Stirile zilei de 24.04.2008

Titlurile zilei:

  • Credit BCR pentru infiintarea culturilor;
  • De pasti, controale sanitar veterinare;
  • Crescatorii de porci vor garantii in caz de pesta;
  • Vaccin antipesta ineficient;
  • Potential ridicat pentru a produce energie ecologica..

 

 

 

 

 

 

Credit BCR pentru infiintarea culturilor

BCR va acorda credite fermierilor pe termen scurt, pentru finantarea lucrarilor agricole, in contul subventiilor pe suprafata din fonduri europene, pe care acestia le vor primi in aceasta vara. Practic, fermierii vor putea sa acopere prin credit bancar nevoile de finantare, pana cand Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) va realiza plata subventiilor. BCR a incheiat un parteneriat cu APIA, banca urmand sa finanteze fermierii cu pana la 75% din valoarea subventiilor estimate pe care acestia le vor primi.

Creditul se acorda pe baza unor adeverinte eliberate pentru fermieri de catre APIA, care certifica suprafata detinuta de catre fiecare solicitant.

BCR a incheiat un parteneriat si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, care va garanta 50% din valoarea fiecarei finantari. Potrivit propriilor date, BCR este cel mai important finantator al proiectelor din agricultura si dezvoltare rurala, cu o cota de piata de peste 80%.

 

 

De pasti, controale sanitar veterinare

In perioada 18 – 20 aprilie 2007, echipele de inspectori din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti au efectuat controale privind respectarea masurilor sanitare veterinare pentru perioada premergatoare sarbatorilor pascale ortodoxe.

Au fost efectuate controale in piete agroalimentare, depozite alimentare, unitati de abatorizare, unitati de procesare, magazine alimentare si supermarketuri, macelarii si carmangerii, unitati de alimentatie publica, punct de sacrificare miei, unitati procesare si comercializare peste si unitatii panificatie.

De asemenea, au fost efectuate controale in targuri de animale si au fost verificate mijloace auto de transport pentru produse de origine animala si nonanimala.

Principalele deficiente constatate au fost:

·         depozitarea necorespunzatoare a produselor de origine animala;

·         intretinerea in conditii necorespunzatoare de igiena a spatiilor de comercializare a produselor alimentare;

·         mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar;

·         manipularea necorespunzatoare a produselor de origine animala;

·         ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

·  nerespectarea normelor sanitare veterinare privind protectia si bunastarea animalelor;

·         comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;

·         comercializarea produselor alimentare in spatii neinregistrate sanitar veterinar.

Pentru deficientele constatate au fost aplicate 51 de sanctiuni contraventionale in valoare de 138.600 lei si 25 de avertismente.

 

Crescatorii de porci vor garantii in caz de pesta

Patronatul Roman al Carnii de Porc este dispus sa renunte la utilizarea vaccinului antipesta in fermele comerciale, dar solicita Guvernului garantii ca vor fi acordate despagubiri daca apar focare de pesta.

Reprezentantii patronatului s-au intalnit marti cu cei ai Autoritatiii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru a discuta despre posibilitatea de renuntare la vaccinarea porcilor din fermele comerciale.



Vaccin antipesta ineficient

ANSVSA a fost notificata, recent, ca unele loturi cu vaccin marker prezinta anumite deficiente in ceea ce priveste termenul de valabilitate.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat ca Romania va renunta la vaccinarea antipesta in ferme daca expertii europeni vor ajunge la concluzia ca vaccinul utilizat are o imunitate scazuta.

Potrivit lui Roatis, daca se elimina vaccinarea porcilor impotriva pestei, masurile de biosecuritate trebuie intensificate, in acest sens fiind pregatit deja un act normativ.

EMEA, laboratorul de referinta al UE, a emis o alerta rapida pentru retragerea de pe piata a vaccinului antipesta utilizat de Romania, dupa ce testele au relevat ca problemele de calitate afectează valabilitatea produselor.

 

Potential ridicat pentru a produce energie ecologica

Potrivit hartii eoliene a Romaniei, zonele cele mai atractive pentru producerea energiei electrice pe baza de vant sunt Podisul Central Moldovenesc, Dobrogea, dar si zonele cele mai inalte ale lantului Carpatic.

Pe de alta parte, toata partea de sud a tarii are un potential ridicat pentru producerea energiei folosind drept materie prima soarele.

Totodata, potrivit studiilor efectuate de specialisti, daca s-ar utiliza ca materie prima biomasa, adica folosirea reziduurilor si a deseurilor vegetale, pentru producerea energiei electrice, productia ar putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararii hranei in mediul rural.

Nici hidroenergia si energia geotermala nu sunt de neglijat, sustin specialistii. Astfel 4% din totalul energiilor regenerabile din Romania reprezinta microhidrocentralele, iar 1% geotermalele.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) finanteaza investitorii privati, dar si primariile, care vor sa-si dezvolte o afacere in acest domeniu. Operatorii economici pot obtine cofinantare de la stat de aproximativ 50% din valoarea proiectului, iar autoritatile locale pana la 60% din costul total al investitiei.

Proiectele trebuie să aiba o valoare de minimum 50.000 de lei şi 20.000.000 de lei. Pana in prezent, statul a finantat un proiect de microhidrocentrala si patru proiecte pe biomasă. Exista foarte multe solicitari de finantare depuse la AFM. In prezent, alte 14 aplicatii sunt in curs de analiza.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>