Stirile zilei de 10.05.2008

 
Titlurile zilei:

  • Doar 30% din uleiul romanesc pentru om;
  • Defrisari si poluare;
  • Romania are un potential agricol imens;
  • Viticultorii pot accesa pana la 8400 euro/ha;
  • ProCredit Bank Romania sporeste imprumutul agricol;
  • 10 mai  - zi sfanta pentru romani.

 

 

 

 

 

 

 

Doar 30% din uleiul romanesc pentru om.

Potrivit directivelor de mediu ale Uniunii Europene, pana in 2010, 5,75% din combustibilul folosit in transporturi trebuie sa fie de origine vegetala, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon, iar pana in 2020 procentul va ajunge la 10%.

Pentru tara noastra, inseamna o cota anuala de 300.000 de tone, in prima faza, si 550.000, in etapa a doua. Astfel, in prezent, pe 1,76 de milioane de hectare din terenul agricol al Romaniei cresc plante oleaginoase. Rezulta anual peste un milion de tone de ulei de floarea-soarelui, soia si rapita. Doar 30%, insa, e folosit in scop alimentar. Restul devine biocombustibil. Si suprafetele si cantitatile sunt in expansiune.

 

 

Defrisari si poluare

Dupa ani in care au inregistrat un varf de popularitate, fiind considerati alternativa ecologica mult sperata la carburantii clasici, poluanti, biocombustibilii isi dezvaluie si partile negative. Studii recente au demonstrat ca materia prima pentru acestia, plantele energetice, acapareaza suprafete tot mai intinse din terenurile cultivate cu cerealele alimentare, putand astfel conduce la crize de proportii. Asta, in conditiile in care necesarul de biocombustibil presupune procesarea unor cantitati uriase de vegetale. Anul trecut, chiar revista „Time“ prezenta o imagine mai degraba sumbra: in lume, paduri intregi sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmieri, din care e obtinut bioetanolul. In plus, etanolul, care provine numai din porumb, utilizat pentru noua generatie de combustibili, emana dioxid de carbon. Exact ceea ce lumea intreaga spera sa evite.

 

Romania are un potential agricol imens

"Particularitatea care diferentiaza Romania de alte tari din regiune este potentialul sau agricol imens, care poate fi sustinut doar prin imbunatatirea accesului la finantare al micilor intreprinzatori", a explicat Klaus Glaubitt, seful Fondului European din Sud EST.

"Acum este momentul sa se schimbe strategia de afaceri a institutiilor care pot acorda credite, ca sa se elibereze potentialul economic din regiune", a adaugat presedintele EFSE. In contextul in care crediul de consum s-a extins foarte mult in Romania, este nevoie de o crestere a imprumuturilor pentru investitii, iar "intreprinderile mici si foarte mici sunt necesare pentru imbunatatirea standardului de viata al populatiei, deci e nevoie sa incepi si sa continui sa faci mici investitii", a spus seful EFSE.
El a reiterat ca Fondul are drept tinta sa sustina mai ales acest tip de firme, atat din sectorul rural, cat si din cel urban.


Viticultorii pot accesa pana la 8400 euro/ha

Viticultorii romani pot accesa fonduri UE de pana la aproximativ 8.400 de euro pe hectar pentru restructurarea si reconversia plantatiilor. Reamplasarea plantatiilor in zone mai prielnice, schimbarea soiurilor cu unele mai performante se numara printre masurile care pot primi finantare.

Planurile de restructurare a plantatiilor trebuie depuse pana la 10 iunie la directiile agricole, iar suprafata minimă pentru care se acorda ajutor UE este de 0,5 hectare. Pentru planurile viticole urmatoare planurile pot fi depuse intre 1 martie – 10 iunie a fiecarui an. Suprafetele cu vita de vie pentru struguri de masa nu beneficiaza de aceste ajutoare. Pentru anul viticol 2007-2008 Romania poate beneficia de un buget maxim de 42 de milioane de euro pentru acest tip de investitii.

Spre exemplu, proiectul (plan individual) trebuie sa contina un memoriu justificativ, o copie de plan cadastral, precum si acordul scris al proprietarilor si declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa execute in totalitate masurile prevazute in planul depus. Este important de mentionat faptul ca banii intra in contul beneficiarului numai dupa ce se verifica realizarea investitiei care a primit sustinerea UE.

 

ProCredit Bank Romania sporeste imprumutul agricol

ProCredit Bank si-a propus sa isi majoreze cu 35% volumul de credite in acest an in raport cu anul anterior si sa-si sporeasca imprumuturile pe segmentul agricol, dupa cum a declarat, Michael Kowalski, directorul general al bancii.

Kowalski a spus ca pentru 2008 imprumuturile pentru segmentul agricol ar putea creste mai mult decat media estimata pentru totalul creditelor acordate de banca. Seful ProCredit spera ca in urmatorii trei-cinci ani ponderea creditelor agricole sa atinga 25% din totalul imprumuturilor bancii, in prezent acestea reprezentand 18% din total.

La finalul lui martie 2008, creditele agricole acordate de ProCredit Bank insumau 36 milioane euro, banca avand 9.500 clienti pe acest segment.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 


10 mai  - zi sfanta pentru romani

“Totul pentru tara, nimic pentru mine” -  a spus Alteta sa serenisima principele Carol Eitel Zéphirin (imaginea de sus) cu ocazia intrarii sale in capitala tarii la 10 mai 1866. In timpul lungii sale domnii, regele Carol I a pus bazele Romaniei ca stat modern pe harta Europei. In 1875, bugetul tarii ajungea la cifra de 100 de milioane, dublul celui din 1866.

Suveranul a fost In fruntea armatelor romane in razboiul de independenta din 1877. La 10 mai 1877, Carol proclama Romania stat independent si instituie in aceeasi zi ordinul “Steaua Romaniei”. Regele a hotarat ca Scaunul familiei sa fie la Sinaia, unde a cumparat un domeniu. Temelia primei constructii, castelul Peles, a fost pusa în 1875. In ani, s-au mai adaugat doua cladiri: Pelisor si Foisor.

Suveranul e incoronat la 10 mai 1881. Regele cere sa fie încoronat cu o coroana de otel fabricata din metalul topit al unui tun de razboi de la Plevna.

Intemeietorul regatului roman a murit la Sinaia, in ziua de 27 septembrie 1914, la ora cinci si treizeci de minute dimineata, cu diagnosticul de miocardita cronica. Avea saptezeci si cinci de ani, dintre care domnise patruzeci si opt. Carol I a fost inmormantat la Curtea de Arges, locul ales de el sa fie necropola familiei regale a Romaniei.

        Sursa: "Jurnal - Principele Radu"

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>