Stirile zile de 24.03.2008

Titlurile zilei:

  • Desfiintarea CNAFP va afecta piscicultura;
  • Romania codasa la alimente bio vandute;
  • Rimetea a primit premiul "Europa Nostra";
  • Seminar de agricultura ecologica..

 

 

Desfiintarea CNAFP va afecta piscicultura

Presedintele Companiei Nationale pentru Administrarea Fondului Piscicol (CNAFP), Corneliu Popescu, considera ca decizia guvernului de a desfiinta aceasta companie, incepand cu data de 9 aprilie, va avea efecte negative asupra pisciculturii si acvaculturii din Romania.

"Prin aceasta decizie, se face un rau sectorului de pescuit si acvacultura. Nu cred ca decizia ma viza pe mine, pentru ca eu puteam sa fiu schimbat printr-un ordin. Cred ca primul efect pe termen scurt va fi blocarea accesarilor fondurilor europene", a declarat Popescu.

Seful CNAFP este de parere ca transferul tuturor documentelor si prerogativelor de la CNAFP la Agentia Domeniilor Statului se va face intr-o perioada nu foarte scurta, timp in care activitatea piscicola va avea de suferit. "Cu ajutorul CNAFP, Romania a atras din fondurile de preaderare circa doua miliarde de euro. Acest proces ar trebui sa continue. In plus, nu trebuie uitat ca aceeasi companie a infiintat primele femre de sturioni din tara", a afirmat Popescu.

CNAFP a fost desfiintata in baza unei ordonante de urgenta publicata in Monitorul Oficial din 10 martie, care intra in vigoare incepand cu 9 aprilie.

 

 

Romania codasa la alimente bio vandute

Cele mai mari vanzari de alimente bio pe cap de locuitor se inregistrau, la nivelul anului 2006, in Lichtenstein – 86 de euro, potrivit unui studiu realizat anul trecut de FIBL, un important institut de cercetare pentru agricultura organica, Institutul de Stiinte Rurale al Universitatii Galeze si ZMP, o importanta companie nemteasca de cercetari de piata.

Pe locul doi vine Danemarca, ai carei locuitori cheltuiesc, în medie, 80 de euro de caciula pe produse fara chimicale. Urmează austriecii, care dau cam 64 de euro fiecare pentru asi procura alimente bio, in timp ce in Germania vanzarile de astfel de produse pe cap de locuitor sunt estimate la 56 de euro. Un britanic cheltuieste, in medie, cam 47 de euro pentru a-si procura alimente ecologice, un suedez 42 de euro, un italian 32 de euro, un olandez 28 de euro, un francez 27 de euro, un belgian 23, un irlandez 16 euro, iar un finlandez 11 euro.

Portugalia, Grecia, Cehia, Spania, Polonia, Slovacia si Ungaria sunt codase, cu vanzari de 1-5 euro pe cap de locuitor, insa Romania sta mult mai prost, in dreptul ei figuand cifra zero.

 

 

Rimetea a primit premiul "Europa Nostra"

Comuna Rimetea, un muzeu in aer liber, este castigatoarea premiului 'Europa Nostra' pentru conservarea arhitecturii, fiind propusa pentru a deveni monument de arhitectura al UNESCO. Rimetea, o localitate din Alba care a trait din minerit, a devenind unul dintre cele mai cautate locuri de catre turistii straini.

Casele din Rimetea sunt foarte vechi si construite dupa modele medievale germane. Una din 10 case este deschisă turistilor in localitatea Rimetea, din inima Apusenilor. Astazi, din cele 306 case existente in Rimetea, 38 sunt pensiuni autorizate de Agentia Nationala pentru Turism.

Pentru a fi sigur ca gasesti un loc de cazare intr-una din pensiuni, rezervarile trebuie facute cam cu o luna inainte, mai ales in sezon (mai-august). Peste jumătate din pensiuni au clasificare doua margarete.

Un loc de cazare costa intre 30 si 50 de lei, in pret fiind inclus si micul dejun. Pretul pentru o zi, de persoana, la o pensiune este de 100 de lei, pret care include cazarea, micul dejun si inca o masa, la alegere intre pranz sau cina, fiecare cu cate trei feluri de mâncare

 

 

Seminar de agricultura ecologica

In perioada 20- 23 martie s-a desfasurat in cadrul cadrul celei de-a VI-a editii a targului national de agricultura si industrie agroalimentara Agro Expo Bucovina 2008, un seminar in agricultura ecologica- Agricultura ecologica- prezent şi perspective de dezvoltare - organizat de Camera de comert, Industrie si Agricultura Suceava in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Seminarul a fost deschis de catre Doamna Mariana Radu - Director adjunct in cadrul Directiei Industria Alimentara (MADR)

Aceste seminarii s-a desfasurat in 4 sesiuni:

  • Stadiul actual si de perspectiva al sectorului de agricultura ecologica in Romania
  • Managementul in agricultura ecologica;
  • Promovarea agriculturii ecologice si piata produselor ecologice;
  • Mecanisme de sprijin in agricultura ecologica;

Fiecare sesiune a fost urmata de discutii libere, iar concluziile au fost expuse la masa rotunda cu tema Sistemul de notificare si înregistrare a operatorilor in agricultura ecologica cu participarea reprezentantilor MADR (Director general Teodor Mihalcea - Directia Generala de Implementare Politici Agricole, Director Adjunct Mariana Radu - Directia Industria Alimentara, Dr. Teodora Aldescu - Compartimentul Agricultura Ecologica, Daniela Rebega - Euroconsilier) si a responsabililor pentru agricultura ecologica de la DADR Judetene - prezentare sustinuta de Consilier Iulia Grosulescu- MADR.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>