Titlurile zilei:
Doar 30% din uleiul romanesc pentru om.
Potrivit directivelor de mediu ale Uniunii Europene, pana in 2010, 5,75% din combustibilul folosit in transporturi trebuie sa fie de origine vegetala, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon, iar pana in 2020 procentul va ajunge la 10%.
Pentru tara noastra, inseamna o cota anuala de 300.000 de tone, in prima faza, si 550.000, in etapa a doua. Astfel, in prezent, pe 1,76 de milioane de hectare din terenul agricol al Romaniei cresc plante oleaginoase. Rezulta anual peste un milion de tone de ulei de floarea-soarelui, soia si rapita. Doar 30%, insa, e folosit in scop alimentar. Restul devine biocombustibil. Si suprafetele si cantitatile sunt in expansiune.
Defrisari si poluare
Dupa ani in care au inregistrat un varf de popularitate, fiind considerati alternativa ecologica mult sperata la carburantii clasici, poluanti, biocombustibilii isi dezvaluie si partile negative. Studii recente au demonstrat ca materia prima pentru acestia, plantele energetice, acapareaza suprafete tot mai intinse din terenurile cultivate cu cerealele alimentare, putand astfel conduce la crize de proportii. Asta, in conditiile in care necesarul de biocombustibil presupune procesarea unor cantitati uriase de vegetale. Anul trecut, chiar revista „Time“ prezenta o imagine mai degraba sumbra: in lume, paduri intregi sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmieri, din care e obtinut bioetanolul. In plus, etanolul, care provine numai din porumb, utilizat pentru noua generatie de combustibili, emana dioxid de carbon. Exact ceea ce lumea intreaga spera sa evite.
Romania are un potential agricol imens
"Particularitatea care diferentiaza Romania de alte tari din regiune este potentialul sau agricol imens, care poate fi sustinut doar prin imbunatatirea accesului la finantare al micilor intreprinzatori", a explicat Klaus Glaubitt, seful Fondului European din Sud EST.
"Acum este momentul sa se schimbe strategia de afaceri a institutiilor care pot acorda credite, ca sa se elibereze potentialul economic din regiune", a adaugat presedintele EFSE. In contextul in care crediul de consum s-a extins foarte mult in Romania, este nevoie de o crestere a imprumuturilor pentru investitii, iar "intreprinderile mici si foarte mici sunt necesare pentru imbunatatirea standardului de viata al populatiei, deci e nevoie sa incepi si sa continui sa faci mici investitii", a spus seful EFSE.
El a reiterat ca Fondul are drept tinta sa sustina mai ales acest tip de firme, atat din sectorul rural, cat si din cel urban.
Viticultorii pot accesa pana la 8400 euro/ha
Viticultorii romani pot accesa fonduri UE de pana la aproximativ 8.400 de euro pe hectar pentru restructurarea si reconversia plantatiilor. Reamplasarea plantatiilor in zone mai prielnice, schimbarea soiurilor cu unele mai performante se numara printre masurile care pot primi finantare.
Planurile de restructurare a plantatiilor trebuie depuse pana la 10 iunie la directiile agricole, iar suprafata minimă pentru care se acorda ajutor UE este de 0,5 hectare. Pentru planurile viticole urmatoare planurile pot fi depuse intre 1 martie – 10 iunie a fiecarui an. Suprafetele cu vita de vie pentru struguri de masa nu beneficiaza de aceste ajutoare. Pentru anul viticol 2007-2008 Romania poate beneficia de un buget maxim de 42 de milioane de euro pentru acest tip de investitii.
Spre exemplu, proiectul (plan individual) trebuie sa contina un memoriu justificativ, o copie de plan cadastral, precum si acordul scris al proprietarilor si declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa execute in totalitate masurile prevazute in planul depus. Este important de mentionat faptul ca banii intra in contul beneficiarului numai dupa ce se verifica realizarea investitiei care a primit sustinerea UE.
ProCredit Bank Romania sporeste imprumutul agricol
ProCredit Bank si-a propus sa isi majoreze cu 35% volumul de credite in acest an in raport cu anul anterior si sa-si sporeasca imprumuturile pe segmentul agricol, dupa cum a declarat, Michael Kowalski, directorul general al bancii.
Kowalski a spus ca pentru 2008 imprumuturile pentru segmentul agricol ar putea creste mai mult decat media estimata pentru totalul creditelor acordate de banca. Seful ProCredit spera ca in urmatorii trei-cinci ani ponderea creditelor agricole sa atinga 25% din totalul imprumuturilor bancii, in prezent acestea reprezentand 18% din total.
La finalul lui martie 2008, creditele agricole acordate de ProCredit Bank insumau 36 milioane euro, banca avand 9.500 clienti pe acest segment.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
10 mai - zi sfanta pentru romani
“Totul pentru tara, nimic pentru mine” - a spus Alteta sa serenisima principele Carol Eitel Zéphirin (imaginea de sus) cu ocazia intrarii sale in capitala tarii la 10 mai 1866. In timpul lungii sale domnii, regele Carol I a pus bazele Romaniei ca stat modern pe harta Europei. In 1875, bugetul tarii ajungea la cifra de 100 de milioane, dublul celui din 1866.
Suveranul a fost In fruntea armatelor romane in razboiul de independenta din 1877. La 10 mai 1877, Carol proclama Romania stat independent si instituie in aceeasi zi ordinul “Steaua Romaniei”. Regele a hotarat ca Scaunul familiei sa fie la Sinaia, unde a cumparat un domeniu. Temelia primei constructii, castelul Peles, a fost pusa în 1875. In ani, s-au mai adaugat doua cladiri: Pelisor si Foisor.
Suveranul e incoronat la 10 mai 1881. Regele cere sa fie încoronat cu o coroana de otel fabricata din metalul topit al unui tun de razboi de la Plevna.
Intemeietorul regatului roman a murit la Sinaia, in ziua de 27 septembrie 1914, la ora cinci si treizeci de minute dimineata, cu diagnosticul de miocardita cronica. Avea saptezeci si cinci de ani, dintre care domnise patruzeci si opt. Carol I a fost inmormantat la Curtea de Arges, locul ales de el sa fie necropola familiei regale a Romaniei.
Sursa: "Jurnal - Principele Radu"29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>