Stirile zilei de 12.05.2008

Titlurile zilei:

  • Romania poate pierde 300 milioane euro;
  • Producatorii vor porumb modificat genetic;
  • Accesarea fondurilor europene este prioritatea 0;
  • Tragedie aviatica anticipata;
  • Paradoxul agriculturii romanesti.

 

 

 

 

 

Romania poate pierde 300 milioane euro

Intarzierea platilor facute de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) este cauzata de proasta organizare la nivel judetean si de problemele sistemului informatic, a declarat ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, ciutat de HotNews.

El a afirmat ca in urmatoarele saptamani APIA trebuie sa plateasca trei sferturi din suventia europeana pe 2007, altfel statul roman va pierde 300 de milioane de euro. Mai precis, din 400 de milioane, cat a alocat UE pentru subventiile directe destinate agricultorilor romani in 2007, abia s-au platit un sfert, adica 100 de milioane.

Agentia de Plati s-a chinuit luni de zile sa-si puna la punct sistemul informatic, o catastrofa de program cumparata cu sume fabuloase de la o firma privata, subliniaza Hotnews. Din cauza ei, Romania a fost la un pas de aplicarea clauzei de salvgardare la sfarsitul anului trecut.

Dovada ca agricultorii si-au pierdut speranta in subventiile UE, anul acesta s-au inregistrat abia jumatate din numarul de cereri depuse anul trecut.

 

 

Producatorii vor porumb modificat genetic

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) avertizeaza ca va declansa o serie de proteste, inclusiv la Bruxelles, daca autoritatile de la Bucuresti vor interzice cultivarea porumbului modificat genetic, potrivit BBC, citat de Rador. O decizie in acest sens trebuia luata, la sfarsitul saptamanii trecute, de o comisie a Ministerului Mediului, dar a fost amanata. (L.M.)

"Dorim ca Ministerul Mediului sa se consulte inainte de luarea unei decizii cu cei asupra carora se abat consecintele deciziei respective. Daca Ministerul Mediului ia o decizie, trebuie sa fie in masura sa ii compenseze pe cei afectati", declara presedintele LAPAR, Marcel Cucu.

Producatorii agricoli solicita si revizuirea totala a modului de lucru in privinta organismelor modificate genetic, pe baze stiintifice, asigurandu-se transparenta totala si profesionalism, deoarece actuala abordare are impact negativ asupra agriculturii Romaniei. Cucu spune ca in 2006 Romania a interzis cultivarea de soia modificata genetic.

 

 

Accesarea fondurilor europene este prioritatea 0

Seful statului a declarat ca Romania nu are obiectiv mai important decat accesarea fondurilor UE, pentru ca fara acesti bani nu pot fi dezvoltate proiectele de infrastructura si mediu, iar agricultura nu poate depasi "ultradependenta" de ploaie si saracia cu care se confrunta micii producatori.

Băsescu (in imagine) a tinut sa sublinieze ca din punct de vedere strategic, al securitatii si al evolutiei ca natiune, prioritatea zero a Romaniei este accesarea fondurilor europene.

El a amintit ca, intre 2007 si 2013, Romania va primi 32 de miliarde de euro din bugetul UE, bani din care nu s-a cheltuit pana in prezent "mai nimic din lipsa de programe".

In opinia Sefului statului, nu este doar o vina a Guvernului aceasta situatie, el amintind ca a existat o intarziere a negocierii cu UE a celor sapte programe operationale, proces care s-a incheiat abia in toamna anului trecut. Basescu a tinut sa precizeze ca spera ca 2008 va fi anul in care se vor accesa fonduri europene.

 

 

Tragedie aviatica anticipata

In judetul Calaras, un avion aflat la erbicidat, in momentul impactului cu solul, a luat foc. Copilotul a decedat, iar pilotul a fost transportat in stare grava, la spital.

Sectorul de aviatie civila se confrunta cu o serie de probleme in ultima vreme, in urma cu doar doua zile angajatii AACR reclamand grave nereguli la nivel de conducere, "continuarea acestora putand pune in pericol siguranta traficului aerian si viata cetatenilor".

Sindicatul Liber al Salariatilor din AACR spunea ca i-a semnalat, in repetate randuri, ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, si autoritatilor competente, neregulile si abuzurile conducerii institutiei, confirmate si de organele de justitie.

Sindicalistii spuneau ca fosti si actuali directori ai AACR au abuzat de calitatea de controlor, "din arbitri devenind si jucatori si obtinand, in felul acesta, venituri ilicite pe statele de plata ale celor pe care ar fi trebuit sa ii supravegheze".

 

 

Paradoxul agriculturii romanesti

In Romania, cerealele energetice (rapita, soia, floarea-soarelui) folosite in obtinerea biocombustibililor, inghit suprafete tot mai mari, in timp ce culturile si productiile de grau si porumb scad vertiginos. La rapita, ascensiunea e fulminanta: in doar doi ani, suprafetele insamantate s-au triplat. La baza fenomenului stau chiar subventiile de stat, care incurajeaza infiintarea de culturi tehnice, in detrimentul celor alimentare. In paralel, industria biocombustibililor se dezvolta in ritmuri fara precedent.

Pe termen scurt, noua „revolutie agrara“ plaseaza Romania la extreme: importam graul pentru paine, dar devenim jucatori-cheie in exportul de biocarburanti. In timp, aceasta situatia s-ar putea accentua.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>