Stirile zilei de 14.04.2008

Titlurile zilei:

  • Saptamana Europeana a Turismului Rural;
  • Pana la 30 iunie se vor face toate platile directe;
  • A inceput numaratoarea ursilor din Bucegi;
  • Cotizatia de afiliere la COPA–COGECA, platita de guvern;
  • Miere ecologica din Valea Bicazului;    
  • Expozitie de Ciobanesc Romanesc Carpatin..

 

 

 

 

Saptamana Europeana a Turismului Rural

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC Romania, organizeaza in perioada 14- 20 aprilie 2008,  "Saptamana Europeana a Turismului Rural" - Editia a III - a. Evenimentul este coordonat la nivel european de catre EuroGites – Federatia Europeana de Turism Rural, peste 25 de tari membre sarbatorind in luna aprilie turismul rural prin actiuni specifice.

Sunteti cu totii invitati sa intampinati primavara la tara, urmand recomandarea acestui an: “ Petreceti vacantele intr-un mod sanatos – mergeti la tara” .

In perioada 14-20 aprilie, ANTREC Romania, impreuna cu pensiunile membre, v-au pregatit numeroase evenimente, cum ar fi: “Porti deschise la pensiuni” (in toata tara), “Ziua varuitului” (Sarata-Monteoru, Buzau) “Wellness la tara” (Bucovina), "Expozitie de flori (Codlea, Brasov)“, “Lectia de gatit la cuptorul cu lemne” (Berca, Buzau), "Degustari gratuite de vin (Piertoasele, Buzau)", “Sa invatam arta incondeierii oualor” (Vama, Bucovina).

In Duminica Floriilor, ANTREC Romania sarbatoreste Ziua Turismului Rural Romanesc. Cu aceasta ocazie, se lanseaza a cincea editie a concursului “ Margareta de Aur”, concurs la care participa pensiuni membre ANTREC, la una din categoriile: “ Gastronomie Locala”; “Traditie locala”; “Cea mai frumoasa gradina”; “Oferta de agrement”;

 


Pana la 30 iunie se vor face toate platile directe

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, sustine ca numarul fermierilor care au primit deja banii este de 170.000.  “Procesul e ste in curs de desfasurare si cred ca vom reusi sa ne incadram in termenul stabilit, respectiv 30 iunie”, a adaugat Albu.

Fermierii mai spun ca intarzierea platilor este datorata si faptului ca aplicatiile electronice pentru centralizarea si transmiterea datelor se blocheaza. “Pica foarte des sistemul. Cei de la APIA ne-au spus ca vor fi cam trei mii de cereri pe zi prin sistem, iar asta inseamna ca ne va lua un an sa primim banii. E drept ca ne-au spus ca in timp numarul cererilor va creste”, a spus presedintele LAPAR. La randul sau, secretarul de stat a recunoscut ca exista probleme tehnice legate de aceste aplicatii. “Orice logistica electronica are probleme. Ne-am confruntat cu mai multe situatii, dar am reusit sa recuperam ulterior”, a adaugat Albu.

  Gheorghe Albu a mai spus ca o parte din vina apartine si fermierilor care au completat gresit declaratiile. “Este primul an cand s-au dat aceste plati, iar fermierii au avut obligatia sa fie foarte atenti la declararea parcelelor. Procentul de eroare a fost de 15, in conditiile in care la nivel european este de 2-3. In acest an, producatorii agricoli au capatat experienta, asa ca ne asteptam sa ne incadram in media europeana”, a aratat secretarul de stat. Potrivit estimarilor, peste 1,2 milioane de fermieri au depus cereri pentru a primi subventie pentru hectarul de cultura, valoarea totala fiind de peste 440 milioane de euro.

 

A inceput numaratoarea ursilor din Bucegi

A inceput numaratoarea ursilor din Parcul Natural Bucegi. Pentru a tine animalele cat mai departe de zonele locuite si pentru a realiza studiul, silvicultorii duc hrana in padure. Metoda este buna pentru ca ursii iesiti de curand din hibernare nu pot rezista tentatiei. Primul venit la masa a fost un urs de peste 300 de kg.

Mancarea este una speciala, foarte bogata in proteine, facuta sa sature masivele animale. Mirosul are si el un rol important, facut sa atraga ursii de la mari distante. In afara de hrana pe care o gaseste in padure, un urs are nevoie de cel putin cinci kilograme de mancare complementara.

 

 

Cotizatia de afiliere la COPA–COGECA, platita de guvern

Cotizatia anuala perceputa asociatiilor agricole afiliate la organizatii profesionale europene, in cuantum de 600.000 de lei, va fi platita integral in acest an de la bugetul de stat, ca o masura de stimulare a agricultorilor pentru a se asocia in organizatii si a participa la politica în domeniu a UE.

Cotizatiile vor fi suportate de la buget pentru asociatiile din agricultura constituite in baza Ordonantei Guvernului 26/2000.

 

 

Miere ecologica din Valea Bicazului    

Apicultorii  de pe Valea Bicazului s-au intalnt recent pentru a dezbate cele mai importante aspecte referitoare la   obtinerea mierii ecologice in zona montana, precum si la posibilitatile de accesare a fondurilor europene nerambursabile  ce privesc acest sector. Dezbaterea,  care a avut loc la  Caminul Cultural din Bicazul Ardelean, a continuat cu o demonstratie practica  la stupina apicultorului Simon  Andras.

Manifestarea   interactivă organizata de Centrul Local de Consultanta Agricolă Tasca, prin consultantul Maria Veris, a reunit un numar mare de apicultori, dar si crescatori de animale, carora li  s-au prezentat subiecte precum apicultura coventionala si cea ecologica, avantajele apiculturii ecologice, subventiile acordate de MADR, accesarea de fonduri nerambursabile pentru acest sector si masurile din Programul National Apicol. 

 

Expozitie de Ciobanesc Romanesc Carpatin

Rasa denumita Ciobanesc Romanesc Carpatin a beneficiat de un mare interes pentru selectionare si ameliorare. Concretizarea acestui interes pentru cainii de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin o reprezinta constituirea Clubului National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, care a organizat recent la Bistrita Expozitia de Club si Arbitraj Selectie ADR.

 Cu acest prilej s-a  putut aprecia activitatea depusa de crescatorii din toata tara pentru obtinerea exemplarelor de Ciobanesc Romanesc Carpatin in limitele standardului rasei.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>