utilizarea declarata a suprafetei in limitele prevazute de regulament (pajisti permanente, sprijin cuplat pe suprafata, diversificarea culturilor, etc.) inclusiv tipurile de suprafete agricole declarate (adica pasune permanenta, teren arabil, cultura permanenta);
    • alte conditii stabilite pentru a asigura faptul ca parcelele declarate sunt intradevar parcelele pentru care fermierul este indreptatit sa solicite sprijin, cat si declararea tuturor parcelelor;
    • respectarea tuturor obligatiilor privind practicile de ecologizare sau echivalente ce trebuie avute in vedere de catre beneficiar, functie de schema accesata;
    • unde este cazul, conformitatea cu limitele stabilite la art. 44 si 46 ale R. 1307/2013 pentru exceptarea de la inverzire;
    • realizarea obligatorie a unei schite pentru fiecare parcela masurata;
    • executarea de fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului;
    • completarea unui Raport de control pe suport de hartie.


Ecoconditionalitatea (conformitatea incrucisata) – ca parte componenta a PAC - este un mecanism care conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale (plati directe, ajutoare nationale tranzitorii, plati prin masurile de dezvoltare rurala si masuri de piata), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranta alimentara, sanatatea animalelor si a plantelor, bunastarea animalelor, precum si mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu.

Ecoconditionalitatea cuprinde doua arii verificate de inspectorii APIA:

    • bunele conditii agricole si de mediu (GAEC-urile) 
    • cerintele legale in materie de gestionare (SMR-urile)

Potrivit art. 94 al Regulamentului (UE) nr. 1306 /2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 - „Statele membre se asigura ca toate terenurile agricole, in special cele care nu mai sunt exploatate in scopul productiei, sunt mentinute in bune conditii agricole si de mediu. Statele membre definesc, la nivel national sau regional, cerintele minime pentru bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), in baza cadrului stabilit in Anexa III, tinand seama de caracteristicile zonelor in cauza, in special de conditiile pedologice si climatice, de tipurile de exploatatii existente, de gradul de utilizare a terenurilor in cauza, de rotatia culturilor, de practicile agricole si de structura exploatatiilor”.

Potrivit art. 93 si 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicita sprijin financiar trebuie sa respecte:

    • Cerintele legale in materie de gestionare (13 SMR)
    • Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri), referitoare la urmatoarele domenii:
          • Mediu, schimbari climatice si bune conditii agricole ale terenurilor;
          • Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor;
          • Bunastarea animalelor.

Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati directe trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

Nerespectarea normelor privind ecoconditionalitatea, ca urmare a unei actiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin mentionate la art. 3 alin. (1) in anul calendaristic in cauza, conduce la aplicarea sanctiunilor administrative, conform prevederilor art. 91 din Regulamentul (UE) nr.1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale prevazute de regulamentul mentionat.

Prin exceptie de la prevederile alin. (1) - (3), sanctiunile administrative pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate nu se aplica fermierilor care participa la schema de plata pentru micii fermieri, in conformitate cu prevederile art. 92 din Regulamentul (UE) nr.1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului.

In cazul in care acestia acceseaza si pachete de agromediu, trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate aferente acestor pachete.

Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr.352/636./54/2015 defineste normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermierii romani incepand cu 01.01.2015, incadrate pe domenii mentionate si aspectele (apa, sol, stoc de carbon, biodiversitate, peisaj, nivel minim de intretinere,, siguranta alimentara, identificarea si inregistrarea animalelor, produse de protectia plantelor, bunastarea animalelor).

 

Masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole

In campania 2015, sunt prevazute masuri (cu finantare FEADR si buget national) care vizeaza acordarea de plati compensatorii pe suprafata pentru utilizatorii de terenuri agricole, astfel:

    • Masura 214 (M 214) - Plati de agro-mediu si clima - prevazuta in PNDR 2007-2013 (cu finantare din alocarea FEADR 2007-2013) - pentru angajamentele aflate in desfasurare
    • Masura 10 (M 10) - Agro-mediu si clima - prevazuta in PNDR 2014-2020 (cu finantare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angajamentele noi
    • Masura 11 (M 11) - Agricultura ecologica - prevazuta in PNDR 2014-2020 (cu finantare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angajamentele noi
    • Masura 13 (M 13) - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice - prevazuta in PNDR 2014-2020 (cu finantare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angajamentele noi.

Platile de agromediu (A.M.) vor fi acordate fermierilor care si-au asumat si respecta, in mod voluntar, angajamente de agro-mediu, conform carora vor respecta bunele conditii agricole si de mediu, cerintele minime pe suprafata intregii exploatatii si cerintele specifice aferente unuia sau mai multe pachete disponibile pentru care aplica pe suprafata pe care solicita sprijinul, pentru o perioada de 5 ani de la data semnarii angajamentului.

Fermierii care au in desfasurare angajamente in cadrul Masurii 214 pentru suprafete agricole situate in unitati administrativ-teritoriale (UAT-uri) care, in noua perioada de programare (fata de desemnarile anterioare), au suferit sau nu modificari in ceea ce priveste eligibilitatea zonelor pentru pachetele de agro-mediu, trebuie sa aplice cerintele specifice si cerintele de baza (minime) prevazute de Masura 214, urmand ca celelalte reguli aplicabile schemelor de plata pe suprafata sa fie cele prevazute de legislatia nationala aplicabila in anul 2015 (ex: conditiile de eligibilitate, normele de eco-conditionalitate etc. stabilite prin OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul MADR, MMAP, ANSVSA nr. 352, 636, 54 / 2015).

Suprafata solicitata in cererea de plata in cadrul Masurii 10 din PNDR 2014 – 2020, pentru pachetele P1, P2, P3, P6, P7, obligatoriu trebuie sa fie aceeasi pentru toata perioada de 5 ani, respectiv aceleasi parcele situate in aceleasi blocuri fizice (judet – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcela – categorie de folosinta – suprafata). Aplicantii pentru pachetelor P4 (culturi verzi) si P5 (adaptarea la efectele schimbarilor climatice) pot schimba anual suprafata pentru care aplica acest pachet cu alte suprafete localizate in cadrul aceleiasi ferme, dar cu conditia mentinerii valorii de suprafata declarata in primul an de angajament.

Fermierul are obligatia de a completa si semna in caietul de agromediu declaratia privind respectarea cerintelor minime pe toata suprafata exploatatiei, pe toata durata celor cinci ani de la data semnarii angajamentului si ca va completa si actualiza cu date reale caietul de agromediu.

Pentru fiecare control la fata locului efectuat, inspectorii de teren intocmesc un raport de control care permite analizarea detaliilor controalelor efectuate si formularea unor concluzii privind conformitatea cu criteriile de eligibilitate, cu angajamentele si cu alte obligatii.

In cazul in care solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibila.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>