Stirile zilei de 10.04.2008

Titlurile zilei:

  • Rompan este anchetata pentru pretul la paine;
  • Numarul falimentelor din agricultura creste de la an la an;
  • Vinul Prince Stirbey servit in zborurile Lufthansa;
  • Hale amenajate pentru sacrificarea mieilor in Caras Severin;
  • 3100 kg/ha de cereale va produce Romania in 2014;
  • Campania de promovare PNDR la Arad..

 

 

 

 

 

 

 Rompan este anchetata pentru pretul la paine

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrilor Agriculturii si Finantelor sa initieze o ancheta pentru a afla "substratul" anuntului Rompan de majorare a pretului la paine, masura considerata nejustificata, si a solicitat Consiliului Concurentei sa intervina.

"Am sesizat si am cerut ministrului Economiei si Finantelor si Ministerului Agriculturii sa faca o ancheta sa vedem ce se intampla, pentru ca acest sindicat patronal Rompan mereu ne anunta mariri. Care este substratul, ce costuri au crescut ca ei sa justifice o majorare a preturilor ? Trebuie sa vedem daca nu exista o politica de tip cartel" a spus premierul.

 

 

Numarul falimentelor din agricultura creste de la an la an

Numarul falimentelor din economie continua sa creasca de la an la an, semn de insanatosire, spun analistii. Prea lenta, avertizeaza, insa, altii. Comertul, constructiile si agricultura raman cele mai riscante domenii.

In Romania, daca vrei sa castigi bani, numai agricultor sa nu fii. Anul trecut, peste o mie de firme din acest sector si-au inchis portile, asa cum arata un studiu al Coface Romania privind falimentele în 2007.

Din punct de vedere al riscului de insolventa, agricultura, silvicultura, vanatoarea si pescuitul, alaturi de industria alimentara si a bauturilor, ocupa pozitiile trei, respectiv cinci. Cele mai riscante activitati raman, ca si anul trecut, sunt comertul angro si distributia, alaturi de retail, iar pe pozitia a patra constructiile.

 

 

Vinul Prince Stirbey servit in zborurile Lufthansa

O crestere a cifrei de afaceri cu peste 60% in 2007 si o pondere a exporturilor de 25% din total au convins compania aeriana Lufthansa sa lucreze cu producatorul de vin Agricola Stirbey.

In urma cu un an, reprezentantii transportatorului german au intrat In legatura cu familia Kripp, proprietarii firmei romanesti, pentru a le propune o colaborare. „Presupun ca au degustat undeva vinul nostru, le-a placut si astfel ne-au contactat“, spune baroana Ileana Kripp, descendenta a familiei printului Barbu Stirbey. Parteneriatul de afaceri va incepe din luna iunie, iar vinul va fi servit doar la clasa intai. Viticultura are o traditie indelungata in familia baronului Jakob Kripp, sotul Ilenei - desi in Austria, nu in Romania, unde Kripp se ocupa de 15-20 de ani de comertul cu vinuri in regiunea Tirol.

In urma cu 11 ani, a venit in Romania si, odata ajuns in Dragasani, s-a indragostit de acel loc. „Imi amintea de zona Toscanei si mi-am spus ca daca nu ni se vor restitui podgoriile le vom cumpara“, isi aminteste baronul.

Portofoliul producatorului cuprinde patru vinuri albe si patru rosii, precum si un rose. Pretul mediu de retail pe sticla este in acest moment cel mai ridicat de pe piata: intre 20 si 60 de lei. Sauvignonul blanc servit pe rutele Lufthansa este produs la via Stirbey din regiunea Dragasani, pe o suprafata de doua hectare. Via a fost plantata in 2003.

 

 

Hale amenajate pentru sacrificarea mieilor in Caras Severin

In judetul Caras-Severin vor fi amenajate hale de sacrificare a mieilor in municipiile Resita, Caransebes si in orasul Oravita.

Acestea vor functiona in pietele agroalimentare, in intervalul 17 - 27 aprilie. Administratiile pietelor vor dota spatiile cu dispozitive de asomare electrice, pentru anestezierea animalelor inainte de sacrificare. Mieii oferiti la vanzare trebuie sa aiba cercei de identificare si documente de provenienta. Directia Sanitar Veterinara din Caras-Severin avertizeaza populatia sa nu cumpere miei decat de la producatorii care poseda certificate de sanatate, atat pentru ei, cat si pentru animale.

In municipiul Resita Societatea Piete SA, din subordinea Primariei, va amenaja un spatiu de sacrificare in Piata agroalimentara Resita-Nord. Un spatiu improvizat intr-un cort, ar putea fi dat in folosinta si in curtea SC Prescom Resita, daca Directia Veterinara isii va da acordul sanitar.

 

 

3100 kg/ha de cereale va produce Romania in 2014

Romania sta precum Bulgaria, destul de rau, cu productivitatea. In Romania si Bulgaria productia este pana in prezent in jur de circa trei tone cereale la ha, pe jumatate cat in Germania si Franta, putand ajunge la 3,1 tone/ha pana in 2014 potrivit unui recent raport al Directiei pentru Agricultura a Comisiei Europene pentru perioada 2007-2014. Deci o crestere de 100kg/ha.

Desi codase la productivitate in agricultura, din 2014, Romania si Bulgaria, vor fi nevoite sa lase nelucrate o parte din terenurile agricole ceea ce va duce la o scadere a productiei cu pana la 1,5 milioane de tone cereale anual. Si asta pentruca, desi nu este organ de planificare, UE exercita o anumita directivare restrictiva prin subventiile platite agricultorilor. Pe de alta parte, terenurile agricole sunt in Romania foarte faramitate. Inapte structural pentru o agricultura de tip occidental.

 

 

Campania de promovare PNDR la Arad

Campania de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana, continua cu o noua conferinta de informare ce se va desfasura in orasul Arad, la Teatrul de Stat, in data de 15 aprilie a.c. incepand cu ora 10.00.

La actiunea organizata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare. Conferinta se va bucura de participarea domnului Dacian Ciolos, Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La conferinta vor participa in calitate de lectori si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>