Stirile zile de 24.03.2008

Titlurile zilei:

  • Desfiintarea CNAFP va afecta piscicultura;
  • Romania codasa la alimente bio vandute;
  • Rimetea a primit premiul "Europa Nostra";
  • Seminar de agricultura ecologica..

 

 

Desfiintarea CNAFP va afecta piscicultura

Presedintele Companiei Nationale pentru Administrarea Fondului Piscicol (CNAFP), Corneliu Popescu, considera ca decizia guvernului de a desfiinta aceasta companie, incepand cu data de 9 aprilie, va avea efecte negative asupra pisciculturii si acvaculturii din Romania.

"Prin aceasta decizie, se face un rau sectorului de pescuit si acvacultura. Nu cred ca decizia ma viza pe mine, pentru ca eu puteam sa fiu schimbat printr-un ordin. Cred ca primul efect pe termen scurt va fi blocarea accesarilor fondurilor europene", a declarat Popescu.

Seful CNAFP este de parere ca transferul tuturor documentelor si prerogativelor de la CNAFP la Agentia Domeniilor Statului se va face intr-o perioada nu foarte scurta, timp in care activitatea piscicola va avea de suferit. "Cu ajutorul CNAFP, Romania a atras din fondurile de preaderare circa doua miliarde de euro. Acest proces ar trebui sa continue. In plus, nu trebuie uitat ca aceeasi companie a infiintat primele femre de sturioni din tara", a afirmat Popescu.

CNAFP a fost desfiintata in baza unei ordonante de urgenta publicata in Monitorul Oficial din 10 martie, care intra in vigoare incepand cu 9 aprilie.

 

 

Romania codasa la alimente bio vandute

Cele mai mari vanzari de alimente bio pe cap de locuitor se inregistrau, la nivelul anului 2006, in Lichtenstein – 86 de euro, potrivit unui studiu realizat anul trecut de FIBL, un important institut de cercetare pentru agricultura organica, Institutul de Stiinte Rurale al Universitatii Galeze si ZMP, o importanta companie nemteasca de cercetari de piata.

Pe locul doi vine Danemarca, ai carei locuitori cheltuiesc, în medie, 80 de euro de caciula pe produse fara chimicale. Urmează austriecii, care dau cam 64 de euro fiecare pentru asi procura alimente bio, in timp ce in Germania vanzarile de astfel de produse pe cap de locuitor sunt estimate la 56 de euro. Un britanic cheltuieste, in medie, cam 47 de euro pentru a-si procura alimente ecologice, un suedez 42 de euro, un italian 32 de euro, un olandez 28 de euro, un francez 27 de euro, un belgian 23, un irlandez 16 euro, iar un finlandez 11 euro.

Portugalia, Grecia, Cehia, Spania, Polonia, Slovacia si Ungaria sunt codase, cu vanzari de 1-5 euro pe cap de locuitor, insa Romania sta mult mai prost, in dreptul ei figuand cifra zero.

 

 

Rimetea a primit premiul "Europa Nostra"

Comuna Rimetea, un muzeu in aer liber, este castigatoarea premiului 'Europa Nostra' pentru conservarea arhitecturii, fiind propusa pentru a deveni monument de arhitectura al UNESCO. Rimetea, o localitate din Alba care a trait din minerit, a devenind unul dintre cele mai cautate locuri de catre turistii straini.

Casele din Rimetea sunt foarte vechi si construite dupa modele medievale germane. Una din 10 case este deschisă turistilor in localitatea Rimetea, din inima Apusenilor. Astazi, din cele 306 case existente in Rimetea, 38 sunt pensiuni autorizate de Agentia Nationala pentru Turism.

Pentru a fi sigur ca gasesti un loc de cazare intr-una din pensiuni, rezervarile trebuie facute cam cu o luna inainte, mai ales in sezon (mai-august). Peste jumătate din pensiuni au clasificare doua margarete.

Un loc de cazare costa intre 30 si 50 de lei, in pret fiind inclus si micul dejun. Pretul pentru o zi, de persoana, la o pensiune este de 100 de lei, pret care include cazarea, micul dejun si inca o masa, la alegere intre pranz sau cina, fiecare cu cate trei feluri de mâncare

 

 

Seminar de agricultura ecologica

In perioada 20- 23 martie s-a desfasurat in cadrul cadrul celei de-a VI-a editii a targului national de agricultura si industrie agroalimentara Agro Expo Bucovina 2008, un seminar in agricultura ecologica- Agricultura ecologica- prezent şi perspective de dezvoltare - organizat de Camera de comert, Industrie si Agricultura Suceava in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Seminarul a fost deschis de catre Doamna Mariana Radu - Director adjunct in cadrul Directiei Industria Alimentara (MADR)

Aceste seminarii s-a desfasurat in 4 sesiuni:

  • Stadiul actual si de perspectiva al sectorului de agricultura ecologica in Romania
  • Managementul in agricultura ecologica;
  • Promovarea agriculturii ecologice si piata produselor ecologice;
  • Mecanisme de sprijin in agricultura ecologica;

Fiecare sesiune a fost urmata de discutii libere, iar concluziile au fost expuse la masa rotunda cu tema Sistemul de notificare si înregistrare a operatorilor in agricultura ecologica cu participarea reprezentantilor MADR (Director general Teodor Mihalcea - Directia Generala de Implementare Politici Agricole, Director Adjunct Mariana Radu - Directia Industria Alimentara, Dr. Teodora Aldescu - Compartimentul Agricultura Ecologica, Daniela Rebega - Euroconsilier) si a responsabililor pentru agricultura ecologica de la DADR Judetene - prezentare sustinuta de Consilier Iulia Grosulescu- MADR.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>