Astazi s-a ajuns la un acord referitor la noul regulament privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a ameliora conditiile, astfel incat intreprinderile sa poata introduce mai usor pe piata UE alimente noi si inovatoare, continuand sa mentina un nivel ridicat al sigurantei alimentare pentru consumatorii europeni. Regulamentul le va oferi consumatorilor europeni avantajul de a putea alege dintr-o gama mai larga de alimente si, totodata, va oferi industriei agroalimentare a Europei un mediu mai favorabil pentru ca acesta sa poata profita de inovare, ceea ce, de asemenea, constituie un avantaj pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.
Alimentele noi sunt definite ca alimentele care nu au fost consumate intr-un grad suficient in UE inainte de luna mai a anului 1997 (cand a intrat in vigoare primul act legislativ privind alimentele noi). Poate fi vorba despre alimente nou dezvoltate, inovatoare sau despre alimente produse cu ajutorul unor noi tehnologii si procese de productie, precum si despre alimente consumate in mod traditional in afara UE. Lista alimentelor noi recent aprobate include uleiul din Buglossoides arvensis, proteinele din seminte de rapita si uleiul din seminte de coriandru.
Intre 1997 si 2014 au fost depuse aproximativ 170 de cereri de autorizare pe tot teritoriul UE (7-10 cereri pe an). Pana acum, au fost autorizate pentru utilizare in jur de 90 de alimente noi.
Printre alimentele noi autorizate se numara produse consumate in mod traditional in tari din afara UE, precum semintele de chia (bogate in acizi grasi omega 3) si alimente produse cu ajutorul ultimelor inovatii tehnologice, precum produsele lactate tratate termic fermentate cu Bacteroides xylanisolvens (DSM 23964). Alte exemple includ „salatrimul”, o grasime cu putere calorica redusa, un ulei bogat in DHA si produs din microalge, un suc de fructe obtinut sub presiune mare (un exemplu de aliment rezultat in urma unor procese noi de productie).
Pentru lista completa a alimentelor noi autorizate, a se vedea aici.
Actualele norme dateaza de aproape 20 de ani. Intre timp, evolutiile tehnologice au fost importante, iar consultanta stiintifica a inregistrat progrese considerabile. Prin urmare, in scopul de a se reduce durata actuala a procedurii de autorizare (de trei ani si jumatate, in medie), a fost necesar sa se actualizeze normele UE. In 2008, Comisia a propus o revizuire anterioara, insa nu s-a putut ajunge la un acord intre Consiliu si Parlamentul European.
Noul regulament creste eficienta procedurii de autorizare, permite introducerea mai rapida a unor alimente sigure si inovatoare pe piata si elimina barierele inutile din calea comertului, asigurand, totodata, un nivel ridicat de siguranta alimentara.
Regulamentul instituie un sistem de autorizare centralizat, datorita caruia se va crea mai multa certitudine pentru entitatile care solicita o autorizatie pentru alimente noi si se va simplifica si se va accelera procesul de autorizare.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va desfasura o evaluare stiintifica a riscurilor legate de aplicarea regulamentului privind alimentele noi, in timp ce Comisia va gestiona dosarele fiecarui solicitant si va inainta o propunere pentru autorizarea unui aliment nou despre care se constata ca este sigur.
Pentru a se facilita comertul cu alimente traditionale din tari din afara UE considerate alimente noi in UE, noul regulament introduce de asemenea o procedura mai adecvata de evaluare pentru alimente care sunt noi in UE. Daca se poate demonstra, pe baza datelor istorice, ca alimentele traditionale in discutie sunt sigure si daca statele membre ale UE sau EFSA nu exprima preocupari in materie de siguranta, se va permite introducerea pe piata a alimentelor traditionale respective pe baza unei notificari din partea operatorului din sectorul alimentar.
Noul regulament include si dispozitii referitoare la protectia datelor. Dovezile stiintifice recente si datele care fac obiectul unui drept de proprietate nu vor putea fi utilizate in sprijinul unei alte cereri pe o perioada de cinci ani dupa ce a fost autorizat alimentul nou.
Un aliment nou va fi autorizat pentru utilizare in UE numai daca nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica, daca nu este dezavantajos pe plan nutritional atunci cand inlocuieste un aliment similar si daca nu induce in eroare consumatorul. Alimentele noi trebuie sa faca obiectul uneievaluari stiintifice anterioare autorizarii, pentru a li se putea garanta siguranta. In autorizare sunt prevazute conditiile pentru utilizarea lor, desemnarea lor ca aliment sau ingredient alimentar si cerintele de etichetare.
Alimentelor noi li se aplica cerintele generale in materie de etichetare prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Se pot aplica si cerinte suplimentare specifice pentru etichetarea alimentelor noi, in scopul unei informari corespunzatoare a consumatorului, si anume: etichete de avertizare conform carora alimentele noi nu sunt recomandate anumitor grupuri vulnerabile. Eticheta trebuie sa mentioneze denumirea alimentului si, daca este cazul, sa specifice conditiile de utilizare. Orice mentiune nutritionala si de sanatate trebuie sa fie compatibila cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate (a se vedea MEMO/06/200).
Nanomaterialele sunt materiale fabricate la scara atomilor si moleculelor. Noul regulament precizeaza ca pentru nanomaterialele fabricate definite in noile acte legislative este necesara o autorizatie pentru alimente noi inainte ca aceste materiale sa poata fi folosite in produse alimentare. Siguranta lor va fi evaluata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Solicitantii trebuie sa demonstreze de asemenea ca au fost utilizate metode de testare de ultima generatie pentru testarea nanomaterialelor pentru care se solicita o autorizatie.
Consumul insectelor este deja foarte raspandit in lume. In UE, insectele se incadreaza in definitia alimentelor noi ca ingrediente alimentare separate de animale. Si partile insectelor (de exemplu picioarele, aripile, capul etc.) se incadreaza in aceasta definitie.
Noile dispozitii legislative clarifica faptul ca, daca oamenii nu le-au consumat intr-un grad semnificativ inainte de 15 mai 1997 (data-limita pentru regulament), animalele intregi, precum insectele intregi, intra si ele in definitia alimentelor noi.
In ultimii ani, s-au depus anual aproximativ 7-10 cereri de autorizatii pentru alimente noi in toata Uniunea Europeana. Exista mai multe cereri, precum cele vizand florotaninii de Ecklonia cava, xilo-oligozaharidele si extractul uscat sub forma pulverizabila din Terminalia ferdinandianaEXELL, aflate in prezent in proces de evaluare de catre statele membre. Aceste cereri, care nu vor fi finalizate in momentul in care se va aplica noul regulament, vor intra sub incidenta acestuia, ceea ce inseamna ca Comisia va prelua sarcina finalizarii acestor solicitari.
Nu. Regulamentul privind alimentele noi stabileste masuri armonizate pentru autorizarea acestui tip de alimente, ceea ce inseamna ca, odata aprobat pentru comercializare in UE, un produs alimentar poate fi vandut in orice stat membru al UE. Un stat membru poate insa suspenda sau restrictiona provizoriu comercializarea si utilizarea oricarui aliment nou daca crede ca acesta constituie un pericol pentru sanatate in conformitate cu clauzele de salvgardare din Regulamentul de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare. Autoritatile statului membru trebuie sa informeze Comisia, care deruleaza apoi o investigatie cu privire la masurile de protectie ale respectivului stat membru al UE. Daca se constata ca alimentul constituie un risc pentru consumatori, Comisia poate suspenda imediat autorizatia de comercializare a acestuia in UE.
Noul regulament urmareste simplificarea, accelerarea si eficientizarea procedurii de autorizare a alimentelor noi, astfel incat alimentele inovatoare care sunt sigure pentru consum sa poata fi introduse mai repede pe piata. In plus, dispozitiile privind protectia datelor vor contribui la protejarea intereselor societatilor care fabrica produse noi si inovatoare si ar trebui sa contribuie la incurajarea inovarii in sectorul alimentar.
Dupa acordul de astazi, noul regulament trebuie adoptat oficial de Parlamentul European si de Consiliu inainte de a fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Noile norme se vor aplica dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a noului regulament (in jur de sfarsitul anului 2017).
Foto ©Belga_Agefotostock
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>