Strategia „De la ferma la consumator”: 65 de semnatari au aderat la codul de conduita pentru practici comerciale si de marketing responsabile

Strategia De la ferma la consumator - 65 de intreprinderi si asociatii semneaza codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentarAstazi, Comisia Europeana, alaturi de partile interesate din cadrul sectorului, a lansat oficial codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar, un alt rezultat tangibil din cadrul strategiei „De la ferma la consumator” a Comisiei.


Acest cod este un element esential al eforturilor UE menite sa sporeasca disponibilitatea si accesibilitatea unor optiuni alimentare sanatoase si durabile, care sa contribuie la reducerea amprentei noastre globale asupra mediului. El a fost elaborat in colaborare cu asociatii si intreprinderi din UE, cu participarea si contributia activa a altor parti interesate, inclusiv a organizatiilor internationale, a ONG-urilor, a sindicatelor si a asociatiilor profesionale, precum si a serviciilor Comisiei Europene. Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar care semneaza codul se angajeaza sa isi accelereze contributia la o tranzitie sustenabila. Prin angajamentele lor, ele subscriu la obiectivele stabilite in cod si incurajeaza participarea unor intreprinderi similare.

Codul cuprinde doua niveluri de angajamente:

    • Asociatii din UE: un set de sapte obiective, fiecare cu tintele si actiunile sale orientative. Aceste obiective se refera la actiuni care promoveaza trecerea la modele de consum sanatoase si durabile. Scopul este acela de a imbunatati impactul operatiunilor de prelucrare a alimentelor, al activitatilor de comert cu amanuntul si al serviciilor de alimentatie asupra sustenabilitatii si de a imbunatati sustenabilitatea lanturilor valorice alimentare, in raport cu producatorii primari si cu alti actori din cadrul sectorului. Asociatiile trebuie sa prezinte rapoarte anuale cu privire la progresele inregistrate.
    • Intreprinderi: un cadru destinat pionierilor din domeniu pentru angajamente ambitioase cu rezultate masurabile, acoperind o gama larga de domenii, de la bunastarea animalelor la reducerea continutului de zahar si a emisiilor de gaze cu efect de sera in intreaga lor gama de produse. Intreprinderile vor raporta progresele inregistrate prezentand in fiecare an un rezumat al raportului lor privind sustenabilitatea.


In ziua lansarii codului, 65 de semnatari (26 de producatori de alimente, 14 comercianti cu amanuntul din cadrul sectorului, o intreprindere din sectorul serviciilor de alimentatie si 24 de asociatii) devin primele intreprinderi si asociatii deschizatoare de drumuri in acest domeniu (link catre lista completa a semnatarilor).

Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar al UE sunt invitate sa adere in numar mai mare la codul de conduita, care este perceput ca o solutie revolutionara. Abordarea sa bazata pe dialogul multilateral poate servi drept model pentru o transformare globala.

Codul marcheaza inceputul unui proces dinamic. Guvernanta codului instituie instrumente de colaborare intre toti actorii implicati pentru a genera angajamente si parteneriate noi si mai ambitioase si pentru a stimula interactiunea si schimburile.

Comisia intentioneaza sa prezinte codul in cadrul Summitului Organizatiei Natiunilor Unite privind sistemele alimentare, care va avea loc in cursul acestui an.

Declaratiile membrilor colegiului:

Vicepresedintele executiv Timmermans a declarat: „Trebuie sa depunem eforturi pentru a transforma sistemul nostru alimentar intr-un sistem durabil si pentru a atinge acest obiectiv cat mai rapid. Trebuie sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera, sa stopam pierderea biodiversitatii legata de productia de alimente si sa cream un sistem alimentar care sa faciliteze alegerea unei alimentatii sanatoase si durabile. Abordarea acestor provocari de mediu, de sanatate si sociale in cadrul sistemului nostru alimentar necesita o cooperare de-a lungul intregului lant alimentar si ma simt incurajat de ambitia demonstrata de partile interesate care au aderat deja la codul de conduita al UE.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „Astazi, marcam unul dintre primele rezultate tangibile ale activitatii noastre din cadrul strategiei „De la ferma la consumator”, care vizeaza stabilirea unui sistem alimentar sanatos si ecologic. O cooperare stransa intre toti actorii din domeniu este esentiala pentru realizarea unei tranzitii reusite catre sisteme alimentare durabile. Codul de conduita al UE va facilita aceasta cooperare, bazandu-se pe angajamentele deja asumate de industria alimentara si incurajand actiuni mai ambitioase. Industria alimentara europeana este deja cunoscuta pentru calitatea si siguranta produselor sale. In prezent, ea trebuie sa devina si referinta prin excelenta in materie de sustenabilitate.”

Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a afirmat: „Codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar reprezinta un important pas inainte realizat de ecosistemul agroalimentar. Fiecare angajament voluntar conteaza pentru realizarea tranzitiei sustenabile a sistemelor noastre alimentare, sporind in acelasi timp rezilienta acestora. Pe masura ce pornim in aceasta calatorie ambitioasa, Comisia se angajeaza sa isi mobilizeze instrumentele de sprijin, in special in favoarea IMM-urilor, care constituie coloana vertebrala a ecosistemului agroalimentar.”

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, a declarat: „Intreprinderile alimentare orientate spre viitor stiu ca solurile si ecosistemele sanatoase sunt esentiale pentru rezilienta sistemelor noastre alimentare si pentru activitatile lor. Sistemele alimentare durabile sunt, de asemenea, esentiale pentru indeplinirea obiectivelor noastre climatice si de mediu, cum ar fi plasarea biodiversitatii europene si mondiale pe calea redresarii. Prin urmare, sunt incantat ca, prin intermediul acestui cod, industria alimentara face un pas decisiv catre un viitor durabil pentru intreprinderile sale si pentru planeta noastra.”

Context: La 26 ianuarie 2021, Comisia a organizat o dezbatere intre o gama larga de parti interesate din sectorul alimentar in vederea elaborarii unui cod de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile, considerat una dintre primele initiative care trebuie puse in aplicare in cadrul strategiei „De la ferma la consumator”.

Strategia „De la ferma la consumator” face parte integranta din Pactul verde european. Ea defineste o viziune strategica pe termen lung pentru a transforma modul in care producem, distribuim si consumam alimente. Codul acopera toate aspectele majore ale sustenabilitatii sistemelor alimentare si reflecta obiectivele si ambitiile strategiei „De la ferma la consumator” si ale Pactului verde european.

Comisia Europeana

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>