CE: Un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice

un nou regulament agricultura ecologicaComisia Europeana a publicat ieri, 25 martie, o propunere pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Preocuparile consumatorilor si ale producatorilor se afla la baza acestei noi propuneri, care vizeaza solutionarea neajunsurilor sistemului actual.

 

 

 

 


Piata produselor ecologice a UE a crescut de patru ori in ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate si adaptate astfel incat sectorul sa se poata dezvolta in continuare si sa poata raspunde provocarilor viitoare.


Dacian Ciolos, comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat astazi: „Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea si onestitatea produselor vandute cu logoul ecologic european. Comisia urmareste imbunatatirea cantitativa si calitativa a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea increderii consumatorilor in produsele ecologice si prin indepartarea obstacolelor din calea dezvoltarii agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atat pentru consumatori, cat si pentru fermieri. Consumatorii vor avea garantii mai solide privind alimentele ecologice produse si vandute in UE, iar fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul vor avea acces la o piata mai extinsa atat in Uniune, cat si in afara ei”.


Agricultura ecologica - O cantitate mai mare si o calitate mai buna

Propunerea se concentreaza asupra a trei obiective principale: mentinerea increderii consumatorilor, mentinerea increderii producatorilor si facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologica. Obiectivul este ca agricultura ecologica sa ramana aproape de principiile si obiectivele sale, astfel incat sa raspunda cerintelor populatiei in ceea ce priveste mediul si calitatea. Comisia propune in special:

    • consolidarea si armonizarea normelor atat in Uniunea Europeana, cat si pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre exceptiile actuale in materie de productie si de controale;
    • consolidarea controalelor prin aplicarea lor in functie de riscuri;
    • facilitarea aderarii micilor fermieri la agricultura ecologica, prin introducerea posibilitatii ca acestia sa se inscrie intr-un sistem de certificare in grup;
    • o mai buna abordare a dimensiunii internationale a comertului cu produse ecologice, prin adaugarea unor noi dispozitii referitoare la exporturi;
    • simplificarea legislatiei in scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri si al imbunatatirii transparentei.


Revolutia EcoPentru a ajuta fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul din sectorul ecologic sa se adapteze la schimbarile de politica propuse si sa faca fata provocarilor viitorului, Comisia a aprobat, de asemenea, un Plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa. Planul prevede o mai buna informare a fermierilor in privinta initiativelor de politica ale UE din domeniul dezvoltarii rurale si din cel al agriculturii care vizeaza promovarea agriculturii ecologice, precum si consolidarea legaturilor dintre proiectele de cercetare si inovare si productia ecologica din UE si incurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu in scoli.

Propunerea, care va fi transmisa acum Parlamentului European si Consiliului, s-a bazat pe constatarile rezultate in urma unui amplu proces de consultare care a inceput in 2012 si care a inclus o serie de audieri cu experti din UE si internationali din domeniul productiei ecologice. O consultare publica desfasurata in 2013 s-a bucurat de un interes puternic din partea publicului (cu 45 000 de raspunsuri, majoritatea din partea „consumatorilor” mai degraba decat din partea „producatorilor”). Consultarea a evidentiat preocuparile publicului in ceea ce priveste aspectele de mediu si de calitate si a aratat ca este in mod clar nevoie de norme mai puternice si mai uniforme referitoare la productia ecologica, in intreaga UE.

Agricultura ecologica imbina bune practici de mediu, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale si standarde de productie ridicate bazate pe substante si procese naturale. Agricultura ecologica aprovizioneaza o nisa de piata, raspunzand unei anumite cereri a consumatorilor si livrand in acelasi timp bunuri publice in ceea ce priveste protectia mediului, bunastarea animalelor si dezvoltarea rurala.


Rezumatul noii propuneri UE pentru o alimentatie si o agricultura ecologica

In ultimii 10 de ani, piata produselor ecologice din UE a crescut de patru ori. Produsele ecologice comercializate in UE sunt din ce in ce mai variate, inclusiv produsele transformate si importurile din tarile terte. Este nevoie de schimbari in politica UE pentru:

  • a pastra increderea consumatorilor, prin:
  • consolidarea normelor de productie, astfel incat acestea sa raspunda preocuparilor cetatenilor
  • intarirea si imbunatatirea sistemului de control.

Intrucat piata ecologica se bazeaza pe increderea consumatorilor, frauda poate avea un puternic efect negativ.

  • a mentine increderea producatorilor in sistem, aplicand aceleasi norme de productie peste tot in UE, garantand astfel
  • o concurenta echitabila pentru producatorii de produse ecologice
  • aplicarea uniforma a unor standarde inalte.
  • a elimina obstacolele care apar in calea dezvoltarii agriculturii ecologice in UE, printre care:
  • legislatia complexa, neclara
  • obstacolele de ordin tehnic si structural care impiedica trecerea la un mod de productie ecologic sau mentinerea metodelor ecologice
  • costurile de certificare ridicate
  • povara administrativa.


CINE VA BENEFICIA DE PE URMA SCHIMBARILOR SI IN CE MOD?

      • Consumatorii europeni vor avea garantii mai bune in ceea ce priveste produsele ecologice fabricate si/sau vandute in UE.
      • Agricultorii, producatorii si comerciantii cu amanuntul din Europa vor avea acces la o piata mai mare, atat in interiorul, cat si in afara UE. Le va fi mai usor sa se alature sistemului de agricultura ecologica al UE.


DE CE TREBUIE LUATE MASURI DE CATRE UE?

      • Comisia Europeana a aprobat:
          • o propunere de act legislativ care consolideaza normele de productie si controalele privind produsele ecologice comercializate in UE
          • un plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa, pentru a-i ajuta pe agricultorii, pe producatorii si pe comerciantii cu amanuntul din domeniu sa se adapteze la noua politica si pentru a face fata provocarilor viitoare. • Este mai simplu sa existe un singur set de norme la nivelul UE privind productia, monitorizarea si controalele. Producatorii din UE pot comercializa produse care poarta sigla UE pentru agricultura ecologica, pe tot cuprinsul Uniunii Europene.
      • Aceleasi norme se aplica si produselor ecologice de import.


CE SCHIMBARI SE VOR PRODUCE?

      • Normele de productie vor fi clarificate, prin:
          • eliminarea mai multor derogari si exceptii
          • aplicarea unei dispozitii care prevede interdictia de a practica agricultura ecologica si nonecologica in cadrul aceleasi exploatatii agricole.

In mare parte, ingrasamintele utilizate in productia si prelucrarea ecologica vor fi organice.

      • Cele mai bune practici de mediu vor fi, de asemenea, aplicate de catre producatorii de produse ecologice, altii decat agricultorii, si de catre comerciantii si vanzatorii cu amanuntul din sector.
      • Sistemul de control va fi imbunatatit prin:
          • utilizarea mai eficienta a resurselor, pentru a viza activitatile cele mai expuse riscului
          • aplicarea de controale in randul comerciantilor cu amanuntul
          • introducerea de masuri care trebuie luate in cazul in care se constata prezenta unei substante neautorizate in produsele ecologice.
      • Va fi creat un sistem de certificare in grup pentru a-i sprijini pe micii agricultori din UE sa adere la sistemul de productie ecologic.
      • Exporturile de produse ecologice din UE vor fi extinse si vor fi consolidate relatiile cu tarile din afara Uniunii.
      • Vor fi disponibile mai multe informatii referitoare la dezvoltarea regionala si la initiativele politice menite sa incurajeze agricultura organica, vor fi consolidate legaturile dintre proiectele din domeniul cercetarii si inovarii si productia ecologica si va fi incurajat consumul de alimente ecologice (de exemplu, in scoli sau in mediile care implica incheierea de contracte guvernamentale).


CAND VA INTRA IN VIGOARE PROPUNEREA?

In 2017. Producatorii de produse ecologice vor dispune de suficient timp pentru a se adapta la noile norme.


Informatii suplimentare:

Vizualizati aici >>> Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>