Stirile zilei de 30.04.2008

Titlurile zilei:

  • Reforma in piata comuna viticola;
  • In Moldova sau efectuat cele mai multe plati directe;
  • Topul cladirilor verzi din SUA;
  • Carburant ecologic din trestia de zahar;
  • Peste 150 de lebede pe un lac din Vrancea;
  • In Banat se creste, superintensiv, cega..

 

 

 

 

 

 

Reforma in piata comuna viticola

Consilul de Ministrii al Uniunii Europene a adoptat in 29 aprilie 2008, reforma organizarii comune a pietei vitivinicole.

Reforma prevede o restructurare rapida a sectorului vitivinicol prin includerea unui sistem voluntar de destelenire pe o perioada de trei ani ca alternativa pentru producatorii care nu pot face fata concurentei si pentru a elimina de pe piata surplusurile si vinul necompetitiv. Se vor elimina progresiv subventiile pentru distilarea de criza si pentru distilarea alcoolului alimentar, iar sumele respective, repartizate in pachete financiare nationale, vor putea fi folosite pentru finantarea unor masuri precum promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte, inovarea, restructurarea si modernizarea viilor si a cramelor. Reforma va asigura protectia mediului in regiunile viticole, va salvgarda politicile traditionale si incetatenite de promovare a calitatii si va simplifica normele de etichetare in avantajul producatorilor si al consumatorilor deopotriva. Sistemul foarte restrictiv de drepturi de plantare va fi de asemenea desfiintat la nivel european incepand cu 1 ianuarie 2016. Comisia Europeana va incepe acum procesul de adoptare a regulamentelor detaliate de aplicare pentru a permite reformei sa intre in vigoare la 1 august 2008.

 

 

In Moldova sau efectuat cele mai multe plati directe

Judetele Vaslui, Neamt si Botosani numara cei mai multi agricultori care au primit subventii de la UE.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat pana acum cele mai multe plati pe suprafata aferente anului 2007 in judetul Vaslui – pentru 23.000 de fermieri, in judetul Neamt – pentru 15.000 de fermieri si in judetul Botosani – pentru 14.000 de agricultori.

In aceste judete se sta mai bine cu controalele pe teren si s-au mobilizat mai bine cu autorizarea la plata. In plus, pentru ca s-a inceput cu fermierii mici, iar in aceste judete sunt multi agricultori, dar cu suprafete mici de teren, aici s-au efectuat mai multe plăţi.

 

 

Topul cladirilor verzi din SUA

Pe locul intai si cea mai “ver­de” cladire din SUA, ce va fi inaugurata in 2008 este Aldo Leo-pold Legacy Center din Ba­raboo, Wisconsin, proiectata de firma Kubala Washatko Architects. Clăadi­rea va fi noul sediu central al compa­niei Leed Platinum, va utiliza cu 70% mai putina energie. Ferestrele foarte mari care permit intrarea luminii si venti­latia pasiva contribuie la reducerea consumului de energie.

Biblioteca Cesar Chavez din Laveen, Arizona ocupa locul al doilea in acest top. Constructia va fi situata langa lacul artificial din desertul Arizonei si va fi înconjurata de cazemate de pamant care vor ajuta la mentinerea constanta a temperaturii si vor furniza energie termala. Apa de ploaie va fi colectata si utilizata pentru intretţi­nerea parcului bibliotecii.

Medalia de bronz revine cladirii South Lake Union Discovery Center din Seattle, Washington (imaginea de sus). Este o sala modulara de expozitii ce va fi ridicata in Seattle park si va “sta” pe niste bu­cati de dig, pentru a avea impact minim asupra biodiversitati din parc.

 

 

Carburant ecologic din trestia de zahar

O uzina din Sao Paulo (Brazilia) va fabrica un carburant diesel ecolo­gic obtinut pe baza  de trestie de zahar. Acest carburant poseda proprietati identice sau chiar mai bune decat dieselul derivat din petrol. Tehnologia utilizată permite producerea de diesel, benzină şi carburant pentru avioane. Este vorba de primul combustibil diesel reciclabil cu o reducere a emisiilor dieselului traditional mergand pana la 80.

Obiectivul este de a începe fabricarea pe scară industrială în 2010 şi de a atinge o producţie de 4 miliarde de litri în cinci  ani.

O societatea americana, speciali­zata in bioinginerie, a descoperit aceasta tehnologie din intamplare in timp ce lucra la un medicament impotriva malariei.

 

 

Peste 150 de lebede pe un lac din Vrancea

Peste 150 de lebede si-au gasit loc de popas la circa 30 de kilometri de Focsani, pe un „brat mort“ al raului Putna, de pe raza comunei Nanesti.

Zona pe care s-au mutat lebedele se afla in administrarea Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Pentru a nu periclita habitatul monumentelor naturii, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului a decis sa tina balta sub observatie astfel incat lebedelor sa nu li se intample nimic rau.

Lebedele sunt declarate specie ocrotita de lege, iar cei care incearca sa le vaneze risca pedeapsa cu închisoarea.

 

 

In Banat se creste, superintensiv, cega

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului (USAMVBT) a demarat un proiect prin care le deschide banatenilor oportunitatea de a se lansa in acvacultura si de a castiga astfel bani frumosi.

Institutia a castigat, in 2006, un contract de cercetare in valoare de 1,3 milioane de lei. „Suntem pionieri in domeniu. Nu avem in tara o alta instalatie pentru crestere superintensiva“, a declarat profesorul universitar Marian Bura, coordonatorul proiectului.

Aceasta indeletnicire se va derula intr-o ferma de la Padurea Verde, unica in tara, aflata acum in curs de amenajare. In cele 34 de bazine, oferite de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, vor fi crescuti, de la inceputul lui 2009, un numar de 14.000 de puieti de sturioni, din cultura de cega, pentru ca e mai adaptabila la conditiile de captivitate.

Bazinele sturionilor sunt alimentate cu apa forata la adancime, care trece printr-un filtru special si este apoi adusa la o temperatură constantă, tot timpul anului, între 18 si 20 de grade Celsius.

Inca din primul an, carnea de cega va fi vanduta in supermarketurile din oras, iar peste trei ani, cand exemplarele vor ajunge la maturitate sexuala, se vor colecta si primele cantităţi de caviar.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>