Stirile zilei de 25.03.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Cererile pentru platile directe puse in pericol;
  • Apicultorii organizati in forme asociative primesc fonduri UE;
  • Alimente expirate aduse din Ungaria de pastile catolic;
  • Agricultura cubaneza se descentralizeaza;
  • Pretul carnii de miel in perioada Sarbatorilor Pascale..

 

 

 

 

 Cererile pentru platile directe puse in pericol

Mai multi agricultori din Argea, Bacau, Brasov, Braila, Constanta, Ilfov, Neamt, Satu - Mare si Sibiu, care au vrut sa depuna cereri pentru obtinerea subventiei pentru 2008, au fost amanati, deoarece firma care a castigat licitatia pentru tiparirea formularelor nu a respectat termenul de livrare.

APIA a fost nevoită sa tipareasca cu mijloace proprii documentele si hartile care trebuiau realizate de firma Inform Lykos. Reprezentantii companiei, au declarat ca nu au putut onora comanda din cauza cerintelor tehnice.

"Caietele de sarcini nu au fost foarte clare, nu au fost precizate anumite cerinte tehnice. Cand am constatat despre ce e vorba am considerat ca nu se poate realiza comanda si am informat Agentia de Plati despre aceasta situatie", a declarat pentru News In Serban Mitrica, director vanzari al Lykos SA.

(Evenimentul zilei)

 

 

Apicultorii organizati in forme asociative primesc fonduri UE

Apicultorii vor putea obtine din acest an finantare din fonduri UE, prin Programul National Apicol, pentru actiuni precum achizitia de familii de albine, daca sunt organizati in forme asociative si detin un atestat care sa confirme ca au o pregatire profesionala in domeniu. Programului National Apicol este finantat in proportie de pana la 50% din fonduri UE.

Fondurile UE sunt disponibile pentru finantarea tratamentului de combatere a varoozei (o boala a albinelor), inclusiv prin metode ecologice, si pentru refacerea septelului apicol, prin achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine.

Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri, depuse de apicultor prin intermeidul formei asociative din care face parte.

Pentru actiunile relizate in anul 2008, termenul limita de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a cererii si a documentelor care o insotesc este de 1 august.

Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este de 6,7 milioane lei, la care se adauga o finantare egala de la UE.

Fondurile UE alocate anual pentru finantarea Programului National Apicol derulat in perioada 2008-2010 sunt de circa doua milioane de euro anual, la care se adauga alte doua milioane de euro de la bugetul de stat.

(Mediafax)

 

 

Alimente expirate aduse din Ungaria de pastile catolic

Pastele catolic a umplut pietele orasului Oradea de comercianti de produse „importate“ din metrourile unguresti. Inspectorii Oficiului Judetean de Protectia Consumatorului (OJPC) Bihor au descoperit vopsea de oua expirata, carne de miel vânduta de sub tarabe, direct din pungi soioase de plastic, si oua declasate.

Marfurile, cele mai multe expirate, sunt aduse cu portbagajul din Ungaria, in conditii precare, care le fac improprii pentru consumul uman. „Dulciurile, cozonacii, carnea de miel au perioade de valabilitate scurte.

Inspectorii au aplicat zeci de amenzi si au retras de la vanzare marfurile alimentare expirat

(Gardianul)

 

 

Agricultura cubaneza se descentralizeaza

Regimul comunist din Cuba trece la descentralizarea agriculturii. Este cea mai importantă măsură adoptată de la venirea la putere a lui Raul Castro, fratele lui Fidel.

In cadrul reuniunilor regionale cu agricultorii, oamenii au fost anuntati ca deciziile referitoare la suprafetele agricole, alocarea resurselor si planurile de vanzari vor fi facute la nivel local. Analistii occidentali sustin ca decizia va duce la cresterea initiativei private.

In plus, se recunoaste faptului ca fermele particulare sunt mai productive decat cele de stat.

Doar 30% din productia agricola e asigurata de stat, chiar daca acesta detine cea mai mare parte a suprafetelor de teren.

(Realitatea TV)

 

 

Pretul carnii de miel in perioada Sarbatorilor Pascale

Pretul carnii de miel in perioada Sarbatorilor Pascale din 2008 nu trebuie sa depaseasca 15-16 lei pe kilogram in piete si sa fie stabilit anual de Paste, un pret mercurial la carnea de miel (ca in Grecia), au declarat reprezentantii Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO).

Crescatorii de oi din Sibiu au anuntat insa ca in acest an, de Paste, pretul carnii de miel va creste ca urmare a cresterii cheltuielilor de ingrijire a animalelor si lipsei subventiilor pentru acest sector in 2007.

Comercializarea la un pret mai mic de 18-20 lei kilogramul nu poate acoperi cheltuielile necesare pentru cresterea oilor, fapt care i-ar obliga pe crescatori, sa reduca numarul oilor.

(www.agroazi.ro)



Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>