Stirile zilei de 09.04.2008

Titlurile zilei:

  • Mamele deschid revolutia organica;
  • Dacian Ciolos viziteaza Olanda;
  • Cabane de vanatore lansate in circuitul turistic;
  • Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole;
  • Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009;
  • CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro..

 

 

 

Mamele deschid revolutia organica

Femeile sunt principalii cumparatori de alimente ecologice, fiind mai bine informate si convinse ca aceste produse sunt mai sanatoase pentru familiile lor.

Majoritatea mamelor din Marea Britanie cred in beneficiile alimentatiei organice, potrivit unui studiu comandat de Soil Association, cel mai important certificator din aceasta tara. Cercetarea a aratat ca mai mult de opt din zece (84%) mamici cred ca mancarea ecologica este mai buna pentru familiile lor. "Mamele sunt cele care deschid drumul spre revoluţia organică, aducînd după ele o întreagă nouă generaţie organică", consideră reprezentanţii Soil Association.

In conditiile in care femeile se ocupa de dieta familiei si fac aprovizionarea, nu este de mirare ca ele sunt considerate "principalul client" bio de jucatorii de pe aceasta piata.

Astfel, potrivit studiului Soil Association, femeile considera ca mancarea bio este mai buna pentru familie deoarece este mai bogata in antioxidanti omega 3, vitamina C si minerale esentiale benefice pentru organism. In acelasi timp, ele considera ca fac si un lucru bun pentru planeta, pentru mediul inconjurator, cumparand produse ecologice.

 

Dacian Ciolos viziteaza Olanda

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Dacian Ciolos, efectueaza o vizita intre 8 si 10 aprilie in Olanda, in urma invitatiei facute de omolugul olandez, Ministrul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor, Gerda Verbung.

Principalele subiecte abordate in timpul intalnirii oficiale dintre cei doi ministrii privesc aspecte legate de „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, de viitorul acesteia, de normele comunitare in materie de mediu si bunastare animala in agricultura, managementul riscurilor, cota de lapte.

Din delegatia romana, fac parte reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul legume-fructe si productia laptelui. Delegatia va avea intalniri in teritoriu cu The Greenery B.V., una dintre cele mai importante cooperative din domeniul horticol si industria laptelui, cu o reprezentativitate de peste 1.500 membrii, cu reprezentanti ai Dutch Dairy Industry (NZO) si ai Dutch Product Board for Dairy – asociatii ale producatorilor de lactate din Olanda, precum si cu alti actori cu rol important in lantul de productie si distributie a alimentelor.

Tototdata, programul include vizitarea pietei de legume, fructe si ciuperci a producatorilor din cadrul The Greenery B.V, ferme pentru legume, fructe  si ferme de lapte.

 

Cabane vanatoresti lansate in circuitul turistic

Specialistii recomanda cateva zile de relaxare - sau distractie in mijlocul naturii, in cabanele vanatoresti, care vor fi lansate de Romsilva in circuitul turistic de la 1 Mai.

Cabanele ofera un cadru deosebit de romantic si salbatic. Cabanele sunt situate în locuri izolate, se poate ajunge  pe drumuri forestiere si chiar  pe jos sau cu alte mijloace de transport - de exemplu, telecabina.

Cei care-si petrec vacanta la cabane trebuie sa fie bine echipati si sa aiba la ei tot ce este necesar, de la medicamente, cosmetice, haine sau obiecte de stricta necesitate. Asta pentru ca la cabane nu exista posibilitatea de a achizitiona asa rapid acest gen de produse. Doar 50 dintre cele 250 de cabane Romsilva au fost clasificate conform standardelor.

Daca pana acum un sejur la cabana se putea rezerva apeland la directiile silvice, de acum se poate face la agentiile de turism. Acestea vor face rezervari on-line, iar facturile se vor achita in momentul sosirii la cabana.

 

Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole

In mod semnificativ, din proiectele depuse in luna martie, peste 70% sunt pentru achizitia de utilaje agricole, cu toate ca acestui domeniu nu ii sunt alocate nici macar 20 de procente din total. In timp ce pentru cresterea valorii produselor agricole (prin prelucrare) si pentru infrastructura satelor (domenii carora li se aloca 80 de procente din total) nu s-au depus practic decat cateva proiecte.

In conditiile subdezvoltarii grave a sectorului agricol din Romania, daca se vor depune in continuare proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole prin prelucrare si pentru infrastructura satelor –, Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca serios pentru un esec in segmentul agricol din Romania.

 

Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009

Agricultura reprezinta pentru Romania unul dintre cele mai importante sectoare economice. Reprezentanţii MADR au declarat ca in termen de aproximativ o luna, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor sa ia credite pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala, una dintre variante fiind subventionarea dobanzii cu fonduri de la bugetul de stat.

"Exista in studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru ca pana la sfarsitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate inainte de aderare.

O alta varianta ar fi subventionarea dobanzii, masura care s-ar putea aplica pana la sfarsitul Programului National de Dezvoltare Rurala", a declarat, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a aratat ca o decizie ar putea fi luata in perioada urmatoare, in circa o luna.

 

CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro

CEC, BRD-SocGen si Alpha Bank - care au semnat o intelegere cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da in acest an imprumuturi agricultorilor in valoare de cel putin 200 mil. euro. "Pentru necesitatile de finantare a agricultorilor la hectar, pana ce acestia primesc subventiile de la stat, in luna iunie, cele trei banci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricola de primavara, iar pana in prezent a dat imprumuturi in valoare de cateva zeci de milioane de euro.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>