Stirile zilei de 3.05.2008

Titlurile zilei:

  • Noi negocieri intre producatorii agricoli si retaileri;
  • Compania Cotnari a depus un nou proiect;
  • Subventii de la buget pentru carne de pui si oua;
  • Noul cadru european al calificarilor;
  • Zilele orasului Pecica cu DJ Project.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noi negocieri intre producatorii agricoli si retaileri

Ministerul Agriculturii a programat trei intalniri in luna mai cu producatorii si reprezentantii supermarketurilor, pentru a discuta din nou despre problemele pe care le au si solutii tehnice pentru acestea, a declarat pentru HotNews.ro Constantin Rudnitchi, consilierul ministrului agriculturii. Retailerii - reticenti in a avea un dialog cu presa - si-au aratat disponibilitatea de a discuta "cu cifrele pe masa", fie ca este vorba despre preturile de achizitie, profituri, sau taxele si bonusurile precepute.

Initial reprezentantii ministerului - in calitate de mediatori ai discutiilor - vor avea intalniri separate cu producatorii si retailerii, dupa care va exista si o intalnire comuna, pentru negocierea unui Cod de conduita, asupra necesitatii caruia s-a convenit in intalnirea initiala din luna martie. In plus, printr-un memorandum, Guvernul si-a asumat medierea discutiilor, dar, precizeaza consilierul ministrului Ciolos, a lasat cale libera si unei modificari legislative.

Producatorii au declarat in repetate randuri ca sunt pentru crearea unui astfel de cod, iar grupul de lucru constituit de Guvern studiaza in acest moment atat Codul din Marea Britanie - mai specific, aplicat, cu prevederi precise - cat si pe cel din Spania, mai general, precum si legislatia franceza si maghiara privind relatiile comerciale dintre dintre furnizori si comercianti.

 

 

Compania Cotnari a depus un nou proiect

Dupa un prim proiect de 5 milioane euro, Cotnari a mai depus unul, de 1,85 milioane euro. Un al treilea proiect se afla in lucru. "Speram ca odata finalizate toate aceste proiecte, Cotnari sa numere in total 1.600 de hectare de vie", spune managerul Constantin Deleanu.

"Intregul proiect se ridica la valoarea de 1,85 de milioane de euro, si presupune in primul rand realizarea unei retele de drumuri de 10 kilometri in incinta companiei, mai exact intre vii, alei ce vor fi betonate si vor avea o latime de 2,25 metri" a precizat Constantin Deleanu, director Cotnari. Diferenta de bani va fi investita in achizitionarea a 40 de tractoare, doua masini de stropit si un tractor de 360 de cai putere care va fi folosit pentru infiintarea unei noi podgorii. "Avem din toamna anului trecut arendate pe o perioada de 35 de ani, 200 de hectare de pamant de la satenii din zona. Aceste terenuri nu au fost utilizate, iar tractorul de 360 de cai putere il vom folosi pentru a desfunda terenurile si a-l face arabil pentru a putea realiza o noua podgorie" a adaugat Deleanu.

 

 

Subventii de la buget pentru carne de pui si oua

Producatorii de carne de pui si oua de consum beneficiaza de la inceputul anului de subventii oferite din bugetul de stat. Aceasta lege a intrat in vigoare in luna ianuarie iar subventiile oferite sint de 1,60 lei pe cap de pui sacrificat si de 0,30 de lei pentru fiecare ou de gaina produs pentru consum.

Cererile se fac lunar. Subventiile se pot obtine doar daca se indeplinesc anumite conditii, respectiv ouale sa fie din clasa A iar puii trebuie sa fie crescuti doar pentru a fi sacrificati, sa aiba o greutate minima si sa nu fie pentru consum propriu.

 

 

Noul cadru european al calificarilor

De la Dublin la Helsinki, diplomele liceale si universitare va vor fi recunoscute imediat, datorita instituirii noului cadru european al calificarilor.

Cadrul european al calificarilor (CEC) va facilita compararea calificarilor dobandite in diferitele sisteme educationale ale tarilor Uniunii Europene – pentru fiecare diploma obtinuta intr-o tara va exista una echivalenta in celelalte.

„De mult prea multe ori, cetatenii europeni se confrunta cu diverse obstacole atunci cand se deplasează dintr-o tara intr-alta pentru a studia sau pentru a desfasura o activitate profesionala”, a declarat Jan Figel', comisarul pentru educatie si formare.

CEC pune accent atat pe cunostinte, cat si pe modul in care acestea pot fi folosite ai reglementeaza educatia pentru adulti, formarea profesionala si invatamantul universitar. Multe state membre au reactionat deja elaborand propriile cadre nationale de calificari. Obiectivul este ca, pana in 2012, toate noile calificari acordate de institutiile din invatamantul postliceal european sa includa o referinta la unul din nivelurile de calificare CEC.

 

 

Zilele orasului Pecica cu DJ Project

Cea de a patra aniversare a ridicării la rangul de oras, o localitatii Pecica, Judetul Arad (imaginea de sus), se sarbatoreste vineri si sambata (2 si 3 mai) si cuprinde "Cupa Orasului" la fotbal, spectacolul Miss Pecica, concert DJ Project si discoteca in aer liber.

Sambata se are loc sedinta festiva a Consiliului Local. Seara se desfasoara un spectacol folcloric cu formatiile locale si Ionut Fulea.

Zilele Orasului se incheie cu un foc de artificii si discoteca in aer liber.



Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>