Stirile zilei de 14.05.2008

Titlurile zilei:

  • UE aloca 42 milioane euro pentru subventii;
  • Certificatul de depozit, garantie pentru creditul agricol;
  • UE nu permite dubla finantare pentru tractoare;
  • 10 000 euro/ha la Sohatu, judetul Calarasi;
  • 2500 lei amenda pentru cainii nesupravegheati;
  • Asociatie de floricultori in judetul Giurgiu;

 

 

 

 

 

 

UE aloca 42 milioane euro pentru subventii

Comisia Europeana va aloca Romaniei 42 de milioane de euro, in luna iunie, pentru sustinerea agriculturii. Fondurile reprezinta deconturile pentru platile la hectar efectuate in luna aprilie.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ca, in total, pentru anul trecut, Romania ar trebui sa primeasca subventii europene de peste 400 de milioane de euro. Potrivit normelor europene, fiecare stat membru asigura prefinantarea platilor, banii fiind decontati ulterior de catre Comisia Europeana.

 

 

Certificatul de depozit, garantie pentru creditul agricol

Reprezentantii fermierilor au discutat cu cei ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) despre posibilitatea utilizarii certificatelor de depozit drept garantii pentru contractarea unui credit de productie agricola, a declarat presedintele LAPAR, Marcel Cucu. Acesta a precizat ca reprezentantii MADR vor discuta cu cei ai bancilor despre propunerea fermierilor, nefiind stabilita inca o data a intalnirii. "Ar fi in interesul fermierilor ca bancile sa accepte acest sistem de garantii. Banca Reiffeisen accepta deja certificatele de depozit drept garantii", a mentionat Cucu. De asemenea, fermierii cer infiintarea unui Credit Funciar, prin intermediul caruia sa dispuna de finantarea necesara pentru a cumpara terenuri, in conditii avantajoase.

 

 

UE nu permite dubla finantare pentru tractoare

Fermierii care vor să-şi cumpere un tractor nou au de ales între accesarea fondurilor europene şi prima de casare acordată prin programul „Rabla". Potrivit reglementărilor UE, cele două programe se exclud reciproc, nefiind permisă acordarea unui dublu ajutor financiar pentru o achiziţie. „Un fermier nu poate să acceseze fonduri europene pentru achiziţia unui tractor, dacă a solicitat şi prima de casare. Nu este permisă o dublă finanţare pentru o singură achiziţie, iar fermierul are de ales", a declarat, pentru NewsIn, Viviana Vasile, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin Rabla primesc 17.000 de lei, iar prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pot să beneficieze de o finanţare de până la 50% din valoarea tractorului.

Prin măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole - fermierii pot cumpăra tractoare cu o finanţare de 50%, însă numai prin intermediul unei societăţi comerciale.

 

 

10 000 euro/ha la Sohatu, judetul Calarasi

Satenii din Sohatu trebuie sa-si vanda pamanturile unui investitor spaniol decis sa construiasca - pe terenul lor - o adevarata metropolă. Ibericul vrea să investeasca minimum 28 de milioane de euro. Pentru asta ofera 10 000 euro/ ha.

Ibericul vrea să cumpere 2.833 de hectare ca sa ridice un oras la 40 de kilometri de Bucuresti. Un oras care ar genera 70.000 de noi locuri de munca. De dragul afacerilor, spaniolul a venit la tara, ca sa-i convinga pe oameni sa renunte la pamant.

 

 

2500 lei amenda pentru cainii nesupravegheati

Senatul a adoptat saptamana trecuta o lege privind programul de gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale, care prevede amenzi de pană la 2500 de lei pentru cei care-si lasa cainii nesupravegheati in spatiul public, precum si infiintarea Sistemului National de Identificare a animalelor. Lasarea nesupravegheata pe spatiul a cainilor adoptati sau a celor cu stapan se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.

Legea incriminează organizarea sau participarea la luptele cu animale, abandonarea animalelor, provocarea de suferinte fizice si psihice animalelor sau reproducerea cainilor si pisicilor fara drept de monta.

 

 

Asociatie de floricultori in judetul Giurgiu

Recent, in localitatea Adunatii Copaceni, reprezentantii consultantei agricole giurgiuvene au organizat o prima intalnire pentru constituirea unei noi asociatii, denumita ulterior ,, ASOCIATIA CULTIVATORILOR DE FLORI SI PLANTE ORNAMENTALE ’’cu scopul de a reuni cultivatorii de flori, arbori si arbusti ornamentali din mai multe localitati din judetul Giurgiu care, printr-o colaborare  viitoare, sa-si  promoveze si sa-si apere interesele si activitatile la toate nivelurile.

La intalnirea respectiva s-au stabilit persoanele care, impreuna cu reprezentantul consultantei,  urmeaza sa se ocupe de ducerea la indeplinire a initiativei lor, a fost prezentat statutul asociatiei si s-au facut propuneri referitoare la  cadrul  juridic privind scopul, denumire asociatiei, durata de functionare, patrimoniul, sediul si modul de aderare a noilor membri.

Chiar daca  procedurile legale de inregistrare nu au fost finalizate, membrii asociati invata deja sa lucreze impreuna. S-au aprovizionat cu input-uri, practica tehnologii comune de cultura, isi comercialzeaza productia prin intrajutorare, organizeaza schimburi de experienta,  vizite de studiu la diferiti membri ai asociatiei sau la obiective de interes în domeniu. (OJCA Giurgiu)

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>