Stirile zilei de 7.05.2008

Titlurile zilei:

  • Programul "Rabla" pentru tractoare;
  • 40 000 ha oferite pentru agricultura ecologica;
  • APIA scoate la concurs posturile de directori judeteni;
  • Proiectul camerelor agricole in dezbatere publica;
  • Printul Charles la Cotroceni.

 

 

 

 

 

Programul "Rabla" pentru tractoare

In cadrul programului „Ra­bla“, pentru acest an, Guvernul roman a aprobat casarea a 40.000 de masini vechi, fata de 16.500, cate au fost alocate in 2007, in acelasi scop. Neschimbata fata de anul trecut a ramas valoarea primei de casare. Astfel, fiecare proprietar de masina uzata inscris in program urmeaza sa incaseze in continuare suma de 3.000 lei.

Noutatea din acest an o constituie faptul ca, pe langa cele 40.000 de autoturisme, programul „Rabla“ vizeaza si schimbarea a peste 1.235 de tractoare uzate (1 la suta din totalul utilajelor agricole de acest tip). Potrivit ministrului Mediului, cei care isi caseaza vechiul tractor vor primi o scutire de 17.000 lei din pretul de achizitie al unuia nou.

 

 

40 000 ha oferite pentru agricultura ecologica

Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii nu a fost inregistrata nici o cerere de practicare a agriculturii ecologice. Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, a declarat ca "pe cele 40.000 ha amenajate pentru agricultura din Delta se practica doar agricultura clasica. Fermierii din Delta fertilizeaza masiv terenul cu produse chimice, iar daunatorii culturilor sunt combatuti doar cu substante care aduc prejudicii serioase biodiversitatii aflate sub protectie ecologica. In 2004, activitatea fermelor agricole a fost exclusa de la autorizarea de mediu. Din acest motiv, fermierii din Rezervatie nu mai pot fi monitorizati si obligati sa nu utilizeze produse chimice periculoase pe terenurile agricole".

Octavian Motoc, director la Consiliul Judetean Tulcea, sustine ca "fermierii din Delta au intentionat sa organizeze ferme ecologice, dar au blocat investitiile specifice pentru ca Ministerul Mediului si ARBDD vor sa inunde toate terenurile agricole din Delta concesionate de fermieri pentru a le renatura. Daca se vor realiza reconstructiile ecologice prognozate, fermierii vor pierde contractele de concesiune, iar investitiile pentru etichetele ecologice ar deveni inutile".

Mircea Staras, director stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a spus ca preconizatele reconstructii ecologice din Delta nu ar trebui sa-i sperie pe fermieri, pentru ca astfel apar premise mai bune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice: "Pentru a practica agricultura ecologica nu este nevoie de ferme de zeci de mii de hectare. Culturile agricole traditionale din Delta, care sunt ecologice, pot fi realizate pe grinduri de cateva hectare. Renaturarea amenajarilor agricole Pardinea, Sireasa, Tatanir, Murighiol-Dunava, care insumeaza 40.000 ha, va determina sporirea masiva a zonelor de pasunat si revenirea populatiei in satele Deltei pe care le-au parasit dupa realizarea indiguirilor".

 

 

APIA scoate la concurs posturile de directori judeteni

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va scoate la concurs posturile de director executiv din cele 42 de sucursale ale institutiei, masura fiind necesara ca urmare a reorganizarii activitatii centrelor judetene ale agentiei.

Potrivit APIA, actualii directori ai centrelor judetene au fost notificati, urmand ca dupa expirarea perioadei de preaviz posturile respective sa fie scoase la concurs. Reprezentantii APIA sustin ca masura a fost stabilita printr-o ordonanta aprobata prin lege, care prevede ca centrele judetene vor avea personalitate juridica, iar directorii devin directori executivi si ordonatori tertiari de credite, avand atributii suplimentare.

 

 

Proiectul camerelor agricole in dezbatere publica

Proiectul legislativ care va reglementa constituirea camerelor agricole va intra, saptamana viitoare, in dezbatere publica si in consultari cu reprezentantii agricultorilor si ai patronatelor din industria alimentara, a anuntat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Dupa dezbateri, proiectul va fi trimis Guvernului spre aprobare. "Camerele agricole vor fi structuri coordonate de agricultori, prin care vom incerca sa acoperim golul creat intre administratia agricola si fermieri si totodata sa crestem serviciile oferite acestora", a declarat Ciolos. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a demarat elaborarea proiectului legislativ pentru infiintarea camerelor agricole anul trecut, cu scopul de a informa si asigura consultanta pentru producatorii agricoli, in vederea accesarii fondurilor europene.

In opinia lui Ciolos, aceste camere ar fi putea fi un instrument de sprijin pentru agricultori in pregatirea de proiecte, dar si de organizare a activitatii acestora si a pietelor.

 

 

Printul Charles la Cotroceni

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit marti, 6 mai a.c., cu Alteta Sa Regala Charles, Print de Wales, mostenitorul coroanei britanice, la debutul unei vizite private pe care o efectueaza in Romania.

Discutiile au reliefat calitatea deosebita a relatiilor bilaterale. Au fost schimbate opinii cu privire la agricultura ecologica si securitatea alimentara, dezvoltarea rurala, protectia mediului cu accent pe protectia solului si a padurilor.

Seful statului a remarcat multitudinea de actiuni in care Printul de Wales este implicat in Romania, in domenii precum dezvoltarea sustenabila si protectia mediului, conservarea si reabilitarea cetatilor medievale, asistenta sociala pentru copiii orfani, adresand multumiri inaltului oaspete pentru sprijinul constant si atentia pe care o acorda tarii noastre.

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>