Comisia Europeana: masuri de sprijin pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE

Sprijin producatori legume si fructe UEMasuri de sprijin cu un buget prevazut de pana la 125 de milioane €: In contextul restrictiilor impuse de Federatia Rusa asupra importurilor de produse agricole din UE, dupa discutiile de saptamana trecuta din cadrul Comitetului de Management asupra situatiei pietei, Comisia Europeana activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile.

 


Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a declarat: "Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe – indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si va ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila".


Rusia este principala piata de export pentru mai multe tipuri de fructe si legume, iar interdictia de import a fost anuntata in plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul incepe sa fie simtit pe anumite piete. Fermierii si exportatorii nu si-au putut face planuri care sa ia in considerare embargoul si, in mod clar, nu toti vor gasi la timp suficiente piete alternative.

Produsele vizate de masurile anuntate sunt urmatoarele: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, castraveti, inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii (capsuni, zmeura, coacaze negre, mure, coacaze albe si rosii, agrise), struguri de masa si kiwi. Pietele pentru aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative imediat disponibile.

Masurile exceptionale ce au fost anuntate includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu. Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare. Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane €.

Situatia curenta de pe piata pentru toate produsele va fi discutata intr-o alta reuniune cu expertii din statele membre si cei ai Parlamentului European, reuniune programata sa aiba loc vineri, 22 august, la Bruxelles.

Comisia Europeana va continua sa monitorizeze evolutia pietelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federatia Rusa asupra produselor agricole si alimentare, in stransa cooperare cu statele membre, si nu va ezita sa sprijine in continuare sectoarele puternic dependente de exporturile catre Rusia sau sa adapteze masurile deja anuntate, daca este necesar.


Date privind productia si exporturile de produse din anumite legume si fructe catre Federatia Rusa in anul 2013:

Sprijin producatori legume si fructe UE-tabel

Sursa datelor: Eurostat, Comext si DC AGRl estimations



Declaratie a Comisiei Europene dupa reuniunea Comitetului de Management, reuniune axata pe evaluarea impactului potential al masurilor impuse de Federatia Rusa asupra produselor agricole din UE

Comisia a organizat in 14 august a.c un foarte util prim schimb de opinii cu experti din statele membre cu privire la impactul potential al restrictiilor anuntate de Federatia Rusa saptamana trecuta in ceea ce priveste importurile de produse agricole din UE.

Intelegand preocuparile agricultorilor din intreaga Europa, comisarul Dacian Ciolos a declarat: "Am doua anunturi de facut astazi. In primul rand, de la inceputul saptamanii viitoare, voi prezenta urmatorul set de masuri de stabilizare a pietei, care vizeaza un numar de produse perisabile din fructe si legume care sunt acum in mod clar in dificultate. Aceasta actiune va fi proportionala si eficienta din punct de vedere al costurilor.

In al doilea rand, aceasta situatie exceptionala cu care ne confruntam, ca urmare a interdictiei Federatiei Ruse, necesita un acces mai rapid si mai bun la informatii de piata, in fiecare sector. De aceea, incepand de astazi, vom activa un mecanism de monitorizare a pietei consolidat, la care sa contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc saptamanal, pentru atata timp cat este necesar.

Mesajul meu este din nou clar: sunt pregatit sa propun masuri la nivel european daca si cand sunt necesare. Producatorii din intreaga UE nu trebuie sa se ingrijoreze. Monitorizam fiecare sector si fiecare piata si, atunci cand apar riscuri semnificative, voi actiona. Prin intermediul politicii agricole comune reformate, avem instrumentele bugetare si legale necesare unei actiuni la nivel european impreuna cu statele membre; increderea in piata prin solidaritatea europeana este obiectivul nostru major."

Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a prezentat analiza sa initiala cu privire la modelele traditionale de comert, situatia actuala a pietei in diferitele sectoare, potentialele piete alternative de vanzare, si prin urmare impactul potential al masurilor, in termeni generali. Cu toate acestea, Comisia mai trebuie sa primeasca inca cele mai recente informatii pentru a putea evalua pe deplin situatia pietei in majoritatea sectoarelor. Prin urmare, ea a invitat statele membre sa furnizeze cele mai recente date detaliate de pe piata. Mai mult decat atat, in scopul urmaririi evolutiei situatiei cat mai aproape posibil, Comisia a propus organizarea de reuniuni saptamanale cu statele membre, in lunile urmatoare, in scopul de a monitoriza si discuta situatia din toate sectoarele care sunt afectate, in plus fata de comunicarea permanenta in scris ce este in curs de desfasurare.

Comisia a prezentat o analiza preliminara a principalelor sectoare care fac obiectul masurilor luate de Federatia Rusa - fructe, legume, produse lactate si din carne. Statele membre au prezentat, de asemenea, date specifice si au comentat cu privire la sectoarele cele mai susceptibile de a fi cel mai grav afectate.

La reuniune s-a cazut de acord ca situatia cea mai urgenta se refera la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restrictiile impuse, in cazul carora sezonul a inceput deja si o piata-cheie de export a disparut dintr-o data fara sa existe perspective imediate in ce priveste unele alternative evidente. Pe baza noilor informatii primite astazi de la statele membre, Comisia a confirmat ca va propune noi masuri adecvate, la inceputul saptamanii viitoare. Masuri suplimentare avand ca obiect produsele de origine animala sunt luate in considerare. Astfel de masuri vor fi prezentate in cadrul competentei flexibilitatii suplimentare, mandatata Comisiei in cadrul reformei PAC de anul trecut, in acelasi mod in care au fost anuntate masurile de sprijinire a sectorului de piersici si nectarine, la 11 august. Evaluarea altor sectoare de catre noi este in curs de desfasurare si vom propune masuri suplimentare, si pentru alte produse, in functie de cum evolueaza situatia.

Comisia si-a anuntat intentia de a finaliza o analiza completa a impactului potential al sanctiunilor ruse asupra sectoarelor in cauza din UE - impreuna cu o evaluare a potentialelor raspunsuri de politica in domeniu - cat mai curand posibil. Aceasta va fi prezentata statelor membre si Parlamentului European in scopul de a facilita, pe mai departe, discutiile politice cu privire la acest subiect.

Aceasta a fost o reuniune orizontala a Comitetului de Management al pietelor agricole, la care statele membre au trimis experti din cadrul propriilor Ministere ale Agriculturii.

La sfarsitul reuniunii, Presedintia italiana a confirmat ca se va organiza o reuniune a ministrilor Agriculturii in data de 5 septembrie, pentru a discuta acest subiect.


Comisia Europeana



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>