Stirile zilei de 3.05.2008

Titlurile zilei:

  • Noi negocieri intre producatorii agricoli si retaileri;
  • Compania Cotnari a depus un nou proiect;
  • Subventii de la buget pentru carne de pui si oua;
  • Noul cadru european al calificarilor;
  • Zilele orasului Pecica cu DJ Project.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noi negocieri intre producatorii agricoli si retaileri

Ministerul Agriculturii a programat trei intalniri in luna mai cu producatorii si reprezentantii supermarketurilor, pentru a discuta din nou despre problemele pe care le au si solutii tehnice pentru acestea, a declarat pentru HotNews.ro Constantin Rudnitchi, consilierul ministrului agriculturii. Retailerii - reticenti in a avea un dialog cu presa - si-au aratat disponibilitatea de a discuta "cu cifrele pe masa", fie ca este vorba despre preturile de achizitie, profituri, sau taxele si bonusurile precepute.

Initial reprezentantii ministerului - in calitate de mediatori ai discutiilor - vor avea intalniri separate cu producatorii si retailerii, dupa care va exista si o intalnire comuna, pentru negocierea unui Cod de conduita, asupra necesitatii caruia s-a convenit in intalnirea initiala din luna martie. In plus, printr-un memorandum, Guvernul si-a asumat medierea discutiilor, dar, precizeaza consilierul ministrului Ciolos, a lasat cale libera si unei modificari legislative.

Producatorii au declarat in repetate randuri ca sunt pentru crearea unui astfel de cod, iar grupul de lucru constituit de Guvern studiaza in acest moment atat Codul din Marea Britanie - mai specific, aplicat, cu prevederi precise - cat si pe cel din Spania, mai general, precum si legislatia franceza si maghiara privind relatiile comerciale dintre dintre furnizori si comercianti.

 

 

Compania Cotnari a depus un nou proiect

Dupa un prim proiect de 5 milioane euro, Cotnari a mai depus unul, de 1,85 milioane euro. Un al treilea proiect se afla in lucru. "Speram ca odata finalizate toate aceste proiecte, Cotnari sa numere in total 1.600 de hectare de vie", spune managerul Constantin Deleanu.

"Intregul proiect se ridica la valoarea de 1,85 de milioane de euro, si presupune in primul rand realizarea unei retele de drumuri de 10 kilometri in incinta companiei, mai exact intre vii, alei ce vor fi betonate si vor avea o latime de 2,25 metri" a precizat Constantin Deleanu, director Cotnari. Diferenta de bani va fi investita in achizitionarea a 40 de tractoare, doua masini de stropit si un tractor de 360 de cai putere care va fi folosit pentru infiintarea unei noi podgorii. "Avem din toamna anului trecut arendate pe o perioada de 35 de ani, 200 de hectare de pamant de la satenii din zona. Aceste terenuri nu au fost utilizate, iar tractorul de 360 de cai putere il vom folosi pentru a desfunda terenurile si a-l face arabil pentru a putea realiza o noua podgorie" a adaugat Deleanu.

 

 

Subventii de la buget pentru carne de pui si oua

Producatorii de carne de pui si oua de consum beneficiaza de la inceputul anului de subventii oferite din bugetul de stat. Aceasta lege a intrat in vigoare in luna ianuarie iar subventiile oferite sint de 1,60 lei pe cap de pui sacrificat si de 0,30 de lei pentru fiecare ou de gaina produs pentru consum.

Cererile se fac lunar. Subventiile se pot obtine doar daca se indeplinesc anumite conditii, respectiv ouale sa fie din clasa A iar puii trebuie sa fie crescuti doar pentru a fi sacrificati, sa aiba o greutate minima si sa nu fie pentru consum propriu.

 

 

Noul cadru european al calificarilor

De la Dublin la Helsinki, diplomele liceale si universitare va vor fi recunoscute imediat, datorita instituirii noului cadru european al calificarilor.

Cadrul european al calificarilor (CEC) va facilita compararea calificarilor dobandite in diferitele sisteme educationale ale tarilor Uniunii Europene – pentru fiecare diploma obtinuta intr-o tara va exista una echivalenta in celelalte.

„De mult prea multe ori, cetatenii europeni se confrunta cu diverse obstacole atunci cand se deplasează dintr-o tara intr-alta pentru a studia sau pentru a desfasura o activitate profesionala”, a declarat Jan Figel', comisarul pentru educatie si formare.

CEC pune accent atat pe cunostinte, cat si pe modul in care acestea pot fi folosite ai reglementeaza educatia pentru adulti, formarea profesionala si invatamantul universitar. Multe state membre au reactionat deja elaborand propriile cadre nationale de calificari. Obiectivul este ca, pana in 2012, toate noile calificari acordate de institutiile din invatamantul postliceal european sa includa o referinta la unul din nivelurile de calificare CEC.

 

 

Zilele orasului Pecica cu DJ Project

Cea de a patra aniversare a ridicării la rangul de oras, o localitatii Pecica, Judetul Arad (imaginea de sus), se sarbatoreste vineri si sambata (2 si 3 mai) si cuprinde "Cupa Orasului" la fotbal, spectacolul Miss Pecica, concert DJ Project si discoteca in aer liber.

Sambata se are loc sedinta festiva a Consiliului Local. Seara se desfasoara un spectacol folcloric cu formatiile locale si Ionut Fulea.

Zilele Orasului se incheie cu un foc de artificii si discoteca in aer liber.



Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>