Stirile zilei de 23.04.2008

Titlurile zilei:

  • Sistemul informational pentru piata agricola;
  • Romania are doar 480 ha de sere incalzite;
  • Grupurile de legume - fructe sunt neeligibile la masura 123;
  • Uniuniunea Cooperativelor Agricole Viti - Vinicole;
  • Dezvoltarea infrastructurii sportive la tara;.

 

 

 

Sistemul informational pentru piata agricola

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in proiect organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare (SIPPAA).

Prin acest act normativ se reglementeaza crearea si actualizarea unei evidente unitare cu privire la piata produselor agricole si alimentare.

Potrivit proiectul de ordonanta de urgenta, Ministerul Agriculturii asigura transmiterea informatiilor de piata agricola si alimentara catre serviciile corespondente ale Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene, la termenele si in formatul prevazut in reglementarile Comisiei Europene, specifice fiecarei organizari comune de piata.

Elaborarea acestui act normativ va crea obligativitatea agentilor economici de a furniza informatiile necesare, cu mentiunea ca ele sunt confidentiale.

 

Romania are doar 480 ha de sere incalzite

Situatia din cultura legumelor si fructelor nu este de fel roza. In Romania exista numai 480 ha de sere incalzite – in scadere dramatica fata de 1989, cand erau peste 1.000 ha – si doar 3.000 ha de solarii. In tari chiar mai mici decat Romania suprafetele protejate se numara cu zecile de mii de ha. Astfel, contributia legumelor si fructelor romanesti in consum este sub 10% in cursul iernii, urca la 50% abia din a doua jumatate a lunii aprilie si numai in vara-toamna reuseste sa se impuna pe piata, degajand si anumite – practic infime – cantitati pentru export. Exporturile au fost anul trecut pur si simplu ridicole: sub 1 milion de euro!

 

Grupurile de legume-fructe sunt neeeligibile la masura 123

Masura 123, "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", se incadreaza in Axa I "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier", si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare si forestiere, prin imbunatatirea performantei generale a intreprinderilor din sectorul de procesare si marketing a produselor agricole si forestiere.

853 de milioane de euro reprezinta fonduri alocate pentru operatiunile specifice masurii;

118 milioane vor fi folosite in cadrul schemei de ajutor de stat, destinata procesatorilor de produse agricole, in vederea obtinerii de produse alimentare sau pentru obtinerea si utilizarea surselor de energie regenerabila si biocombustibili;

100 de milioane de euro vor fi folositi pentru stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase.

Nu sunt eligibile pentru liniile de finantare, in cadrul acestei masuri, grupurile de producatori care au obtinut recunoasterea, grupurile de producatori recunoscute preliminar si organizatiile de producatori din domeniul legume si fructe. Acestia vor beneficia de sprijin prin Organizarea Comuna de Piata.

 

Uniunea Cooperativelor Agricole Viti - Vinicole

Premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat o vizita, in judetul Vrancea, pentru o intalnire cu membrii asociatiilor si cooperativelor viticultorilor din judet care fac parte din "Uniunea Cooperativelor Agricole Viti-Vinicole," informeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).

Viticultorilor din podgoriile Vrancei - Panciu – Odobesti - Cotesti li s-au prezentat programele de finantare pentru modernizarea exploatatiilor viticole, dotari cu utilaje, echipamente si masini agricole, constructii de crame moderne in vederea procesarii strugurilor si diversificarii productiei viti-vinicole.

Totodata, viticultorii au fost informati de premier in legatura cu noile programe care se afla in pregatire si care vor veni in sprijinul producatorilor agricoli, printre care si programul "Fermierul Nou” .

 

Dezvoltarea infrastructurii sportive la tara

Guvernul a adoptat in sedinta din 21 aprilie 2008, normele metodologice de aplicare a Ordonantei 7 din 2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, prin care se urmareste modernizarea satului omanesc, informeaza un comunicat de presa emis de Executiv.

OG nr. 7 a fost modificata prin Legea 71/2007, in sensul constituirii unei noi componente, cea de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive in mediul rural.

„Prin hotararea adoptata astazi, Guvernul adauga o noua componenta, Programul de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural, prin care se pot construi, moderniza sau transforma bazele sportive. Guvernul vrea, astfel, sa creasca sansele tinerilor din mediul rural de a-si dezvolta capacitatile sportive” a afirmat purtatorul de cuvant Camelia Spataru.

Beneficiarii directi ai Programului de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural sunt autoritatile administratiei publice locale din spatiul rural, care utilizeaza obiectivele de investiþii realizate, adica bazele sportive.

Astfel, in ceea ce priveste marimea fondurilor din bugetul de stat, valoarea maxima pentru proiectele depuse de o singura unitate administrativ - teritoriala, care pot fi finantate prin program, este 525.000 lei, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Data limita pentru finalizarea proiectelor selectate este de 12 luni de la data predarii amplasamentului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>