Stirile zilei de 28.03.2008

Titlurile zilei:

  • Agricultorii castigau in 1989 cu 50% mai mult;
  • Lipsa infrastructurii de colectare si depozitare;
  • Anomalia preturilor;
  • MAT Craiova produce tractoare proiectate la Brasov;
  • 900 milioane de oua se vor consuma de Paste;
  • In vara, temperaturi peste media anuala;
  • Primul proiect, la masura 322, depus in judetul Arad..

 

 

 

Agricultorii castigau in 1989 cu 50% mai mult

Comparativ cu alte sectoare, fermierii castiga cu pana la 50% mai putin fata de 1989 . Astazi se castiga tot mai putin din agricultura. Banii se scurg spre procesare şi supermarketuri.

Oamenii de stiinta din economie, atrag atentia asupra faptului ca in acest sector nu functionează legile economiei de piata, iar preturile sunt stabilite de marile magazine.

 

 


Lipsa infrastructurii de colectare si depozitare

Anomialia din agricultura romaneasca Anomalia este explicata prin lipsa de organizare a fermierilor si inexistenta unui lant al productiei.

Letitia Zahiu, profesor doctor in cadrul Academiei de Studii Economice, sustine ca lipsa organizarii duce la diminuarea fortei de negociere a agricultorilor si la acceptarea oricaror preturi.

Si in acest fel marile magazine achizitioneaza produsele agroalimentare la preturi scazute si impun o serie de taxe pentru ca ei detin cota de piata cea mai mare. Iar producătorul agricol nu are altă solutie, din cauza lipsei infrastructurii de colectare si depozitare.

 

 


Anomalia preturilor

Intr-o economie de piata functionala, pretul ar trebui sa le arate fermierilor ce sa cultive si in ce cantitati. Filon Toderoiu sustine ca pe plan extern pretul de la cererea finala se transmite inapoi prin sistemele organizate, ajungand pana la fermier.

La noi, acest sistem nu functioneaza si astfel agricultorii infiinteaza culturi fara sa aibe informatii despre cererile de piata. Explicatia acestui fenomen sta tot în lipsa organizarii productiei agricole din Romania. Toderoiu sustine ca in acest fel agricultorul ajunge sa accepte preturi foarte mici, la care, daca isi mai pune si munca lui, ar intra in faliment. Pe de alta parte, sistemul actual de productie din agricultura duce la ineficienta si la o productie de slabă calitate.

 

 

 

MAT Craiova produce tractoare proiectate la Brasov

MAT Craiova  va lansa in productie o linie de tractoare, dupa un prototip realizat de proiectantii de la Tractorul Brasov.

Dionisie Pitis, directorul punctului de lucru de la Brasov al companiei craiovene, a anuntat ca proiectantii braşoveni au reusit, intr-un timp relativ scurt, de sase luni, sa produca un prototip de tractor de 81 de cai putere.  Tractorul a fost prezentat la Indagra 2007, in noiembrie, si la Targul agricol de la Budapesta, si urmeaza sa fie produs in serie cel mai probabil la uzina din Craiova, cu incepere din lunile iunie-iulie.

Pe langa acest prototip, echipa de la Brasov mai are in lucru doua proiecte de tractoare.

 


900 milioane de oua se vor consuma de Paste

Romanii vor consuma, in perioada Sarbatorilor Pascale, aproximativ 900 de milioane de oua, iar pretul acestora va fi de circa 2.200 de lei vechi, pe bucata, la poarta fabricilor. Gainile din gospodariile taranesti reprezinta 80-85% din totalul gainilor, respectiv 35 de milioane de gaini. Anual, gainile taranilor produc circa 3,5 miliarde de oua, respectiv 700 milioane de oua pe luna. Cu toate acestea, in magazine, in perioada Sarbatorilor Pascale, pretul unui ou va fi de circa 50 de bani.

La poarta fabricii, in Suedia, un ou costa echivalentula 4.270 lei vechi. Cele mai ieftine oua din Europa sunt in Malta, respectiv 2.000 lei vechi bucata.

 

 

In vara, temperaturi peste media anuala

Temperatura medie a anului 2008 va fi, in perioada aprilie-septembrie, peste mediile multianuale, iar in vara sunt asteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar mai putina seceta decat in 2007.

Pentru luna aprilie, meteorologii anunţă că temperatura medie a aerului, precum şi precipitaţiile se vor încadra, în general, în limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor.

Regimul termic al aerului va fi în general normal şi în luna mai, iar precipitaţiile se vor situa între 60 şi 80 de litri pe metru pătrat în majoritatea zonelor, adică în limitele normale pentru această perioadă.

Din luna iunie, temperatura medie va începe să înregistreze valori peste normele climatologice, situaţie care se va prelungi şi în iulie şi august.

Cantitatea de precipitaţii va fi sub normele climatologice în intervalul iunie-august, iar în ultima lună a verii este aşteptată şi o extindere a secetei.

 

Primul proiect la masura 322 depus in judetul Arad

Archis este localitatea cu unul dintre cei mai longevivi primari din judet. Nicolae Valea aflat la al patrulea mandat pe functia de primar, a finalizat proiecte complexe, importante, pentru cei peste 1600 de locuitori ai comunei Archis si satelor apartinatoare: Groseni, Nermis si Barzesti.

In prima sesiune de proiecte, din luna martie, primarul comunei Archis a depus primul proiect din judetul Arad, in cadrul masurii 322 de renovare si modernizare a satelor. Proiectul consta in reabilitarea si modernizarea drumului comunal cu fonduri FEADR.

De asemenea in cadrul Comunei Archis, au fost concesionate, la poalele Muntilor Codru Moma, parcele pentru construirea unor case de vacanta. Primarul indrazneste sa spere chiar in ridicarea unei baze de tratament in aceasta zona, dat fiind ca exista sursa de apa termala precum cea de la Moneasa.

Sursa: www.pescurt.ro 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>