Stirile zilei de 6.05.2008

Titlurile zilei:

  • BRD finanteaza 100% cheltuielile eligibile;
  • 200 000 de producatori vor renunta la subventii;
  • La Zebil, doar legumicultura ecologica;
  • Micii gospodari i-si pot valorifica produsele;
  • Dezvoltarea invatamantului liceal agricol;
  • Premierul sfatuieste taranii sa se asocieze.

 

 

 

 

 

 

BRD finanteaza 100% cheltuielile eligibile

Banca finanteaza pana la 100% cheltuielile eligibile, atat prin credite de co-finantare care au rolul de a acoperi componenta privata, cat si prin credite-suport (punte), destinate sa acopere decalajul intre momentul efectuarii cheltuielilor si cel al incasarii fondurilor nerambursabile din partea APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit).

Gama de produse include un credit de co-finantare in lei pe o durata de 120 de luni, cu o perioada de gratie de maximum 36 de luni. Totodata, banca poate acorda un credit-punte pe termen scurt sau mediu, a carui rambursare este corelata cu incasarea grantului.

Componenta de cheltuieli neeligibile poate fi finantata de banca prin credite pe termen scurt si mediu, iar pentru acoperirea necesarului de capital de lucru se poate accesa un credit de tip revolving pe 12 luni, cu posibilitate de prelungire.

200 000 de producatori vor renunta la subventii

"Cei care detin suprafete mici probabil ca vor renunta sa mai solicite fonduri, fiindca procesul presupune un efort prea mare pentru ei, precum deplasari si alte costuri", a declarat pentru HotNews.ro Dan Gherghelas, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

"Ne putem astepta ca, in cativa ani, sa depuna cereri numai cateva sunte de mii de fermieri cu suprafete medii si mari, precum in alte tari", a adaugat Gherghelas.

Cu doua saptamani inainte de termenul limita de depunere a cererilor, numai 700.000 de fermieri au depus cereri pentru subventiile aferente anului 2008, fata de 1.240.000, la finalul perioadei limita din 2007.

In opinia directorului APIA, numarul scazut de cereri depuse mai are o explicatie. "Din feedback-ul primit pana in prezent, anul acesta a fost marcat de o concentrare agresiva a suprafetelor. Asa ca, ma astept la maximum un milion de cereri depuse in 2008", spune directorul APIA.

Daca totusi suprafata totala va fi mai mica decat cea eligibila, suma alocata Romaniei in 2008 va scadea si ea, direct proportional.

Termenul limita pentru efectuarea platilor este 30 iunie. Sumele care nu ajung in contul fermierilor pana la acea data trebuie returnate Comisiei Europene.

 

La Zebil, doar legumicultura ecologica

Din cele 4.000 de hectare certificate in judetul Tulcea pentru practicarea agriculturii ecologice, doua treimi sunt situate pe malul Lacului Razelm. Este vorba de terenuri folosite de fermieri pentru culturi legumicole. Tonul l-a dat inginerul horticol Gheorghe Gheorghe din Zebil. In urma cu patru ani, acesta a inceput sa produca rosii, castraveti, ardei, vinete si ceapa conform tehnologiilor ecologice. Dupa trei ani de monitorizari severe, cele 240 ha ale fermierului din Zebil au fost certificate, iar productia realizata anul trecut pe acest teren a fost exportata in proportie de 80%. "Pretul obtinut este aproape dublu comparativ cu ce incasam anterior cand vindeam legume fara eticheta ecologica pe piata interna", a spus Gheorghe Gheorghe. Experienta fermierului a fost preluata rapid de alti colegi din acest sat. Acum tot terenul din bazinul legumicol Zebil este inregistrat pentru culturi ecologice.

 

Micii gospodari i-si pot valorifica produsele

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ieri, in cadrul unui seminar pe teme agricole, ca institutia pe care o conduce va profita de cresterea cererii de alimente pentru a valorifica productia micilor gospodarii. „ E o buna ocazie sa valorificam productia mica si sa reactivam pietele locale“, a afirmat Ciolos. Prezent la seminar, antropologul francez Claude Karnoouth s-a aratat sceptic cu privire la dezvoltarea pietelor traditionale. „Productia locala va fi foarte grea, iar Ministerul Agriculturii va trebui sa infrunte hipermarketurile venite in Romania sa faca bani, nu sa sustina productia zonala,“ a spus Karnoouth. Problema va fi evitata, considera ministrul Ciolos, prin infiintarea de piete ambulante in marile orase, piete cu specific traditional cum este cea care functioneaza in Piata Amzei din Capitala. Discutiile pentru organizarea pietelor, a mentionat ministrul, vor fi purtate cu primarii imediat dupa alegerile locale. Tot la inceputul lunii viitoare este in plan intrarea in functiune a Oficiului National pentru Produse Traditionale.  Chiar daca preturile sunt ridicate, produsele sunt cerute, cumparatorii cautand gustul si traditionalitatea, a mai spus Ciolos.

 

Dezvoltarea invatamantului liceal agricol

Ministerul Agriculturii urmareste sa-l dezvolte in viitor este invatamantul liceal agricol. „Nu spun ca va exploda invatamantul de profil“, a declarat Dacian Ciolos, care a adaugat ca doreste sa adapteze modelul francez la realitatile romanesti si sa mute miza pe profesionalizarea sistemului, imbunatatirea curriculei si adaptarea specializarilor la cererea pietei. Prima diferenta fata de colegii francezi va fi ca liceele agricole vor ramane in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).In prezent, in Romania exista 240 de unitati de invatamant preuniversitar cu profil agricol si circa 10.000 de absolventi in fiecare an

 

 

Premierul sfatuieste taranii sa se asocieze

Tendinta de crestere accelerata a preturilor la produse agricole de baza si alimente ar putea fi incetinita daca ar functiona un sistem de asociere in ferme, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu ieri, intr-o intalnire cu reprezentantii Ligii Producatorilor Agricoli.

„Cu suprafete de 2,5 hectare nu vom putea sa facem agricultura de performanta. Asocierea libera nu are nimic dea face cu ceea ce a fost înainte de ’90 si se intampla peste tot în Europa“, a mai spus premierul, care a apreciat ca dezvoltarea acestui sector presupune directionarea unor sume importante de bani fie catre investitii, fie in agricultura de baza.

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>