Intrebari si raspunsuri: Noul regulament privind alimentele noi

Noul regulament UE privind alimentele noiAstazi s-a ajuns la un acord referitor la noul regulament privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a ameliora conditiile, astfel incat intreprinderile sa poata introduce mai usor pe piata UE alimente noi si inovatoare, continuand sa mentina un nivel ridicat al sigurantei alimentare pentru consumatorii europeni. Regulamentul le va oferi consumatorilor europeni avantajul de a putea alege dintr-o gama mai larga de alimente si, totodata, va oferi industriei agroalimentare a Europei un mediu mai favorabil pentru ca acesta sa poata profita de inovare, ceea ce, de asemenea, constituie un avantaj pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.

 

Ce sunt alimentele noi?

Alimentele noi sunt definite ca alimentele care nu au fost consumate intr-un grad suficient in UE inainte de luna mai a anului 1997 (cand a intrat in vigoare primul act legislativ privind alimentele noi). Poate fi vorba despre alimente nou dezvoltate, inovatoare sau despre alimente produse cu ajutorul unor noi tehnologii si procese de productie, precum si despre alimente consumate in mod traditional in afara UE. Lista alimentelor noi recent aprobate include uleiul din Buglossoides arvensis, proteinele din seminte de rapita si uleiul din seminte de coriandru.


Sunt autorizate in UE?

Intre 1997 si 2014 au fost depuse aproximativ 170 de cereri de autorizare pe tot teritoriul UE (7-10 cereri pe an). Pana acum, au fost autorizate pentru utilizare in jur de 90 de alimente noi.

Printre alimentele noi autorizate se numara produse consumate in mod traditional in tari din afara UE, precum semintele de chia (bogate in acizi grasi omega 3) si alimente produse cu ajutorul ultimelor inovatii tehnologice, precum produsele lactate tratate termic fermentate cu Bacteroides xylanisolvens (DSM 23964). Alte exemple includ „salatrimul”, o grasime cu putere calorica redusa, un ulei bogat in DHA si produs din microalge, un suc de fructe obtinut sub presiune mare (un exemplu de aliment rezultat in urma unor procese noi de productie).

Pentru lista completa a alimentelor noi autorizate, a se vedea aici.


De ce a revizuit Comisia legislatia privind alimentele noi?

Actualele norme dateaza de aproape 20 de ani. Intre timp, evolutiile tehnologice au fost importante, iar consultanta stiintifica a inregistrat progrese considerabile. Prin urmare, in scopul de a se reduce durata actuala a procedurii de autorizare (de trei ani si jumatate, in medie), a fost necesar sa se actualizeze normele UE. In 2008, Comisia a propus o revizuire anterioara, insa nu s-a putut ajunge la un acord intre Consiliu si Parlamentul European.


Care sunt principalele modificari?

Noul regulament creste eficienta procedurii de autorizare, permite introducerea mai rapida a unor alimente sigure si inovatoare pe piata si elimina barierele inutile din calea comertului, asigurand, totodata, un nivel ridicat de siguranta alimentara.

Regulamentul instituie un sistem de autorizare centralizat, datorita caruia se va crea mai multa certitudine pentru entitatile care solicita o autorizatie pentru alimente noi si se va simplifica si se va accelera procesul de autorizare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va desfasura o evaluare stiintifica a riscurilor legate de aplicarea regulamentului privind alimentele noi, in timp ce Comisia va gestiona dosarele fiecarui solicitant si va inainta o propunere pentru autorizarea unui aliment nou despre care se constata ca este sigur.

Pentru a se facilita comertul cu alimente traditionale din tari din afara UE considerate alimente noi in UE, noul regulament introduce de asemenea o procedura mai adecvata de evaluare pentru alimente care sunt noi in UE. Daca se poate demonstra, pe baza datelor istorice, ca alimentele traditionale in discutie sunt sigure si daca statele membre ale UE sau EFSA nu exprima preocupari in materie de siguranta, se va permite introducerea pe piata a alimentelor traditionale respective pe baza unei notificari din partea operatorului din sectorul alimentar.

Noul regulament include si dispozitii referitoare la protectia datelor. Dovezile stiintifice recente si datele care fac obiectul unui drept de proprietate nu vor putea fi utilizate in sprijinul unei alte cereri pe o perioada de cinci ani dupa ce a fost autorizat alimentul nou.


Care sunt conditiile pentru autorizare?

Un aliment nou va fi autorizat pentru utilizare in UE numai daca nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica, daca nu este dezavantajos pe plan nutritional atunci cand inlocuieste un aliment similar si daca nu induce in eroare consumatorul. Alimentele noi trebuie sa faca obiectul uneievaluari stiintifice anterioare autorizarii, pentru a li se putea garanta siguranta. In autorizare sunt prevazute conditiile pentru utilizarea lor, desemnarea lor ca aliment sau ingredient alimentar si cerintele de etichetare.


Alimentele noi trebuie etichetate?

Alimentelor noi li se aplica cerintele generale in materie de etichetare prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Se pot aplica si cerinte suplimentare specifice pentru etichetarea alimentelor noi, in scopul unei informari corespunzatoare a consumatorului, si anume: etichete de avertizare conform carora alimentele noi nu sunt recomandate anumitor grupuri vulnerabile. Eticheta trebuie sa mentioneze denumirea alimentului si, daca este cazul, sa specifice conditiile de utilizare. Orice mentiune nutritionala si de sanatate trebuie sa fie compatibila cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate (a se vedea MEMO/06/200).


Ce sunt nanomaterialele si care sunt conditiile pentru folosirea lor in alimente?

Nanomaterialele sunt materiale fabricate la scara atomilor si moleculelor. Noul regulament precizeaza ca pentru nanomaterialele fabricate definite in noile acte legislative este necesara o autorizatie pentru alimente noi inainte ca aceste materiale sa poata fi folosite in produse alimentare. Siguranta lor va fi evaluata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Solicitantii trebuie sa demonstreze de asemenea ca au fost utilizate metode de testare de ultima generatie pentru testarea nanomaterialelor pentru care se solicita o autorizatie.


Noul regulament vizeaza si insectele?

Consumul insectelor este deja foarte raspandit in lume. In UE, insectele se incadreaza in definitia alimentelor noi ca ingrediente alimentare separate de animale. Si partile insectelor (de exemplu picioarele, aripile, capul etc.) se incadreaza in aceasta definitie.

Noile dispozitii legislative clarifica faptul ca, daca oamenii nu le-au consumat intr-un grad semnificativ inainte de 15 mai 1997 (data-limita pentru regulament), animalele intregi, precum insectele intregi, intra si ele in definitia alimentelor noi.


Exista cereri in asteptare si vor fi ele afectate de noile norme?

In ultimii ani, s-au depus anual aproximativ 7-10 cereri de autorizatii pentru alimente noi in toata Uniunea Europeana. Exista mai multe cereri, precum cele vizand florotaninii de Ecklonia cava, xilo-oligozaharidele si extractul uscat sub forma pulverizabila din Terminalia ferdinandianaEXELL, aflate in prezent in proces de evaluare de catre statele membre. Aceste cereri, care nu vor fi finalizate in momentul in care se va aplica noul regulament, vor intra sub incidenta acestuia, ceea ce inseamna ca Comisia va prelua sarcina finalizarii acestor solicitari.


Statele membre pot aproba sau interzice alimente noi independent de UE?

Nu. Regulamentul privind alimentele noi stabileste masuri armonizate pentru autorizarea acestui tip de alimente, ceea ce inseamna ca, odata aprobat pentru comercializare in UE, un produs alimentar poate fi vandut in orice stat membru al UE. Un stat membru poate insa suspenda sau restrictiona provizoriu comercializarea si utilizarea oricarui aliment nou daca crede ca acesta constituie un pericol pentru sanatate in conformitate cu clauzele de salvgardare din Regulamentul de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare. Autoritatile statului membru trebuie sa informeze Comisia, care deruleaza apoi o investigatie cu privire la masurile de protectie ale respectivului stat membru al UE. Daca se constata ca alimentul constituie un risc pentru consumatori, Comisia poate suspenda imediat autorizatia de comercializare a acestuia in UE.


Noul regulament va afecta inovarea in sectorul alimentar?

Noul regulament urmareste simplificarea, accelerarea si eficientizarea procedurii de autorizare a alimentelor noi, astfel incat alimentele inovatoare care sunt sigure pentru consum sa poata fi introduse mai repede pe piata. In plus, dispozitiile privind protectia datelor vor contribui la protejarea intereselor societatilor care fabrica produse noi si inovatoare si ar trebui sa contribuie la incurajarea inovarii in sectorul alimentar.


Ce urmeaza?

Dupa acordul de astazi, noul regulament trebuie adoptat oficial de Parlamentul European si de Consiliu inainte de a fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Cand se vor aplica noile norme?

Noile norme se vor aplica dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a noului regulament (in jur de sfarsitul anului 2017).

Foto ©Belga_Agefotostock
 


Comisia Europeana

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>