Stirile zilei de 12.04.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Nereguli comunitare in 11 state membre;
  • Conferinta privind finantarea si intocmirea proiectelor;
  • Marea Britanie reconsidera cultivarea de OMG;
  • Colaborare agroalimentara intre Slovenia si Romania;
  • Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional;
  • Cooperare transfrontaliera in prevenirea inundatiilor..

 

 

 

 

 

Nereguli comunitare in 11 state membre

Nerespectarea regulilor comunitare in materie de cheltuieli agricole, conduce in prezent la recuperarea a nu mai putin de 83 milioane Euro, de catre Comisia Europeana din partea a 11 state membre.

Spania este tara care va returna cea mai mare parte a banilor comunitari, in cuantum de 54,9 milioane de Euro - sume imputate pentru plantarea neautorizata de vita de vie, urmata de Franta, care ramburseaza 11 milioane Euro pentru nerespectarea criteriilor de recunoastere privitoare la grupele de producatori din domeniul fructelor si legumelor.

Celelalte state sunt Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia. Verificarile Curtii de Conturi au avut in vedere perioada de dupa 2003.

 

 

Conferinta privind finantarea si intocmirea proiectelor

Managerii si coordonatorii de proiecte publice sau private pot afla informatii despre principalele programe de finantare structurala, dezvoltare rurala si credite complementara in cadrul celei de-a treia Conferinte Nationale PMVision din data de 14 mai, care se va desfasura la Centrul de Conferinte al Institutului Bancar Roman.

In cadrul evenimentului, participantii vor putea discuta cu mai multi creditori (banci si institutii financiare non-bancare) sau consultanti despre conditiile de pre-finantare a proiectelor proprii, despre scrierea cererilor de finantare sau despre serviciile de implementare a proiectelor.

Conferinta se adreseaza managerilor si coordonatorilor de proiecte din companii private (financiar-bancar, IT&C, dezvoltari imobiliare si constructii, agricultura si dezvoltare rurala, transporturi, farmaceutice, etc.), din institutii ale administratiei publice locale si centrale, din organizatii non-profit, dar si profesorilor, jurnalistilor si studentilor.

 Initiativa PMVision are ca scop promovarea si implementarea la nivel national a principiilor parteneriatului public-privat, a programelor de finantare europene si a instrumentelor complementare de creditare.

Mai multe detalii despre Conferinta Nationala PMVision 2008 puteti afla pe www.pmvision.ro

 

 

Marea Britanie reconsidera cultivarea de OMG

In timp ce Romania a renuntat la cultivarea organismelor modificate genetic,  desi UE nu i-a impus acest lucru, britanicii au decis reconsiderarea acestei alternative, ca solutie la cresterea excesiva a preturilor la alimente. Premierul  Gordon Brown a trimis o scrisoare omologului sau japonez, presedintele grupului celor mai bogate tari industrializate, propunand un plan international pentru rezolvarea crizei, care sa includa si reconsiderarea cultivarii de OMG. Aceeasi scrisoare a fost trimisa si secretarului general al ONU si reprezentantilor FMI si ai Bancii Mondiale.

Brown atrage atentia ca pana si in statele dezvoltate numarul celor care nu-si pot asigura hrana zilnica este in crestere. Inmultirea populatiei a dus la marirea cererii de grane, criza fiind agravata si de cresterea suprafetelor cultivate pentru biocarburanti.

 

 

Colaborare agroalimentara intre Slovenia si Romania

Romania si Slovenia vor colabora in domeniul agroalimentar. Anuntul a fost facut de Dacian Cilos, ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de vizita oficiala in Romania a Ministrului Agriculturii, Silviculturii si Alimentatiei din Republica Slovenia, Iztok Jarc.

La conferinta precedata de discutiile oficiale purtate cu omologul sau sloven, ministrul roman al Agriculturii a declarat ca ambele ministere vor colabora pentru a gasi modalitati de dezvolare a domeniului agroalimentar si ca se vor intensifica schimburile comerciale.

Potrivit ministrului roman, schimbul cu produse alimentare intre cele doua state va fi stimulat si prin intermediul targurilor si expozitiilor la care vor participa reprezentanţii ambelor state. Dacian Ciolos a precizat ca va fi pus accentul pe producţia de lapte.

In acelasi context, Iztok Jarc, ministrul agriculturii din Republica Slovenia a subliniat faptul ca Romania si Slovenia au colaborat si pana acum pentru "analiza de sanatate" a Politicii Agricole Comune, programul de dezvoltare rurala, axa de agromediu. Acesta a mai spus ca va continua colaborarea si in privinta organizarii agentiilor de plati.

 

 

Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional

Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional in perioada sarbatorilor de Paste daca sunt pentru consumul propriu, a declarat, la un post de televiziune, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

"Omul care vrea sa-si taie un miel de Pasti la el in curte poate sa-l taie fara nici o problema, la fel cum a facut-o pana acum", a precizat Ciolos.

Acesta a mentionat ca Autoritatea Veterinara s-a pregatit si pentru sacrificarile mieilor destinati comercializarii.

 

Cooperare transfrontaliera in prevenirea inundatiilor

Consiliul Judetean Timis, in colaborare cu partenerii din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, a initiat in vederea accesarii de fonduri europene, prin Programul Phare de Cooperare Transfrontaliera, atat cu Ungaria, cat si cu Serbia, proiecte in domeniul prevenirii si interventiei in caz de inundatii.

Proiectul isi propune sa creeze si sa operationalizeze, in judetul Timis, o structura institutionala si un sediu de coordonare-cooperare si suport logistic, la nivel transfrontalier si regional.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>