Stirile zilei de 06.04.2008

Titlurile zilei:

  • Proiecte de peste 10 milioane de euro in Prahova;
  • CENTRU – prima Regiune a Romaniei reprezentata la Bruxelles;
  • Turism fara frontiere in Bucovina;
  • Putini sunt dispusi sa salveze planeta..

 

 

 

Proiecte de peste 10 milioane de euro in Prahova

Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Prahova a primit, in luna martie, pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala un numar de 14 proiecte, in valoare totala de circa zece milioane de euro.

11 proiecte au fost depuse pentru modernizarea exploatatiilor agricole, achizitii masini si utilaje in ferme vegetale, valoarea acestora fiind de peste sase milioane euro.

Alte doua proiecte vizeaza cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice prin realizarea de silozuri metalice pentru depozitarea cerealelor si plantelor oleaginoase, achizitii de mijloace de transport specializate si o fabrica de produse lactate, in valoare totala de aproximativ trei milioane de euro.

Un alt proiect se refera la renovarea satelor si a fost depus de Primaria Cocorastii Colt pentru realizarea racordarii satelor din comuna la un sistemul centralizat de canalizare, precum si pentru dotarea corespunzatoare a caminului cultural, valoarea proiectului fiind de un milion euro.

            Sursa:

www.administratie.ro

 

 

 

CENTRU – prima Regiune a Romaniei reprezentata la Bruxelles

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va inaugura oficial Biroul de reprezentare a Regiunii Centru pe langa Uniunea Europeana, la Bruxelles, in data de 7 aprilie 2008. Promovarea Regiunii de Dezvoltare Centru si a autoritatilor locale ale Regiunii pe langa institutiile europene, precum si incheierea de parteneriate durabile pentru dezvoltarea turismului, atragerea de investitori straini si afirmarea Regiunii Centru, reprezinta principalele obiective ale activitatii acestui birou.

La Inaugurarea oficiala se vor prezenta aspecte economico-sociale din Regiunea Centru, precum si o reprezentativa expozitie cu caracter permanent in cadrul Biroului de reprezentare a Regiunii Centru la Bruxelles. Aceasta expozitie va cuprinde cateva dintre cele mai interesante produse mestesugaresti realizate de artizanii din judetele Regiunii, alaturi de mai multe materiale de promovare turistica si economica a Regiunii Centru. In plus, deoarece produsele turistice regionale au suscitat un interes deosebit, evenimentul de inaugurare va avea o sectiune distincta dedicata prezentarii turistice a „Drumului Vinului” din Regiunea Centru, cu sprijinul Asociatiei „Tara Vinului”.

Sursa:

www.adrcentru.ro

 

 

Turism fara frontiere in Bucovina

Judetul Suceava si regiunea Cernauti vor realiza mai multe proiecte comune, printre care "Turism fara frontiere in Bucovina", dar si unul de promovare a produselor traditionale bucovinene, a anuntat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava.

CJ Suceava a obtinut aprobarea preliminara pentru alte doua proiecte, in cadrul Programului de Vecinatate Romania - Ucraina, Phare CBC 2006. Unul dintre proiecte, in valoare de aproximativ 700.000 de euro, prevede reabilitarea infrastructurii rutiere dintre judetul Suceava si regiunea Cernauti, prin lucrari la drumul judetean DJ 291A Siret - Fratautii Noi si facilitarea accesului la coridorul european E85.

Al doilea proiect, in valoare de 211.000 de euro, vizeaza amenajarea unui Centru Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri, in incinta Centrului Economic Bucovina.
Un alt punct important al proiectului il constituie organizarea Targului transfrontalier "Produs in Bucovina", unde vor fi expuse, in vederea promovarii, produsele cu specific bucovinean.

Presedintele CJ Suceava a mentionat ca a discutat cu presedintele Administratiei de Stat din Cernauti, Vladimir Culis, despre promovarea unui program "Turism fara frontiere in Bucovina", care presupune punerea in valoare a cailor de transport din perioada administratiei austriece a Bucovinei. Totodata, va fi realizat un proiect ce prevede promovarea traditiilor si obiceiurilor din Bucovina istorica, prin festivaluri de amploare, primul festival de acest gen, Festivalul Hutulilor, urmand sa fie organizat in luna mai in regiunea Cernauti, unde se asteapta participarea a peste o suta de mii de oameni.

            Sursa:

www.curentul.ro

 

 

Putini sunt dispusi sa salveze planeta

Conform ultimului sondaj efectuat pe tema atitudinii europenilor fata de mediu, 96% dintre cetateni considera ca este important sa salvam planeta, insa doar cativa sunt dispusi sa ia masuri si sa-si schimbe comportamentul.

Desi cei mai multi dintre noi admit ca protectia mediului este si responsabilitatea noastra, rareori suntem preocupati de obiceiurile de consum pe care le avem. Inca nu suntem dispusi sa utilizam mai putin autoturismul personal sau sa cumparam produse ecologice.

Desi exista multe intentii bune, ele nu sunt puse în practica. Ba mai mult, europenii par sa astepte ca guvernele lor sa actioneze. Mesajul pare limpede: comportamentul ecologic trebuie sa devina un ordin, si nu o optiune.

Sondajul arata, deopotriva, ca, de la o tara la alta, exista diferente majore in ceea ce priveste cunoasterea problemelor de mediu. Cei mai bine informati sunt cei care locuiesc mai ales in tarile din nordul si vestul Uniunii Europene, in timp ce persoanele care se simt cel mai putin informate locuiesc, in general, in tarile din sudul Uniunii si in noile state membre.

Orasul croat Koprivnica (din imagine) este însemnat in agenda evenimentelor dedicate protectiei mediului din acest an, deoarece a obtinut premiul Saptamanii mobilitatii europene pentru 2008.   Contributia sa la protectia mediului include masuri cum ar fi: promovarea mersului pe jos si pe bicicleta, amenajarea unei parti din carosabil pentru traficul nemotorizat, precum si folosirea cu precadere a combustibililor alternativi in transportul public.

Sursa:

www.ec.europa.eu

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>