Stirile zilei de 2.05.2008


Titlurile zilei:

  • Taranii pot ramane si fara renta viagera si fara pamant;
  • Masura 113 a PNDR de pensionarea timpurie;
  • Covrigii de Singurei sunt copti in cuptoare tiganesti;
  • Tratatul de la Lisabona schimba puterea bugetara in UE..

 

 

 

 

 

 

 

Taranii pot ramane si fara renta viagera si fara pamant

Proprietarii de teren agricol, care si-au vandut sau arendat pamanturile in schimbul rentei viagere agricole, vor ramane fara banii promisi de stat, incepand cu anul 2010. Uniunea Europeana considera aceasta subventie ca ajutor de stat, motiv pentru care nu va mai fi permisa dupa 2009. Partea proasta este ca multi oameni si-au vandut terenurile deja, iar autoritatile romane nu au facut nimic sa informeze populatia, declarand ca vor fi gasite alte metode in compensare; dar este nevoie de "decizie politica", dupa cum sustine actualul ministru al Agriculturii.

In 2004, Alianta DA (n.r. - formata din PNL si PD) a elaborat o foarte stufoasa oferta electorala ce cuprindea, bineinteles, si partea de politici agricole si de dezvoltare rurala. Propunerea a fost "copilul" fostului ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a sustinut-o in mod special, introducand-o in pachetul de legi ale proprietatii, adoptat in 2005 (n.r. - Legea nr. 247/2005).

Potrivit Oficiului National de Renta Viagera, pana la sfarsitul anului trecut s-au inregistrat 50.750 de dosare, reprezentand 195.000 ha. Din acestea, 158.600 ha sunt terenuri care fac obiectul unor contracte de arenda, restul de 36.400 ha fiind terenuri deja vandute.

 

 

Masura 113 a PNDR de pensionarea timpurie

Masura 113 a PNDR face referire la pensionarea timpurie, dar a fermierilor si a lucratorilor agricoli, ca o masura complementara pentru instalarea tinerilor fermieri.

Definirea fermierului nu lasa aproape nici o sansa rentierilor de la oras de a ajunge "pensionari" agricoli. Potrivit PNDR si Comisiei Europene, pentru a fi clasificat ca fermier pentru aceasta masura, acesta trebuie sa demonstreze ca veniturile din agricultura insumeaza cel putin 25% din veniturile totale si ca timpul destinat muncii in agricultura reprezinta cel putin 25% din timpul de munca total efectuat.

In cazul persoanelor fizice, dovada ponderii venitului din agricultura in cadrul venitului total se obtine prin impartirea venitului mediu brut din agricultura pe an, calculat la nivelul tarii, corespunzator suprafetei totale a terenului agricol detinuta de aceasta, la venitul total rezultat din activitatile agricole si neagricole.

Veniturile neagricole pot fi salarii obtinute in alte sectoare ale economiei, dividende din actiuni, profit net din activitatea societatilor comerciale, pe baza partilor sociale detinute etc. Venitul din activitatile neagricole este calculat ca medie a ultimilor 2 ani.

 

 

Covrigii de Singurei erau copti in "tiganie"

Regulile europene pe care trebuie sa le respecte o brutarie vor face ca celebrii covrigi de Singureni Giurgiu sa dispara de pe marginea drumului european E 70. Covrigii erau copti „in tiganie", in cuptoare taranesti.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, cei care nu vor investi serios si nu-si vor amenaja spatiile de productie in conformitate cu normele europene se vor trezi cu brutariile închise. Normele europene cer ca brutariile sa aiba apa calda si rece nonstop, depozite speciale pentru sacii cu faina si utilaje de inox. 60.000 de euro, costa o covrigarie conforma.

Pe soseaua Alexandriei sunt cel putin 25 de tarabe cu covrigi. Cinci-sase lei face siragul de cincizeci de covrigei.

Cele mai renumite covrigarii din Muntenia sunt cele de la Buzau, de unde se aprovizionau si cativa comercianti de pe E70. Ca sa isi vanda in continuare covrigii, brutarii din Buzau au început deja sa faca investitii serioase. In judetul Buzau au functionat pana la începutul acestui an 85 de covrigării. 17 au fost deja închise pentru ca nu indeplineau conditiile europene.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Tratatul de la Lisabona schimba puterea bugetara in UE

Pe 24 aprilie, Parlamentul European a incheiat o prima faza a pregatirilor pentru bugetul de anul viitor al Uniunii Europene, fixand prioritatile pentru cheltuieli.

In 2008, institutiile europene - inclusiv Parlamentul European - pregatesc intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Tratatul aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste procedura bugetară! Parlamentul European si Consiliul vor avea putere egala pentru orice tip de cheltuieli.

Conform Tratatului de la Lisabona, bugetul ca intreg trebuie adoptat de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene impreuna. Diferenta actuala intre cheltuielile „obligatorii“ (in principal agricole), asupra carora Consiliul avea ultimul cuvant, si cele „ne-obligatorii“, asupra carora Parlamentul avea ultimul cuvant, este abolita.

Niciun buget anual nu poate fi adoptat fara acordul Parlamentului European. De aceea, puterea bugetara a Parlamentului a crescut.


Sursa: Parlamentul European

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>