Pachetul de masuri adoptat de UE pentru sprijinirea sectoarelor lactatelor si carnii de porc

Fonduri UE sprijinire sector lactate si carne de porcIn septembrie 2015, Uniunea Europeana a adoptat o serie de masuri pentru sprijinirea sectoarelor aflate in dificultate, ca urmare a contextului nefavorabil actual. Doua sectoare puternic lovite de pe urma embargoului impus de Rusia, scaderii semnificative a preturilor sau conditiilor meteo extreme, sectorul lactatelor si cel al carnii de porc, urmeaza sa obtina ajutor substantial de la Uniunea Europeana. Cei 500 de milioane de Euro alocati suplimentar vor fi distribuiti pentru sprijin directionat, sprijin pentru depozitare privata sau pentru promovare.

 

 

In ceea ce priveste sprijinul directionat, bugetul total se aloca astfel:

    • 80% din bugetul total este alocat pe baza cotelor de lapte MS din anul contingent anterior (avand in vedere scaderea semnificativa a preturilor la produsele lactate inregistrata pe parcursul anului trecut, scadere ce a afectat toti producatorii din UE).
    • restul de 20% se aloca pe baza unor criterii care sa asigure asistenta suplimentara pentru agricultorii din statele membre care au fost afectate in special de scaderea preturilor la carnea de porc, de embargoul impus de Rusia, de preturile foarte mici la lapte si de seceta din aceasta vara (ca o recunoastere a factorilor speciali).


In cazul Romaniei, sprijinul UE este de 11.1 milioane € pentru implementarea masurilor de sprijinire a producatorilor agricoli.

Metoda de calcul a pachetelor financiare nationale este proiectata pentru a promova corectitudinea si un spirit de solidaritate, pentru a oferi un sprijin pentru statele membre cele mai afectate de aceste imprejurari, in continuare nefavorabile. Statelor membre li se va permite flexibilitate maxima pentru a directiona ajutorul primit pentru masuri adecvate pentru a contracara impactul negativ asupra agriculturii. Fiecare stat membru in parte va identifica si va raspunde nevoilor si provocarilor agriculturii proprii.


Al doilea instrument de sprijin pentru agricultura propus de Uniunea Europeana este sprijinul pentru depozitare privata. La fel ca in cazul interventiei statului, sprijinul pentru depozitare privata (PSA) este o masura traditionala de gestionare a pietei pentru a reduce surplusul pe piata UE, contribuind astfel la revenirea preturilor. Diferenta cheie este ca in cazul PSA, Comisia Europeana ajuta sa acopere costurile de depozitare numai pentru o perioada limitata de timp (in mod normal, 3-6 luni), dupa care produsul (care ii apartine inca operatorului) revine pe piata. Aceasta masura este cea mai potrivita pentru produsele sezoniere, deoarece ofera o relaxare temporara a presiunii pietei si un numar de luni pentru ca producatorii sa-si ajusteze productia. In sectorul produselor lactate, PSA este disponibil pentru unt si lapte praf degresat si in conformitate cu reforma PAC 2013 pentru branzeturile cu indicatie geografica.

Rata sprijinului pentru laptele praf degresat este crescuta cu peste 100 la suta, iar perioada de depozitare de un an, este fixa. In ceea ce priveste noul sistem PSA pentru branzeturi, orice sume alocate neutilizate vor fi disponibile pentru redistribuire dupa trei luni, catre statele membre care doresc sa faca uz mai mare de acest ajutor. In ceea ce priveste schema de depozitare privata pentru carnea de porc, pentru a asigura succesul programului, sistemul va fi extins si la slanina (untura) proaspata.

Una dintre masurile traditionale de siguranta ale PAC este interventia publica, prin care in cazul in care preturile de pe piata scad pana la un anumit prag de referinta, operatorii pot vinde apoi Comisiei la acel pret. Pentru lactate, pretul de referinta este echivalent cu 21,7 centi pe litru si interventia publica se refera numai la produse de baza, unt si lapte praf degresat (SMP). Produsul intra apoi in posesia Comisiei, si Comisia este cea care raspunde de vanzarea acestor volume inapoi pe piata in viitor, cand preturile au revenit. In conformitate cu normele actuale, exista o limita anuala de 30 000 de tone de unt si 109 000 tone de lapte praf degresat pentr achizitiile prin interventie publica. Daca este nevoie de interventie peste aceste volume, atunci acest lucru trebuie facut prin intermediul unui sistem de licitatii, in care Comisia are dreptul de a respinge ofertele in functie de pretul care este oferit.

Uniunea Europeana informeaza ca pretul de interventie nu va creste si explica si de ce. Cresterea pretului de interventie nu este o masura corecta, la ceea ce este de asteptat sa fie o piata in dezechilibru pe termen relativ scurt. In plus, nivelul pretului de interventie a fost reconfirmat recent, in 2013. O crestere ar trimite un semnal gresit pe piata, operatorii nefiind incurajati sa reduca productia de lapte. Chiar si o crestere relativ mica ar aduce preturi de interventie apropiate de media "costurilor de operare" pentru unele produse lactate din UE, agricultorii creand, prin urmare, o piata de desfacere pentru productia lor suplimentara, indepartandu-se de la orientarea de piata, care a stat la baza procesului de reforma a PAC inca din 1990. Comisia sustine ca sistemul PSA imbunatatit pentru SMP si branza se va dovedi un instrument eficace si eficient pentru reducerea supraofertei actuala de pe piata UE.

Pentru carnea de porc nu exista alte masuri de piata. Sectorul carnii de porc a fost intotdeauna orientat mai mult spre piata spre deosebire de majoritatea celorlalte sectoare acoperite de politica agricola comuna. Ciclul de productie este relativ scurt si astfel acest sector este mai flexibil in a raspunde semnalelor pietei, de exemplu, prin reducerea productiei, atunci cand preturile cad. Acest sector in sine nu a fost sprijinit in acelasi mod ca si alte sectoare, neexistand interventie publica, un pret de interventie sau plati directe. Ajutorul pentru depozitarea privata a carnii de porc a fost deschis in martie 2015 pentru o durata de 8 saptamani. 17 milioane € au fost cheltuite pentru aceasta masura, eliminand temporar 60 000 de tone de pe piata, ceea ce a contribuit la stabilizarea acesteia.

Al treilea instrument de sprijin pentru sectoarele vulnerabile mai sus amintite este promovarea. UE ajuta profesionistii din aceste sectoare sa finanteze campanii de informare si de promovare. Intr-o piata tot mai competitiva, programele de promovare ale UE ii pot ajuta pe producatori pentru ca le explica consumatorilor, importatorilor sau formatorilor de opinie care sunt standardele si calitatea agriculturii agreate de UE. Politica de promovare a fost reformata recent prin adoptarea Regulamentului (UE) nr 1144/2014. Noua politica, care beneficiaza de un buget mai substantial, urmareste sa deschida noi piete si sa-si diversifice partenerii comerciali. Sub sloganul "Bucurati-va de produs, e din Europa", politica vrea sa ii ajute pe profesionistii din sector sa patrunda sau sa isi consolideze pozitia pe pietele internationale si sa ii faca pe consumatori mai constienti de eforturile depuse de fermierii europeni. Noua politica va viza activitatile de promovare pe baza unei strategii stabilite la nivel European si va reduce birocratia.

Politica de promovare este un instrument util in sprijinirea fermierilor in eforturile lor de a cuceri noi piete, de a castiga cote de piata si de a crestere exporturile, lucruri care pe termen mediu vor duce la restabilirea echilibrului pe piata.

Ca reactie la situatia dificila din sectorul produselor lactate si de porc, Comisia a decis sa ofere o suplimentare cu 30 milioane € a sumei destinate pentru campaniile de promovare pentru lapte si carne de porc in 2016. Aceasta inseamna ca 111 Milioane de € vor fi disponibili pentru programele de promovare in 2016. In plus, promovarea produselor lactate si a produselor din carne de porc nu mai este in competitie pentru finantare cu proiecte din alte sectoare.

Noul Regulament (UE) nr 1144/2014 prevede stabilirea unui program de lucru anual, pentru o mai buna targetare a masurilor de promovare si alinierea lor la nevoile sectorului. Acest ajutor suplimentar acordat pentru sectoarele produselor lactate si din carne de porc va fi adaugat in programul anual de lucru pentru 2016, care urmeaza sa fie adoptate in cursul lunii octombrie 2015. Programul de lucru va fi implementat prin publicarea unui apel la propuneri la inceputul anului 2016, cu scopul de a selecta campanii de promovare pentru finantare.

 

 


 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>