Stirile zilei de 09.04.2008

Titlurile zilei:

  • Mamele deschid revolutia organica;
  • Dacian Ciolos viziteaza Olanda;
  • Cabane de vanatore lansate in circuitul turistic;
  • Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole;
  • Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009;
  • CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro..

 

 

 

Mamele deschid revolutia organica

Femeile sunt principalii cumparatori de alimente ecologice, fiind mai bine informate si convinse ca aceste produse sunt mai sanatoase pentru familiile lor.

Majoritatea mamelor din Marea Britanie cred in beneficiile alimentatiei organice, potrivit unui studiu comandat de Soil Association, cel mai important certificator din aceasta tara. Cercetarea a aratat ca mai mult de opt din zece (84%) mamici cred ca mancarea ecologica este mai buna pentru familiile lor. "Mamele sunt cele care deschid drumul spre revoluţia organică, aducînd după ele o întreagă nouă generaţie organică", consideră reprezentanţii Soil Association.

In conditiile in care femeile se ocupa de dieta familiei si fac aprovizionarea, nu este de mirare ca ele sunt considerate "principalul client" bio de jucatorii de pe aceasta piata.

Astfel, potrivit studiului Soil Association, femeile considera ca mancarea bio este mai buna pentru familie deoarece este mai bogata in antioxidanti omega 3, vitamina C si minerale esentiale benefice pentru organism. In acelasi timp, ele considera ca fac si un lucru bun pentru planeta, pentru mediul inconjurator, cumparand produse ecologice.

 

Dacian Ciolos viziteaza Olanda

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Dacian Ciolos, efectueaza o vizita intre 8 si 10 aprilie in Olanda, in urma invitatiei facute de omolugul olandez, Ministrul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor, Gerda Verbung.

Principalele subiecte abordate in timpul intalnirii oficiale dintre cei doi ministrii privesc aspecte legate de „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, de viitorul acesteia, de normele comunitare in materie de mediu si bunastare animala in agricultura, managementul riscurilor, cota de lapte.

Din delegatia romana, fac parte reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul legume-fructe si productia laptelui. Delegatia va avea intalniri in teritoriu cu The Greenery B.V., una dintre cele mai importante cooperative din domeniul horticol si industria laptelui, cu o reprezentativitate de peste 1.500 membrii, cu reprezentanti ai Dutch Dairy Industry (NZO) si ai Dutch Product Board for Dairy – asociatii ale producatorilor de lactate din Olanda, precum si cu alti actori cu rol important in lantul de productie si distributie a alimentelor.

Tototdata, programul include vizitarea pietei de legume, fructe si ciuperci a producatorilor din cadrul The Greenery B.V, ferme pentru legume, fructe  si ferme de lapte.

 

Cabane vanatoresti lansate in circuitul turistic

Specialistii recomanda cateva zile de relaxare - sau distractie in mijlocul naturii, in cabanele vanatoresti, care vor fi lansate de Romsilva in circuitul turistic de la 1 Mai.

Cabanele ofera un cadru deosebit de romantic si salbatic. Cabanele sunt situate în locuri izolate, se poate ajunge  pe drumuri forestiere si chiar  pe jos sau cu alte mijloace de transport - de exemplu, telecabina.

Cei care-si petrec vacanta la cabane trebuie sa fie bine echipati si sa aiba la ei tot ce este necesar, de la medicamente, cosmetice, haine sau obiecte de stricta necesitate. Asta pentru ca la cabane nu exista posibilitatea de a achizitiona asa rapid acest gen de produse. Doar 50 dintre cele 250 de cabane Romsilva au fost clasificate conform standardelor.

Daca pana acum un sejur la cabana se putea rezerva apeland la directiile silvice, de acum se poate face la agentiile de turism. Acestea vor face rezervari on-line, iar facturile se vor achita in momentul sosirii la cabana.

 

Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole

In mod semnificativ, din proiectele depuse in luna martie, peste 70% sunt pentru achizitia de utilaje agricole, cu toate ca acestui domeniu nu ii sunt alocate nici macar 20 de procente din total. In timp ce pentru cresterea valorii produselor agricole (prin prelucrare) si pentru infrastructura satelor (domenii carora li se aloca 80 de procente din total) nu s-au depus practic decat cateva proiecte.

In conditiile subdezvoltarii grave a sectorului agricol din Romania, daca se vor depune in continuare proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole prin prelucrare si pentru infrastructura satelor –, Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca serios pentru un esec in segmentul agricol din Romania.

 

Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009

Agricultura reprezinta pentru Romania unul dintre cele mai importante sectoare economice. Reprezentanţii MADR au declarat ca in termen de aproximativ o luna, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor sa ia credite pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala, una dintre variante fiind subventionarea dobanzii cu fonduri de la bugetul de stat.

"Exista in studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru ca pana la sfarsitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate inainte de aderare.

O alta varianta ar fi subventionarea dobanzii, masura care s-ar putea aplica pana la sfarsitul Programului National de Dezvoltare Rurala", a declarat, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a aratat ca o decizie ar putea fi luata in perioada urmatoare, in circa o luna.

 

CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro

CEC, BRD-SocGen si Alpha Bank - care au semnat o intelegere cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da in acest an imprumuturi agricultorilor in valoare de cel putin 200 mil. euro. "Pentru necesitatile de finantare a agricultorilor la hectar, pana ce acestia primesc subventiile de la stat, in luna iunie, cele trei banci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricola de primavara, iar pana in prezent a dat imprumuturi in valoare de cateva zeci de milioane de euro.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>