Stirile zilei de 05.04.2008

 

Titlurile zilei:

  • Softul institutiei APIA se blocheaza des;
  • PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie
  • Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul  medicului veterinarului;
  • Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment;
  • Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata;
  • Platile de agromediu, amanate..

 

 

 

 

 

Softul institutiei APIA se blocheaza des

Calitatea sistemului informatic al Filialei Suceava a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) lasa mult de dorit.

Aceasta este opinia deputatului PDL de Suceava, Romica Andreica, in conditiile in care foarte multi angajati ai APIA se plang de proasta functionare a programului informatic.

Programul a fost implementat de firma “Syveco”, care a castigat licitatia. Andreica este de parere ca: „Programul prin care se gestioneaza fondurile, castigat de Siveco, nu este deloc competitiv, se blocheaza foarte des, iar oamenii au ajuns sa lucreze noaptea. Numarul de angajati este insuficient iar orele suplimentare se platesc numai 30%.

Licitatia, organizata de APIA in vara anului 2006, pentru realizarea softului institutiei a fost castigata de Syveco-ABC Streprojekt Polonia iar costul suportat de la buget se cifreaza la 4,7 milioane de euro, inclusiv TVA, si sunt suportate de bugetul de stat.

 

PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie

Comisia de promovare a Programului de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana va organiza, in data de 7 aprilie, incepand cu ora 10.00, in sala "Avram Iancu" a Primariei Zalau o conferinta de informare la care a fost invitat sa participe si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

La actiunea organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare.

Alaturi de Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de reprezentanti ai APIA, se vor afla si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor publice nerambursabile.

 

Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul  medicului veterinarului

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca mieii vor putea fi sacrificati, in perioada 20-30 aprilie, in abatoare, in spatii avizate temporar pentru sacrificare sau in gospodarii, dar numai cu avizul medicului veterinar.

Printr-o derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificati si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea conditiilor de protectie a animalelor.

Administratiile pietelor sau targurilor vor putea amenaja, numai in perioada sarbatorilor pascale, temporar, spatii pentru sacrificarea mieilor, avand aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitare - veterinare. Pe toata durata functionarii acestor spatii, activitatea va fi supravegheata de medicii veterinari.

 

Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a primit de la producatori nici o solicitare pentru protectia denumirii unui aliment, insa infiintarea unui oficiu pentru produse traditionale ii va ajuta sa-si valorifice produsele pe piata UE, a declarat Tudorel Balta, director în cadrul MADR.

„Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat în 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele romanesti sunt asteptate pe piata comunitara, insa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii“, a spus Tudorel Balta.

Acesta a precizat ca, în cursul acestei luni, se va deschide la Brasov un oficiu pentru produse traditionale. „Oficiul are rolul de a oferi consultanta producatorilor traditionali si, implicit, celor care intentioneaza sa solicite protectia denumirii produselor realizate. Daca obtin protectie, producatorii romani vor putea sa-si valorifice mai usor produsele pe piata europeana" a mentionat Tudorel Balta

 

Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din sectoare precum panificatia, producerea Inghetatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, incepand cu 1 mai, pentru finantari de pana la trei milioane euro, printr-o schema de ajutor de stat din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Cererile se pot depune de la 1 mai, in cinci luni consecutive, pana la sfarsitul anului 2008. Daca nu se consuma fondurile, termenul de aplicare a schemei se poate prelungi si anul viitor“, a declarat Viviana Vasile, director in Ministerul Agriculturii.

Institutia a elaborat doua scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii, care nu erau eligibile in cadrul programului de dezvoltare rurala. De prima schema pot beneficia IMM-urile din sectorul panificatie, dulciuri si produse zaharoase, inghetata, alimente omogenizate si dietetice (lapte praf pentru sugari, lapte si alimente pentru copii mici, alimente cu continut redus de calorii).

A doua schema de ajutor de stat este destinata IMM-urilor din domeniul lemnului, dar si firmelor care colecteaza, sorteaza, ambaleaza sau depoziteaza, in scopul vanzarii, ciuperci de padure, fructe de padure sau alte produse similare (muschi, licheni, plante medicinale, flori si frunze cu calitati aromo-terapeutice).

 

 

Platile de agromediu, amanate

Din pacate pentru producatorii eco, din varianta aprobata a PNDR au fost scoase platile de agromediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conventio­na­la la cea organică, dar si cele pentru mentinerea productiei bio.

Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anuntat ca este vorba doar despre o amanare, nego­cie­ri­le cu CE urmand sa fie reluate. Pana atunci, oficialii MAPDR promit ca fermierii eco vor fi sprijiniti de la bugetul de stat.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>