Stirile zile de 21.03.2008

 

Titlurile zilei:

  • Cota de lapte va creste cu 2%;
  • Reglementarea bauturilor traditionale romanesti;
  • Primul proiect la masura 322 s-a depus in Maramures..

 

 

 

 

 

 

Cota de lapte va creste cu 2%

In 18 martie 2008 a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Consiliului ministrilor agriculturii.

Delegatia romana a fost condusa de domnul Dacian Ciolos, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Membrii Consiliului au agreat propunerea de crestere a cotelor de lapte cu 2 % incepand cu 1 aprilie 2008 si au adoptat concluziile bilantului de sanatate al politicii agricole comune (PAC).

Pentru Romania noua cota care se va aplica in sectorul lapte de la 1 aprilie va fi de  3.118.000 tone, cu 61.000 tone mai mult decat cota actuala. Discutiile privind tranzitia catre eliminarea cotelor de lapte din 2015 vor continua in cadrul bilantului de sanatate al PAC.

Concluziile bilantului de sanatate au fost sustinute de Romania insa cu precizarea prioritatilor tarii noastre, respectiv:

  • necesitatea asigurarii unui nivel egal al sprijinului pentru fermierii din toate statele membre;
  • ne-limitarea superioara a platilor directe pentru fermele mari;
  • amanarea aplicarii cerintelor de bunastare animala pana in anul 2016;
  • necesitatea unui sistem pentru gestionarea riscurilor si a unor instrumente de piata eficiente.

Pe agenda reuniunii s-a aflat si situatia in sectorul carnii de ovine. Statele membre cu productie relevanta in sectorul ovinelor, intre care si Romania, au solicitat Comisiei Europene masuri pentru reducerea declinului acestui sector.

Comisia Europeana a informat asupra stadiului negocierilor in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului pentru produse agricole, subliniind necesitatea obtinerii unui rezultat echilibrat in cadrul negocierilor produselor agricole, industriale si servicii.

In urma discutiilor avute in marja Consiliului de ministrul roman cu comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a fost inaintata Comisiei Europene o scrisoare prin care este prezentat stadiul implementarii Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) precum si decizia autoritatilor româane de a demara platile directe.

Ministrul roman a avut un schimb de opinii privind operationalizarea APIA şi IACS in Romania cu Herbert Boesch, Presedintele Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European. Herbert Boesch a apreciat deschiderea si disponibilitatea autoritatilor romane pentru informarea asupra pregatirii institutionale a Romaniei in vederea utilizarii fondurilor agricole comunitare.

De asemenea, ministrul roman s-a intalnit cu Joe Borg, comisarul pentru pescuit si afaceri maritime, cu care a avut un schimb de opinii asupra stadiului pregatirii implementării Programului operaţional pentru pescuit şi acvacultură în România.

Sursa: Biroul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

 

Reglementarea bauturilor traditionale romanesti

In data de 20 Mai 2008 intra in vigoare noul Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea si protectia indicatiilor geografice ale bauturilor spirtoase, si postat pe site –ul www.madr.ro.

In perioada urmatoare Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conformitate cu prevederile noului regulament, va elabora si promova actul normativ privind producerea si comercializarea bauturilor traditionale romanesti, respectiv, tuica, horinca, turtul, palinca si vinarsul, recunoscute si protejate in Uniunea Europeana, prin care bauturile traditionale romanesti sunt reglementate separat fata de celelalte categorii de bauturi.

Sursa:Directia de Industrie Alimentara

 

 

Primul proiect la masura 322 s-a depus in Maramures

Prima cerere de finantare, din cadrul intregii tari, pentru „Renovarea si dezvoltarea satelor” (Măsura 322) a fost depusă, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Maramures, arondat Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 6 Satu Mare.

Proiectul a fost depus de catre consiliul local Ocna Sugatag si vizeaza reabilitarea si modernizarea drumului vicinal din localitatea Sugatag, judetul Maramures.

Lungimea drumului propus pentru modernizare este de peste 7 km.

Valoarea totala eligibila a cererii de finantare se ridica la 917.000 Euro.

Proiectul depus, va fi finanţat 100% din fonduri nerambursabile oferite prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) deoarece este o investitie de utilitate publica si nu va genera profit.

In cadrul Masurii 322 se vor finanta proiecte de investitii care vizeaza infrastructura rurala (drumuri, canalizare, apa, gaze, curent electric, colectarea gunoiului), dar si reabilitarea cladirilor de patrimoniu, centrului civic al comunelor, infiintarea de servicii pentru populatia rurala

Beneficiarii acestei masuri sunt in primul rand autoritatile locale, ONG-uri, instituţii de cult dar si persoane fizice.

            Sursa: www.apdrp.ro

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>