Stirile zilei de 29.04.2008

Titlurile zilei:

  • Cu 4 kg de grau se asigura 3000 kg/ha grau;
  • Vacanta in rezervatii de animale abandonate;
  • Politica comuna pentru tarile sarace;
  • „Era“ hainelor ieftine s-a încheiat;
  • Noutati privind agromediu si zonele defavorizate;
  • Promovarea vinul romanesc in afara tarii..

 

 

 

 

 

Cu 4 kg de grau sa asigurat 3000 kg/ha grau

Primele platite de agricultori pentru o polita au ajuns la doar 1,5% din valoarea asigurata, fata de o cotatie de catalog stabilita la 4,5%, ceea ce aduce pierderi insemnate asiguratorilor, a spus Costel Eremia, presedintele Fata Asigurari.

"In prezent, producatorul trebuie sa achite de trei ori mai putin, adica 20 lei, ceea ce reprezinta pretul a 4 kg de grau, asigurandu-si astfel circa 3.000 kg pe hectar", a mentionat Eremia, citat de NewsIn.

Fata Asigurari a incasat prime de asigurare de 4 milioane euro pentru culturile asigurate in ultimul an agricol si a platit despagubiri de peste 4,5 milioane euro. "Investitorii ne incurajeaza sa continuam, iar pentru a crea un echilibru ne incurajeaza sa dezvoltam si sectorul asigurarilor non-agricole", a mai spus Costel Eremia.

 

Vacanta in rezervatii de animale abandonate

In fiecare an, aproape 5000 de voluntari isi petrec zilele de vacanta in cea mai mare rezervatie de animale abandonate din SUA, unde dau o mana de ajutor ingrijitorilor care vad de pisici, caini, cai, capre si alte animale refuzate de stapanii lor.

Oferta de vacante pentru voluntari a fost o simplă idee la infiintarea rezervatiei, in urma cu 20 ani. Ea s-a doverdit foarte populara, iar rezervatia si-a extins capacitatea de cazare. La început, voluntarii fara pretentii de confort erau cazati in casute rustice, raspandite pe cei 133 de kilometri patrati ai rezervatiei. Astazi, casutele moderne si campingurile pentru rulote ofera locuri de cazare curate si ieftine. Voluntarii nu trebuie sa aiba neaparat cunostinte in domeniu, deoarece urmeaza un curs de pregatire complet.

 

Politica comuna pentru tarile sarace

Michel Barnier, ministrul francez al agriculturii, a declarat ca statele din zone afectate de foamete - precum America de Sud si Africa, ar trebui sa adopte o politica agricola comuna, asemanatoare celei existente in Uniunea Europeana.

Solutia propusa de Barnier vine intr-un moment delicat pentru omenire, care se confrunta cu inceputul unei adevarate crize alimentare. Pretul orezului alb de calitatea B, cel mai bine vandut la export, a atins pe 23 aprilie un nou record la Bursa din Chicago: 894 de dolari pe tonă.

Fostul ministru francez spune ca statele cu probleme alimentare nu trebuie sa se concentreze pe export, ci pe hranirea propriei populatii. Abia apoi, cand problema foametei este stabilizata, aceste state se pot concentra pe exportul surplusurilor de produse agricole.

 



„Era“ hainelor ieftine s-a încheiat

Dupa ce preturile la alimente au luat-o in sus accelerat, a venit si randul hainelor. Pretul mare al bumbacului, problemele climatice si scumpirea energiei sunt principalele cauze care ne vor afecta garderoba personala. „Totul pleaca de la energie. Ne confruntam cu probleme energetice“, a declarat un analist pentru Agentia Reuters.

De asemenea, costurile cu forta de munca in China sau India, unii dintre cei mai mari exportatori de imbracaminte, au crescut semnificativ. Astfel, producatorii sunt nevoiti in cele din urma sa ridice preturile.

 

Noutati privind agromediu si zonele defavorizate;

In ordinului 246/2008, privind stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate, pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, in sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate, aspectele cele mai semnificative care au fost reformulate sunt urmatoarele:

  • pentru acordarea platii unice pe suprafata pentru pajiştile comunale, se prevad conditii din care trebuie sa reiasa utilizare agricola a acestei suprafete;
  • pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate, se aplica aceleasi prevederi ca si pentru pajistile comunale;  
  • pentru cultura tutunului, s-a reformulat prevederea de acordare a plăţii naţionale directe complementare, cuplata de producţie, pentru a se evita orice confuzie dintre conditiile ce trebuie a fi respectate pentru platile cuplate si platile decuplate de productie, aferente culturilor vegetale.  
  • pentru cultura de sfecla de zahar, s-a reformulat prevederea de acordare a platii nationale directe complementare pentru sfecla de zahar si pentru plata separata pentru zahar, decuplate de productie, aceste plati se acorda producatorilor agricoli care au indeplinit conditii specifice de eligibilitate in anul de piata 2007/2008 care este considerat an de referinta pentru acordarea sprijinului.

Aceasta decizie a Ministerului Agriculturii a fost luata in conformitate cu principiul simplificarii politicii agricole comune, care presupune si editarea actelor normative din cadrul Uniunii Europene intr-un mod unitar si uniform care sa permita o derulare cat mai buna a fluxului de informatii de la administratie catre fermieri.


Promovarea vinul romanesc in afara tarii

Pentru sustinerea punctelor de interes ale sectorului vitivinicol romanesc, trebuie in primul rand sa cream un brand national de promovare a vinului din Romania ai, in al doilea rand, trebuie sa investim cat mai mult in marketing, a declarat presedintele PNVV, Ovidiu Gheorghe.

Potrivit presedintelui Patronatului National al Viei si Vinului, cel mai cautat vin pe pietele internationale este Jidvei, chiar daca port-drapelul romanesc a fost Feteasca Neagra.

Romania se mai ''mandreste'' cu alte doua productii de exceptie, Grasa de Cotnari si Murtfatlar, demisec si demidulce.

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>