Stirile zile de 20.03.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Seminar de agricultura ecologica la Suceava;
  • Conferinte regionale de lansare PNDR;
  • CEC are un rol important in absorbtia fondurilor structurale;
  • Lista detaliata a beneficiarilor platilor pentru agricultura..

 

 

 

 

 

 

Seminar de agricultura ecologica la Suceava

"Agricultura ecologica - prezent si perspective de dezvoltare" este titlul Seminarului care va avea loc vineri, 21 martie, la Complexul Expozitional al Centrului Economic Bucovina-Salcea, din Suceava, transmite corespondentul AMOS Nevs.

Evenimentul, organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului, in colaborare cu Ministerul Agricuturii si Dezvoltarii Rurale, este structurat pe 4 sesiuni cu tematici distincte. Vor conferentia cercetatori si profesori de la Universitatea Ecologica din Bucuresti, Institutul de Cercetari Biologice Iasi, Statiunea de Cercetare  si Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau, reprezentantii Directiilor pentru Agricultura din toate judetele, specialisti ai Ministerului pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, procesatori de materii prime ecologice din tara si din judetul Suceava, precum si consilieri si euroconsilieri din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La dezbateri vor mai fi participa si fermieri, producatori de lapte ecologic, membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania - filiala Suceava, ai Asociatiei pomicultorilor din bazinul pomicol Falticeni, ai Asociatiei cultivatorilor de cartofi SUCIDAVA, dar si imprtatori si exportatori de produse ecologice.Seminarul se va incheia la finalul zilei, cu o masa rotunda, pentru concluzii. 

 

 

 

 

Conferinte regionale de lansare PNDR

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, va participa astazi la prima conferinta regionala de lansare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 care se desfasoara la Sibiu.

Aceasta face parte din ciclul  unui numar de 6 conferinte regionale de promovare a PNDR in teritoriu,  Program finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare  Rurala si Guvernul Romaniei care se vor desfasura dupa cum urmeaza: Sibiu 20 martie, Tulcea 28 martie, Zalau 7 aprilie, Arad 15 aprilie, Suceava 6 mai, Ramnicu Valcea 15 mai.

Evenimentele confirma rolul deosebit al actorilor locali in implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala, urmarind informarea corecta si completa a potentialilor beneficiari, precum si implicarea liderilor de opinie si a autoritatilor publice locale.

 

 

 

CEC are un rol important in absorbtia fondurilor structurale

Casa de Economii si Consemnatiuni va avea un rol foarte important in absorbtia fondurilor structurale, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, ieri, cu ocazia participarii la lansarea Ghidului Solicitantului pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) la Bacau.

"CEC-ul are o retea extrem de extinsa in mediul rural, iar acest lucru ii ofera un avantaj. La intalnirea pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii cu toate bancile mari din Romania am constatat interesul acestoira la drularea programelor de cu finantare europeana" a spus Tariceanu.

Premierul a mai precizat ca in momentul in care s-a pus problema privatizarii CEC, cunoscand riscurile ca profilul acestei institutii cu traditie in Romania sa fie schimbat, vazand ca nu exista oferte tentante s-a luat decizia opririi privatizarii CEC si folosirea ca institutie bancara pentru accesarea si distribuirea fondurilor europene.

 

 

Lista detaliata a beneficiarilor platilor pentru agricultura

Lista detaliata a tuturor beneficiarilor platilor pentru agricultura si dezvoltare rurala in Uniunea Europeana va fi publicata conform noilor norme adoptate de Comisia Europeana.

Pana la 30 aprilie 2009, numele complet al fiecarui beneficiar, precum si localitatea de care apartine acesta sau, daca este cazul, codul postal, vor fi publicate intr-o maniera clara, armonizata pe site-urile nationale. Acestea vor include un instrument de cautare care va permite publicului sa vada ce sume a primit fiecare persoană sau societate.

Sumele vor fi defalcate in plati directe catre agricultori si alte masuri de sprijin. Pentru politica de dezvoltare rurala, cofinantata de UE si de guvernele nationale, informatiile se vor referi atat la fondurile UE, cat si la cele nationale. Aceste informatii vor fi disponibile pana la data de 30 aprilie a fiecarui an pentru exercitiul financiar precedent si trebuie sa ramana pe site timp de doi ani de la data publicării initiale.

 In plus, CE va administra propriul site, care va include legături (links) cu fiecare site naţional.

"Este vorba despre banii contribuabililor, deci este foarte important ca oamenii sA stie cum se cheltuiesc", a afirmat Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurală.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>