Titlurile zilei:
Declaratiile anuale privind cota de lapte
Fermierii care detin cota de lapte trebuia sa depuna pana in 14 mai, declaratiile anuale privind vanzarile de lapte realizate in perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008, iar cei care nu respecta aceasta prevedere risca sa piarda dreptul de a mai comercializa lapte in urmatorii ani de cota.
"Fermierii care au primit cota de lapte pentru vanzari directe trebuie sa depuna declaratia privind vanzarile realizate in anul de cota 2007-2008. Cei care nu depun aceasta declaratie pana pe 14 mai vor fi notificati, iar daca in termen de doua saptamani nu depun declaratiile risca sa piarda dreptul de cotai", sustine directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei. Acesta a precizat ca aproximativ 590.000 de fermieri trebuie sa depuna declaratia privind cota de lapte realizata in anul de cota 2007-2008.
"In ceea ce priveste cota de livrari la fabrici, obligatia de a trimite declaratiile revine procesatorilor. Dupa primirea declaratiilor, se va realiza o evaluare a cotei de lapte din anul 2007-2008, cel mai probabil in august", a mentionat Elisei. Potrivit metodologiei de acordare a cotelor de lapte, fermierii care au primit cota de lapte pentru vanzare directa au fost obligati sa tina o evidenta a cantitatii de lapte produse si comercializate, urmand ca la sfarsitul anului de cota sa depuna o declaratie pe propria raspundere. In cazul producatorilor care au solicitat cota pentru livrarea la fabrica, responsabilitatea declaratiilor revine fabricii. Astfel, in fiecare fabrica care achizitioneaza lapte trebuie sa existe o evidenta stricta a cantitatii de lapte si a furnizorilor.
Orele suplimentare vor fi platite la APIA
Guvernul a aprobat In sedinta de Guvern de miercuri o nota prin care Ministerul Agriculturii a solicitat ca orele suplimentare prestate de angajatii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa fie platite, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
"S-a aprobat in sedinta de Guvern de astazi o nota prin care am solicitat ca angajatilor APIA sa le fie platite orele suplimentare. Trebuie sa facem niste modificari de acte normative, dar de principiu s-a aprobat. Am cerut sa nu mai fie impus acel plafon de 30% pentru APIA. Eu bugetul il am oricum, nu trebuie suplimentat, doar sa ma lase in mod legal sa dau banii", a spus Ciolos.
El a adaugat ca acordarea banilor este o chestiune de una-doua saptamani.
6 zile la tara cu 150 lei
Asociatia Nationala pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania a lansat cea de a XI-a editie a programului special "Vacante la tara", ce se deruleaza in perioada 5 mai - 15 iunie 2008.
In program s-au inscris sute de pensiuni turistice din peste 30 de localitati din tara. Tariful pentru un sejur la o pensiune de 2 margarete este de 150 de lei, iar la 3 si 4 margarete este de 195 de lei si include doar cazarea. Durata unui sejur este de 5 nopti (6 zile). Ne bucuram ca ANTREC continua sa ofere acest tip de programe. Zona rurala a tarii noastre trebuie promovata si publicului roman, tot mai urbanizata, a declarat Lucia Morariu, Secretar de stat pentru turism in MIMMCTPL.
Achizitionarea acestui produs se face direct de la filialele ANTREC din tara sau de la sediul central.
Codul de bune practici va fi adoptat
Dupa saptamani intregi de dispure, reprezentantii supremarketurilor si producatorii agricoli au hotarat impreuna cu Ministerul Agriculturii sa adopte un cod de bune practici, care sa reglementeze felul in care sunt stabilite preturile la alimentele vandute in lanturile de magazine.
Producatorii acuza hipermarketurile ca impun taxe pe produse care fac ca preturile sa creasca si cu 30 de procente.
Documentul va fi discutat saptamana viitoare, iar producatorii spera ca prin adoptarea lui sa se ajunga la scaderea pretului la alimente. Directorul general al Patronatului Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a precizat la BBC ca producatorii spera ca prin aplicarea viitorul ghid de bune practici, preturile la produse sa difere simtitor de la un hipermarket la altul si sa scada in general cu 15-30 de procente.
ANARZ va controla subventiilor la oi si capre
Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) va prelua de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) controlul cererilor de subventii pentru oi si capre, care ar putea fi acordate in acest an pentru 6,5-7 milioane de animale, in crestere cu 20%.
„ANARZ a realizat pentru anul 2008 o estimare cu privire la efectivul eligibil pentru prime pe cap de animal (ovine/caprine), rezultand un efectiv prognozat de 6,5-7 milioane de capete, in crestere cu 20% fata de anul precedent. In aceste conditii, a fost perfectat un acord de delegare cu ANARZ conform caruia personalul din unitatile teritoriale ale acestei agentii vor prelua activitatea de control pe teren pentru plaatile nationale complementare la speciile ovine si caprine“, se arata intr-un comunicat al APIA.
Cu 1,8 milioane ha mai putine in cereri le din 2008
Romania risca sa piarda o parte din fondurile UE alocate pentru plata la hectar in 2008, deoarece fermierii au depus, pana marti, cereri pentru 6,9 mil. hectare, fata de suprafata de referinta de 8,7 mil. hectare, iar plafonul financiar se va diminua proportional cu suprafata neacoperita.
Campania de depunere a cererilor pentru plata la hectar aferenta anului 2008 se apropie de sfarsit, termenul limita pana la care fermierii pot solicita sprijinul financiar fiind 15 mai. Dupa aceasta data, se mai pot depune cereri, insa cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 9 iunie 2008. Pentru cererile care se depun pana la 15 mai, se mai pot face modificari de adaugare sau retragere a suprafetelor pana la data de 30 mai. "Pana marti, 13 mai, au depus cereri 932.000 de fermieri, pentru o suprafata de 6,9 mil. hectare", a declarat, ieri, pentru NewsIn, directorul general al APIA, Dan Gherghelas.
In 2008, pentru plati directe la hectar, Romania primeste suma de 527.9 mil. euro pentru o suprafata de referinta de 8,7 mil. hectare, ceea ce reprezintă circa 60,6 euro la hectar.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>