Stirile zilei de 29.03.2008

Titlurile zilei:

  • Protejarea fermelor zootehnice de agresiunea imobiliara;
  • Model de invatamant agricol francez;
  • CEC va lansa 3 credite pentru agricultori;
  • 24 de judete nu produc oua, de tip industrial;
  • Porumbul MON 810, va fi interzis in Romania;
  • Japonia si Coreea a interzis importul de branza mozzarela..

 

 

 

Protejarea fermelor zootehnice de agresiunea imobiliara

Un fermier cu 100 de animale care obtinuse fonduri europene a fost nevoit sa isi inchida exploatatia din cauza construirii unei vile in aproprierea fermei. Mai exista doua ferme din Cluj care sunt la un pas de a fi inchise.

Distantele minime la care pot fi construite fermele zootehnice sunt prevazute intr-un ordin al Ministerului Sanatatii referitor la normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei, acestea fiind intre 100 m si 500 m in functie de tipul de ferma.

Fermele vor fi protejate de extinderea imobiliara printr-o lege speciala care va fi promovata in perioada urmatoare de catre Ministerul Agriculturii, la cererea mai multor fermelor care au fost nevoiti sa renunte la exploatatii. Desi se declara multumiti de propunerea ministerului, fermierii se tem ca proiectul va fi abandonat, in urma unor interventii din partea celor interesati ca terenurile fermelor sa fie folosite in alte scopuri.

(Gardianul)

 

 

 

Model de invatamant agricol francez

Premierul Tariceanu a declarat ca tara noastra va prelua modelul de invatamant agricol din Franta, precizand ca autoritatile romane au semnat deja o intelegere in acest sens cu guvernul francez.

"Franta are cea mai puternica agricultura din Europa, au o experienta extrem de indelungata si nu cred ca mai avem timp de pierdut sa incercam sa descoperim noi metode, ca după 10 ani sa constatam ca nu sunt utile", a declarat Tariceanu la Braila

Autoritatile romane vor investi foarte multi bani pentru dezvoltarea invatamantului agricol. "Pentru a face agricultura performanta e nevoie de cunostinte pentru a utiliza toate tehnologiile moderne", si-a argumentat premierul iniţiativa.

(RealitateaTV)

 

CEC va lansa 3 credite pentru agricultori

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va lansa 3 credite pentru agricultori, respectiv:

  • pentru finantarea capitalului de lucru;
  • pentru finantarea investitiilor;
  • un credit nou pentru suplinirea necesarului de fonduri intre doua finantari.

Banca va incepe in aceste zile sa acorde primele credite, pe o perioada scurta, de aproximativ 3 luni, asa incat agricultorii sa beneficieze de fonduri pana vor primi sumele alocate pe suprafete.

Produsele de finantare acordate de CEC in mediul rural vor fi numai in lei.

La sfarsitul lui 2007, CEC acordase 12% din totalul creditelor bancare pentru mediul rural. Institutia are cea mai extinsa retea bancara din Romania, cu peste 1.400 sucursale si agentii, dintre care o mare parte in mediul rural.

(www.pescurt.ro/agricultura)

 

 

24 de judete nu produc oua de tip industrial

In Romania exista o problema, legata de amplasarea viitoarelor exploatatii avicole. In prezent, numeroase judete ale tarii nu produc oua sau le produc in cantitati foarte mici. Exista doar 18 judete care produc oua in exploatatii avicole: Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Caras Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Satu Mare, Sibiu, Vaslui si Valcea.

Cu toate ca au avut ferme avicole pana in 1989 si cativa ani buni dupa, restul de 24 judete nu produc oua de tip industrial. In aceste judete exista deja un subconsum de oua. De asemenea in aceste judete oul este mai scump deoarece transportul de oua din alte judete, mareste pretul produsului si se soldeaza cu pierderi, din cauza pierderii prospetimii.

(www.SMARTfinancial.ro)

 

 

Porumbul MON 810, va fi interzis in Romania

Incepand cu 2008, porumbului modificat genetic MON810, produs de compania Monsanto, va fi interzisa in Romania, a anuntat ministrul Mediului, Attila Korodi.

MON810 este singura planta MG autorizata pentru cultivare in UE. Romania a inceput cultivarea porumbului MON810 anul trecut pecateva sute de hectare.

Franta a decis interzicerea cultivarii acestui hibrid ca urmare a studiilor recente care au relevat ca MON810 produce propria toxina numita Bt.

Studiile cu MON810 pe termen scurt arata semne de toxicitate in organele interne ale animalelor testate, proteine noi produse fara intentie si efecte negative asupra unor specii care nu au fost vizate, precum si asupra solului.

Printre statele care au interzis cultivarea hibridului MON810 se mai numara Austria, Ungaria Grecia, Franta, Italia.

(www.agroazi.ro)

 

 

Japonia si Coreea a interzis importul de branza mozzarela

Comisia Europeana avertizează Italia ca ar putea impune embargou asupra branzei mozzarella, dupa suspiciunile de contaminare cu dioxina.

Japonia si Coreea de Sud au interzis deja importurile, desi autoritatile sanitare de la Roma afirmă ca asemenea reactii sunt nejustificate, in conditiile in care situatia este sub control.

Mozzarella este o branza traditionala italieneasca, facuta din lapte de bivolita - iar alerta de contaminare a fost data dupa ce s-a constatat prezenta de dioxina in laptele bovinelor din împrejurimile orasului Napoli. Acestea au pascut pe terenuri contaminate de gunoaiele aruncate la intamplare.

Fermierii se plang caă din cauza alertei, au pierderi de peste 30 de milioane de euro.  In Italia se fabrica anual 33.000 de tone de mozarrella, din care 16 la suta se exporta.

(www.tvr.ro)

 

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>